Едва ли има човек, който да не обича сладките котки.

...
Едва ли има човек, който да не обича сладките котки.
Коментари Харесай

Породи котки с къси опашки

Едва ли има човек, който да не обича сладките котки. Със сигурност обаче надалеч не всеки знае, че има и доста забавни породи пухести другари, които имат доста къси опашки.

Те постоянно се появяват на състезанията за домашни любимци като някои от тези представители имат хилядолетно родословие.

Обща характерност на породите котки с къси опашки.

Голяма част от тези питомци имат сходни физически характерности и тук не приказваме единствено за късата опашка, само че и за:

- Всички породи са много едри и имат високи лапи, като козината им е много гъста;

- Задните лапи са по-дълги от предните;

- Лесно се образоват и са способни да запомнят за дълго получените знания;

- Бързо се привързват към хората;

- Не се опасяват от водата, даже на драго сърце се къпят и ловят риба;

- Изключително дейни и преносими са;

- Имат огромен ресурс от сили;

- Много положителни родители са и в никакъв случай не изоставят дребните си;

- Някои от тях доста рано могат да дават поколение.

Неправилно е да се споделя, че тези котки напълно нямат опашки, защото това не е по този начин. Дължина им може да е много по-къса от другите породи, само че въпреки всичко те имат опашка и тя е приблизително с дължина 3-5 см.

Ето 10 породи котки с къси опашки.

Японски бобтейл

 Японски бобтейл е късоопашата котка

Тази порода има хилядолетна история. Те са доста гъвкави животинки, а също по този начин се отличават с мускулестото си телосложение.

Имат издължени крака и несъмнено къса опашка, която по-скоро наподобява на пухкаво топченце. Много добродушни са и бързо се сприятеляват с хората.

Курилски бобтейл

Тези домашни любимци са селекция и кръстоска сред котките с къса опашка и дивата норвежка котка. Въпреки това обаче те се отличават с благия си и благосклонен темперамент.

Днес тази порода е доста рядко срещана, само че пък за сметка на това е доста обичана. Това са в действителност доста отзивчиви и чистоплътни котки, които елементарно се сприятеляват с хората.

Манкс

Интересен факт е, че тези котки постоянно раждат дребни с естествена опашка, а не къса. Те още веднъж са много рядка порода и това е обвързвано с обстоятелството, че имат доста ниска раждаемост и постоянно възрастните представители са напълно безплодни.

За страдание тяхното поколение се ражда постоянно с много съществени патологии. Въпреки това тези сладки и благи другари се отличават със своя спокоен темперамент. Освен това са много чистоплътни и са доста умни животни.

Кимрик

Представителите на тази порода котки се отличават освен с това, че нямат никаква опашка, само че и с дългата си пухеста четина.

Няколко години експертите се пробват да ги запишат като обособена порода, само че към този момент публично те са приети като дългокосмести Манкси.

Изключително благите домашни любимци ще ви покорят незабавно с добродушния си и отзивчив темперамент.

Пикси Боб

 Породи котки с къса опашка Снимка: Purrfect Cat Breeds

Котките от тази порода наподобяват на мини вид на рис. Имат доста забавна защитна естествена багра, къса опашка, добре развита мускулатура и прелестни ловни умения. Именно поради тези си качества те са идеални сътрудници за дейните игри и разходки.

За индивидите от тази порода е присъща полидактилия при котките - появяването на спомагателни пръсти, като точно заради това лапите им наподобяват по-големи. Развъдени са в Съединени американски щати, където са считани за национална горделивост и завещание.

Той-боб

Тази порода е записана през 2009 в TICA като пробна, т.е. е изкуствено получена. Тя е дребна като възрастните човеци не надвишават размерите на 6 месечно нормално котенце.

Тялото им за сметка на това е много мощно и мускулатурата е добре развита. Линиите на главата са плавни и закръглени. Лицето е необятно, а ушите са изправени.

Отличителна линия и на тази късоопашата порода котки е дължината на опашката, която е към 3-7 см. Козината е доста плътна като те могат да имат както къса, по този начин и приблизително дълга четина.

Тези животинки са доста доверчиви и добродушни. Заедно с това са безстрашни и елементарно се образоват, както и запомнят разнообразни съществени команди като да вземем за пример дай лапа или легни.

Към плюсовете може да се каже това, че те напълно не маркират територията си, само че за жалост породата е доста рядка.

Хайлендер

Тяхна отличителна линия е, че ушите им са леко клюмнали и огънати. Именно заради тази си специфичност те доста наподобяват на породата американски кърл, само че при хайлендерите това е провокирано от разновидност.

Те имат мощно развито и мускулесто тяло, огромни очи и къса опашка. Друга присъща специфичност е, че те могат да бъдат както късо, по този начин и среднокосмести.

По темперамент са доста любвеобилни и елементарно се схващат с хората. Обичат да са център на внимание, само че и по едно и също време с това са доста енергични и игриви.

Към плюсовете на тази порода може да се каже това, че доста добре се схващат с другите животни и елементарно се гледат.

Имайте поради, че при кръстосването им с други породи, могат да зародят здравословни проблеми, защото имат в рода си разновидност.

Американски бобтейл

 Късоопашата котка

Основната им отличителна линия още веднъж е късата опашка. Имат здраво телосложение, дълго тяло и едри лапи. На ушите си имат същински четчици сходно на рисовете.

При вървене задната част на тялото им е очевидно малко по-висока от предната. Козината е гъста и дълга.

По темперамент са доста любвеобилни и отзивчиви. Лесно могат да одобряват и даже да възпитат непознати дребни котенца. Поддават на дресировка и образование, защото са доста умни котки.

Към минусите на породата можем да прибавим това, че са доста свободолюбиви както и че се нуждаят от много грижи за дългата си четина. Могат да имат здравословни проблеми, защото късата опашка е разследване на разновидност.

Карелски бобтейл

Подобно на другите котки с къса опашка, тези също имат мощно телосложение и чудесно развита мускулатура. По размер са междинни и не са доста едри.

Задните краката са доста по-дълги от предните, а опашката може да е права или леко извита, само че основната специфичност е нейната дължина - 4-12 см.

Главата е междинна и в случай че гледате котката отстрани, то прехода от носа към челото е на практика неосезаем. Цвета на очите им варира от жълто до зелено или синьо.

Козината на котките може да е както къса, по този начин и междинна. По темперамент са доста благи и доброжелателни. Те са мощно привързани към стопанина си.

Тайски бобтейл

Отличителна линия на котките от тази порода е късата опашка, както и окраската, която доста наподобява на сиамските котки. Тялото им е мощно, а предните крака са по-къси от задните.

Главата е пропорционална на тялото, само че има клиновидна форма. Очите са блестящо сини, а козината е къса. Подобно и на другите породи в класацията, те също са доста отзивчиви и доста обичат да приказват със стопанина си.

Много предани и интелигентни котки са. Лесно могат да бъдат подготвени и схващат интонацията на индивида. Отличават се с това, че са чистоплътни, а характерът им е доста балансиран и въздържан.

Ако сте решили да си вземете котенце с къса опашка, тогава е значимо да запомните че запознанството ви с него може да стане към 4-5 седмица, само че дефинитивно можете да го вземете към 2-3 месец.

Така то ще е укрепнало добре и ще са направени всички ваксини. Бъдете сигурни, че която и порода с къса опашка да си изберете, ще останете очаровани от положителния темперамент на тези сладки котенца.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР