Едновременно с имунизационната кампания в Русия тече третата фаза на

...
Едновременно с имунизационната кампания в Русия тече третата фаза на
Коментари Харесай

Журналист: Ваксинирах се със Спутник V, но се разболях

 Едновременно с имунизационната акция в Русия тече третата фаза на тествания на имунизацията " Спутник V ". Сред доброволците е и журналистът  от " Deutsche Welle ". Сергей Сатановский, който през декември получи и първата, и втората доза от препарата. Тестовете за " Спутник V " ще приключат публично едвам през май. Но Сатановский реши да се осведоми авансово за резултатите от своето присъединяване в тестванията и да си направи тест за антитела.

Още преди теста се усещах добре, минах двете имунизации съвсем без странични резултати. Затова взех решение за Нова година до посетя 74-годишната си баба близо до Санкт Петербург. Макар да нямах признаци, си направих PCR-тест преди тръгването - резултатът бе отрицателен.

Нова среща с вируса 

Баба ми живее от една година в провинцията. Тя заобикаля огромния град поради пандемията. Отоплява се с печка, един път седмично пазари в близкия град. Но и на 300 километра от Санкт Петербург не съумя да се изплъзне от ковид.

В самия новогодишен ден тя стартира да кашля, продължи и на идващия. Не помислихме незабавно за ковид, а допуснахме, че се е простудила поради минусовите температури. На трети януари отпътувах за Санкт Петербург. Вечерта подвигнах температура 37,4 градуса и стартира да ме боли гърлото. Баба ми имаше сходни признаци.

При мен обаче те отминаха за два дни, до момента в който баба ми и на третия ден имаше температура и се усещаше слаба. Извика доктор, с цел да ѝ направи PCR-тест и той се оказа позитивен. Не се наложи да постъпва в болница, само че прекара болестта много тежко: три седмици температура, изнемощялост и високо кръвно налягане. Аз си направих следващия PCR-тест - още веднъж с отрицателен резултат.

Антителата ми помогнаха да прекарам болестта леко

Според Вадим Линиев, шеф на лабораторията в болничното заведение " Жадкевич ", в която се имунизирах, реакцията на един ваксиниран човек по отношение на вируса зависи от вирусния товар. Ако контактуваш с човек, който кара болестта леко, може и нищо да не усетиш. А в случай че контактът е с някого, който е по-сериозно нападнат от вируса, болестта ще премине по-леко след имунизацията.

В моя случай явно бе станало тъкмо това. При баба ми съм влезнал в контакт със съществено инфектиран човек, само че съм прекарал болестта по-леко с помощта на антителата. Баба ми заболя по-тежко, само че в това време оздравя и се възвръща.

Няколко дни след завръщането ми от Санкт Петербург в Москва си направих тест за съществуването на антитела със следния резултат: 310 относителни единици на милилитър кръв. Помислих си, че този резултат е доста добър, което бе доказано и от Дмитрий Денисов, медицински шеф на московската лаборатория " Хеликс ": " Имате много висок брой антитела спрямо другите имунизирани хора и спрямо прекаралите Ковид-19. "

Факт е, че откритите при мен антитела са резултат от имунизацията. След заболяване те не биха могли да се образуват в подобен размер все още на теста.

Все още незнайните са доста

Денисов сподели, че при другите хора имунизационната реакция на една и съща ваксина би могла да бъде друга. " Активността на имунната реакция зависи от доста фактори: съпътстващите болести, болестите от близкото минало, питателните привички и самостоятелното протичане ", изясни ми шефът на " Хеликс ". 

Дали обаче такова количество антитела като при мен предлага стопроцентова отбрана против ковид, не може да се каже сигурно. " Това зависи преди всичко от обстоятелството, че имунизациите по света едвам в този момент стартират и етапа на клиничните изследвания на имунизациите беше сведена до най-малко, " споделя Денисов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР