Едва 12% от лекуваните българки с рак на гърдата са

...
Едва 12% от лекуваните българки с рак на гърдата са
Коментари Харесай

Приложение дава онлайн достъп до мултидисциплинарен екип на жени с рак на гърдата

Едва 12% от лекуваните българки с рак на гърдата са били диагностицирани в началния етап на заболяването, до момента в който в Европа този % е 27. Това стимулира началника на Отделението по обща хирургия на УМБАЛ " Лозенец " доктор Ваня Митова да сътвори първото българско онлайн приложение, предопределено както за здрави, по този начин и за заболели с рак на гърдата.

„ Приложението BreastHelp е първото в България, което сплотява напъните на доста хора и то е обвързвано с профилактика, скрининг и с следене на към този момент диагностицирани пациенти с рак на гърдата. С оглед на това, че множеството дами даже не са осведомени за рисковете от това заболяване, взехме решение да създадем това мобилно приложение. То е гратис, може да се конфигурира от всевъзможен тип електронно устройство, без значение дали е таблет, телефон, компютър и прочие “, споделя доктор Митова пред БНР - Благоевград.

Всяка година към 4 хиляди българки са диагностицирани с рак на гърдата, само че се допуска, че броят на дамите с това заболяване надвишава 30 хиляди.

„ Ежедневно, борейки се с тази болест, мога да кажа, че се срещаме със случаи, които значително са достигнали до края на развиването си, още преди да стигнат до лекарска помощ. Същевременно, ние всички знаем, че профилактиката в България не е нещо, което е преимущество като цяло – нито на популацията, нито на страната и властимащите, тъй че единственото, което ни остава, е да търсим всевъзможни различни способи, с цел да подтикнем хората към това да се грижат повече за здравето си “, споделя доктор Ваня Митова.

Обикновено пациентът има достъп до онкокомисия в съответното лечебно заведение. Но концепцията на BreastHelp е да му обезпечи и онлайн достъп до мултидисциплинарен екип, който да прегледа самостоятелно неговия случай и да вземе единомислещо решение кой тип лекуване би бил най-подходящ. Членовете на онлайн комисията са водещи експерти в региона на онкологията, лъчетерапията и ядрената медицина. „ В целия свят такива мултидисциплинарни комисии съветват пациентите наложително преди започване на тяхното лекуване, само че у нас това не се случва “, изяснява доктор Ваня Митова и добавя: „ В България, в 95% от случаите предоперативни онкологични комисии не се правят. В съвсем 70% от лечебните заведения решенията са резултат от разискванията на двама човека  – онкологът, който отива в съответното лечебно заведение като съветник, и лекуващият доктор, който показва клиничния случай. Често онкологични комисии в неспециализирани онкологични лечебни заведения се състоят от малцина експерти, липсват основни експерти. В резултат на всичко това, пациентът на процедура минава през една проформа онкологична комисия “, разяснява доктор Ваня Митова.

В рамките на два дни посредством приложението BreastHelp пациентът получава мнението на онлайн комисията. Така за следващ път телемедицината потвърждава своите преимущества пред обичайното опазване на здравето. Защото чакането пред кабинети на разнообразни експерти и запазването на час за обзор месеци авансово, могат да се окажат съдбовни за развиването на заболяването.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР