Едва 435 студенти у нас в момента учат математика, въпреки

...
Едва 435 студенти у нас в момента учат математика, въпреки
Коментари Харесай

Защо липсват математици във висшите учебни заведения?

Едва 435 студенти у нас сега учат математика, макар че съгласно Рейтинговата система приключилите получават едни от най-високите заплати. Специалността е оповестена за " предпочитана ", поради потребността от математици. Трудно ли се учи математика - споделя Елиана Димитрова.

Когато деканът на Факултета по математика в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ доцент Първан Първанов бил студент, в неговия курс математика учели 256 души, в този момент студентите в тази компетентност са едвам към 80 годишно.
проф. Първан Първанов, декан на Факултета по математика и информатика СУ: Страховете на студентите, бъдещите студенти са свързани единствено с едно нещо- това че да се учи математика е доста „ мъчно “.
Децата от по този начин мечтаните математически гимназии, са добре готови, само че се разсейват към доста други специалности - биология, медицина, информатика и за „ чистата “ математика не остават доста от тях.

В момента приключилите математика в Софийския университет са на пето място в Рейтингите по размера на заплатите, които получават над 2300 лв.. Още по-голям растеж на приходите за тези експерти и още по-добра реализация на пазара на труда, дават обещание от просветното министерство за вбъдеще.

А огромните пари в специалността занапред идват. Занапред ще се нужни доста качествени математици, които да работят по „ Биг дейта “. проф.Първан Първанов, декан на Факултета по математика и информатика-СУ
проф. Първан Първанов, декан на Факултета по математика и информатика СУ : В „ Биг дейта “ заплатите, които се чакат, ще бъдат дори доста по-високи от тези, които са в IT. Това са нови технологии, които разрешават на огромните компании по света да плануват да вземем за пример идната ни покупка, маршрут или държание.
Матей Константинов е приключил Софийската математическа гимназия.Сега учи математика и вижда доста сфери на реализация за себе си и сътрудниците си.

Матей Константинов, първи курс магистратура: Дали програмист, дали банкер, дали актюер, дали да се занимаваш със статистика, дали с финанси, дали да изследваш интервенции, дали..каквото изиска човек. Българска национална телевизия: Ти какво смяташ да работиш? Матей Константинов : Това е доста напреднало сега, необятна дума наричаща се „ дата сайънтист “.
Реализация има. Затова от Факултета са пробват по всякакъв начин да привлекат младежите. Например като провеждат безвъзмездни кандидат-студентски курсове в математическите гимназии. Колкото до другите им специалности - компютърни науки, софтуерно инженерство, информатика- те са шлагер на пазара и за тях сега има доста искащи.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР