Едва ли е преувеличено да се каже, че армията на

...
Едва ли е преувеличено да се каже, че армията на
Коментари Харесай

Какво става, ако генералът каже "не" на ядрена заповед на президента на САЩ?

Едва ли е пресилено да се каже, че армията на Съединени американски щати изцяло се е подготвила за апокалипсиса - деня, в който Америка влезе във война с изстрелване на нуклеарни оръжия.

Изглежда, че не е пропусната нито една детайлност. В щаба за нуклеарни бойни дейности покрай Омаха, Небраска, дори има обозначена врата за "безопасно бягство ", през която командирът с четири звезди да се втурне към аероплан, с който да се измъкне мигове преди удара на първата бомба. Разработени са процедури, които да подсигуряват, че нуклеарните оръжия на Съединени американски щати са подготвени да бъдат задействани по заповед на президента в отговор или в очакване на нуклеарно нахлуване от Северна Корея или някой различен. Има аварийни процедури и спомагателни подсигурявания.

И въпреки всичко съществени аспекти на тази кошмарна поредност от дейности остават мистерия, написа Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Например какво би станало, в случай че някой американски президент заповяда нуклеарен удар по каквато и да е причина, а генералът с четири звезди в Стратегическото командване се възпротиви или откаже, смятайки, че това е нелегално? Този въпрос беше заложен на пенсионирания военачалник Робърт Келър, оглавявал в миналото това командване, на чуване в Конгреса. Неговият отговор беше: "Бихте попаднали в доста забавна обстановка от конституционна позиция. " Под "интересна " той, наподобява, имаше поради заплетена.

Брайън Маккиън, който беше върховен политически консултант в Пентагона при ръководството на Обама, сподели, че първото средство, към което президентът би прибягнал, е да каже на министъра на защитата да подреди на съпротивляващия се пълководец да извърши заповедта за изстрелване.

"А тогава, в случай че командирът продължава да се противи, или се назначава нов министър на защитата, или се назначава нов пълководец ", сподели Маккиън, потривайки брадичката си. Смисълът е по този начин или другояче да не бъде попречено на висшия главнокомандващ.

Генерал Джон Хайтън, който сега оглавява Стратегическото командване, сподели в събота на Международния конгрес за сигурността в Халифакс, Канада, че би отказал да извърши президентска заповед за изстрелване, в случай че счита, че заповедта е противозаконна. Хайтън също по този начин предсказа, че тогава президентът би го попитал за разновидности, които Хайтън счита за законни.

Брус Блеър, който е служил като офицер, отговарящ за изстрелване на нуклеарни ракети, и е съосновател на организацията "Глобал зиро ", застъпваща се за унищожаване на нуклеарните оръжия, сподели, че сюжетът на Келър пропуща по-голям миг: президентът на процедура може да заобиколи ръководителя на Стратегическото командване. Блеър сподели, че президентът може да съобщи заповедта си за нуклеарно нахлуване напряко на военния команден център в Пентагона. Оттам тя би стигнала до мъжете и дамите, които задействат изстрелването.

Подновяването на вниманието към тези въпроси отразява паниката, оправдана или не, от темперамента на президента Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски предприемач и политик Доналд Тръмп е роден на... към профила и това дали той би работил импулсивно при рецесия.

Изслушването в Сената предходната седмица беше първото в Конгреса по въпроса за властта на президента да употребява нуклеарни оръжия от 1976 година, когато конгресменът демократ от Ню Йорк Ричард Л. Отинджър настоя Съединени американски щати да разгласят, че в никакъв случай няма да стартират нуклеарна война. Отинджър сподели, че желае да "премахне опцията човешко незнание и възможна човешка неточност при потреблението на нуклеарни материали, изключително нуклеарни оръжия, да докара до заличаване на цивилизацията ".

Четиридесет и една години по-късно Съединени американски щати не са изключили нуклеарните разновидности за първи удар и надали ще създадат това при ръководството на Тръмп. Това тревожи специалистите, които се безпокоят, че президентът има изключителната - съгласно някои неподлежаща на надзор - власт да стартира нуклеарна война.

"Ние се тревожим, че президентът на Съединените щати е толкоз неустойчив, толкоз променлив, процесът му за взимане на решения е толкоз донкихотовски, че той може да подреди удар с нуклеарни оръжия, който изобщо да не подхожда на ползите за национална сигурност на Съединени американски щати ", сподели сенаторът демократ от Кънектикът Крис Мърфи при започване на чуването предходната седмица.

Председателят на комисията - сенаторът републиканец от Тенеси Боб Коркър, сподели, че дейностите му не са ориентирани против Тръмп. Но и той намерено повдигна въпроса дали нападателната изразителност на Тръмп към Северна Корея и други страни може да въвлече Съединени американски щати в международна война. В последна сметка воденото от Коркър чуване не даде необикновен подтик за законодателство за смяна на президентските пълномощия.

Джеймс Актън, един от шефовете на програмата за нуклеарна политика във Фонда "Карнеги " за интернационален мир, счита, че тук е забъркана политика. "Но аз мисля, че това е в действителност значим въпрос и че би трябвало да го обсъждаме без значение кой е президент ", сподели той.

Актън съобщи, че президентът с право има неподлежаща на надзор власт за потребление на нуклеарни оръжия в отговор на сегашно или идно нуклеарно нахлуване. Според него в противоположен случай президентът би трябвало да се съветва авансово с държавния секретар, министъра на защитата и основния прокурор (и министър на правосъдието) и да получи утвърждението на двама от тримата, преди да работи.

Преподавателят от Колумбийския юридически факултет Матю Уаксман споделя, че сходни промени биха довели до потребен надзор върху президента и биха защитили нуклеарните му пълномощия от вероятно военно непокорство.

Уаксман и шефът на Института "Салцман " за проучване на войната и мира към Колумбийския университет Ричард Бетс имат предложение: с цел да подреди нуклеарен първи удар, президентът би трябвало на първо време да получи "удостоверение " от министъра на защитата, че заповедта е годна и достоверна, и от основния прокурор (и министър на правосъдието), че е законна.

Бетс сподели, че тези спомагателни гаранции не биха основали заплаха от закъснение на реакцията на почнало вражеско нахлуване. Те биха се ползвали "само в обстановки, при които Съединените щати обмислят да стартират нуклеарна война ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР