Едва 10% от хората с увреждания у нас имат работа.

...
Едва 10% от хората с увреждания у нас имат работа.
Коментари Харесай

Работа за хора с увреждания - тояга или морков

Едва 10% от хората с увреждания у нас имат работа. Въпреки че разнообразни закони регламентират наемането им, планувани са и облекчения, и наказания за работодателите. Но явно казусът е в спазването на законите. В противоположен случай, работещите с увреждания биха били доста повече.
И в този момент, съгласно Кодекса на труда (КТ), дружество с над 50 служащи и чиновници би трябвало да дефинира годишно работни места, подобаващи за трудоустрояване, от 4 до 10% от общия брой на служащите и чиновниците според от бранша. От наредбата вършат изключение морските служащи. Това важи от 2001 година! Фирмите с щат сред 50 и 100 души би трябвало да имат най-малко 4 работни места за хора с увреждания, като това се афишира в Агенцията по заетостта, а оттова се търсят подобаващите претенденти. Когато през 2004 година в обществената комисия в Народното събрание се обсъждаше сегашният Закон за интеграция на хората с увреждания (ЗИХУ), бе записано, че работодателите може и да не наемат хора с увреждания, само че би трябвало да си заплащат за това. Идеята беше за ненает човек с увреждане да се заплаща по една минимална заплата (150 лева през 2005 г.) в Агенцията за хората с увреждания, която в това време предстоеше да бъде основана. В тези години

сметката бе елементарна


за незаети 4 работни места за хора с увреждания месечната "такса " бе 600 лева, а годишната - 7200 лева Ако ли работодатели не изпълнеха уговорката си, само че и не плащаха "неустойката ", трябваше да бъдат глобени с 500 до 1000 лева при първо нарушаване и с 2000 лева при наново в границите на 1 година, т.е. общо до 3 хиляди лева годишно! Т.е., с цел да се заплати санкцията, трябваха по-малко от половината пари, с цел да е безупречен един шеф. Тогава от БСК разясниха, че в случай че работодатели решат да изпълнят уговорките си, трябвало да усилят личния състав си с 8 до 14%, което щяло да докара до нарастване на разноските за заплати, осигуровки и прочие И тогава работодателите желаеха тласъци, а не наказания, с цел да назначават хора с увреждания. И в този момент, през 2018 година, работодателите желаят същото - тласъци, а не наказания, с цел да назначават хора с увреждания. Така погледнати нещата, тоягата може да наподобява допълнително от моркова за работодателите. Но дали е тъкмо по този начин?
Например, съгласно член 36 от Закона за поощряване на заетостта, в случай че шеф разкрие работно място, на което е нает незает с трайно увреждане или военноинвалид до 29 година, ориентиран от Агенцията по заетостта, получава за не повече от 18 месеца от страната средства за минималната му заплата и осигуровките. Освен това, за всяко работно място, на което е нает незает с трайно увреждане, ориентиран от АЗ, работодателят получава сума до 75% от минималната заплата за не по-малко от 3 и не повече от 12 месеца. Разбира се, има дребна детайлност: средствата се отпускат на Националния проект за дейности по заетостта. През 2009 година, по времето на Тройната коалиция, когато минималната заплата бе 240 лева, държавният бюджет отпускаше по този проект 190 млн. лева От 2010 година досега, когато минималната заплата е 510 лева, бюджетът "дава " по 73 млн. лева годишно по проекта, който в същността си подкрепя хора от разнообразни уязвими групи, както и работодатели, които наемат такива хора, включително и с увреждания. Това значи, че през 2018 година най-малко

няколко пъти по-малко хора

с увреждания и работодатели ще получат поддръжка от страната за трудова реализация.
И в в този момент настоящия ЗИХУ член 25 планува облекчения за работодатели, които желаят да приспособят работно място за човек с увреждане и да го оборудват. Те могат да аплайват пред Агенцията за хората с увреждания с план, а средствата се отпускат по специфична методика. Например за обезпечаване на достъп до настоящи или разкривани нови работни места за хора с трайни увреждания, се отпускат до 10 хиляди лева За пригаждане на работни места и обезпечаване на характерни безвредни и здравословни условия на труд за хора с трайни увреждания АХУ отпуска до 4 хиляди лева за едно работно място. За съоръжение на нови работни места за хора с трайни увреждания или за преоборудване на работни места, съответстващо на характера на болестта на служителя - до 6 хиляди лева АХУ подписва контракт с работодателя, откакто е утвърден планът му, а работодателят би трябвало да задържи служащия или служителя с увреждане най-малко 3 години след асимилиране на средствата. В същото време получава от държавния бюджет 30% от парите, които внася за ДОО, за в допълнение наложително пенсионно обезпечаване, за здравни осигуровки.
От 2008 година промени в Закона за държавния чиновник плануват в администрация от 26 до 50 души една служба да се заема от човек с увреждане, а в случай че администрацията е с над 50 души, 2% от общия брой на длъжностите по служебно правно отношение да е за хора с увреждания. По-интересно обаче е, че повече от половината, спечелили конкурс за работа в администрацията, не са съумели да се възползват от нея, тъй като нямало по какъв начин да стигнат до работното си място, писа преди време ДУМА, базирайки се на шефа на АХУ Минчо Коралски. Т.е. преди да се приказват гръмки приказки за обезпечаване на работа на хората с увреждания, в една цивилизована страна се обезпечава най-малко налична архитектурна и транспортна среда!
Стимули за работодателите са планувани и в разисквания сега нов Закон за хората с увреждания (ЗХУ). Но

друго бие на очи

Проектът планува компании с 26 до 50 служащи и чиновници да наемат най-малко един човек с трайно увреждане. Работодателите с 51 до 99 души личен състав - двама с трайни увреждания, а с над 100 души - 2% от средносписъчния си състав. Който не извърши тези си отговорности, всеки месец би трябвало да заплаща компенсационна вноска в размер на 30% (по в началото предложение - 80%, само че отхвърлено -б.р.) от минималната заплата за всяко незаето работно място за човек с трайно увреждане във фонда "Заетост на хората с увреждания ", който ще бъде основан. Т.е. за едно незаето място работодателят би трябвало да заплаща 153 лева вноска на месеца, а на година - 1836 лева За двама души "неустойката " е 3672 лева Но, в случай че работодателят не е извършил задължението си, се санкционира с санкция, надлежно имуществена глоба, от 1000 до 2 хиляди лева Ако в границите на 1 година нарушаването се повтори, санкцията е от 1000 до 2 хиляди лева Простата аритметика демонстрира, че е по-изгодно законът да бъде незаконен! Поне към този момент и най-малко при този тип на плана. Отделен е въпросът, в случай че все пак, работодателят желае да съблюдава закона, само че по този начин и няма човек с трайно увреждане, чиято специалност е използвана в региона, в която работи компанията.
Морковът или тоягата е допълнително в проектозакона за хората с увреждания, е

въпрос, на който следва да се отговори


Дори диагоналният взор демонстрира, че още веднъж се натъртва на глобите за работодателите. В същото време се вършат съществени отстъпки пред тях: предлагането за "неустойка " от 30% от минималната заплата през 2018 година се равнява на предлагането от 1 минимална заплата през 2005 година Глобата за несъблюдение на отговорностите и през 2005, и пред 2018 година, си е 1000-2000 лева В същото време, от изявленията на министъра на труда и обществената политика излиза наяве, че отбраната при уволняване по член 333 от КТ, отпада. Кому прави поклон законодателят?
Като се замислим, проектозаконът за хората с увреждания би трябвало да извърши две съществени задания: да урегулира помощите за хората с най-тежки увреждания, да направи по този начин, че те да бъдат заслужено отпускани и тези хора да живеят почтено. Другата му задача е да помогне на хората с 50 и над 50% увреждания да получат обучение и късмет за работа, да се усещат пълноценни и също да живеят почтено. Дали бъдещият закон може да реализира тези две цели, ще покаже времето.


Снимки Емилия Костадинова


Фонд "Заетост на хората с увреждания "


Специализираният фонд ще бъде нова конструкция към министъра на труда и обществената политика. Основната му задача ще бъде да поддържа осъществяването на предпочитаните стратегии и планове, капиталови разноски, действия в процесите на професионална и трудова рехабилитация и други за подкрепяне на заетостта на хората с увреждания. Именно в него ще се събират парите от "такси " на работодатели, които не са наели хора с увреждания, както и санкциите.
Ще се ръководи от 5-членен съвет, в който вземат участие представители на министерствата на труда и обществената политика и на финансите, на организациите по заетостта и за хората с увреждания, както и на национално представителните организации на работодателите. Управителният съвет е с 4-годишен мандат и избира ръководител от своя състав. Фондът ще има и шеф, който взе участие в съвещанията на управителния съвет със консултативен глас. Административното, техническо, счетоводно, правно и осведомително обслужване на фонда се прави от Агенция по заетостта.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР