Едностранно, от 27 април руската държавна компания Газпром ще спре

...
Едностранно, от 27 април руската държавна компания Газпром ще спре
Коментари Харесай

Русия спира доставките на газ за България от 27 април. Засега не е фатално

Едностранно, от 27 април съветската държавна компания " Газпром " ще спре доставките на газ за България. Съобщението за това е получено късно довечера в " Булгаргаз ", като претекстове за решението на руснаците не се оповестяват. " Българската страна е изпълнила напълно отговорностите си и е направила всички заплащания, изисквани по сегашния контракт, навреме, прецизно и в сходство с неговите клаузи ", обясниха от държавния газов снабдител.

Въпреки че, към този момент това няма да има сериозно влияние върху България, защото отоплителният сезон завърши, а точно топлофикациите са най-големият консуматор на газ у нас. Другите огромни потребители са стъкларските и химически фабрики, които могат да употребяват различни горива като амоняк или да свият краткотрайно производството. Проблем може да се окаже активността на " Лукойл Нефтохим ", който употребява газ при рафинирането на петрола, само че количествата в " Чирен " и вносът на азерски газ ще обезпечат активността му.

По-рано денем беше оповестено, че Русия стопира доставките и за Полша и за други " не другарски страни " от Европейски Съюз. Това рефлектира в последните часове на търговията по газовите тържища, където беше маркиран растеж на цените с над 10%.

Вероятно прекъсването на доставките в обвързвано с издадения от съветския президент Владимир Путин декрет за газа да се заплаща в рубли, което обаче е в несъгласие с подписаните дълготрайни контракти. Освен това по информация на " Капитал " от няколко източника заплащането от страна на " Булгаргаз " към " Газпром " за април е било подредено още при започване на месеца и след няколко седмично закъснение е минало сполучливо в последните дни. Което значи, че руснаците са подхванали този ход по чисто политически аргументи - да се окаже напън на фона на военните дейности на Русия в Украйна.
Реклама
Решението на Русия да спре газа за България разрушава на пух и прахуляк и тезата на Бойко Борисов, че щом газопровода " Турски поток " минава през страната имаме гаранции за сигурност. Всъщност България не може да употребява и една молекула от това, което " Газпром " транзитира по тази тръба към Сърбия и Унгария. Но при задоволително политическа вола от страна на българското държавно управление можем да спрем потока по газопровода от Турция към Сърбия в отговор на съветските дейности.
Какво ще се прави
Министърът на енергетиката Александър Николов ще даде ексклузивен брифинг по тематиката на следващия ден заран, като тогава се чакат и повече детайлности за това по какъв начин ще се излезе от създалата се обстановка. По информация на " Капитал " от държавното управление ходът на Русия е бил предстоящ и има квалифициран проект за деяние.

Ходът на България ще е да ускори различните доставки през Гърция (азерски газ и LNG), а има и алтернатива за импорт на избрани количества от Румъния.

" Към сегашния миг не се постановат ограничаващи ограничения за потреблението в България ", споделят от министерството на енергетиката.
Реклама
Реално отвън отоплителния сезон потреблението в страната пада на половина и би могло да бъде сменено по този метод. Проблем обаче ще бъде запълването на газовото вместилище в " Чирен ", което от 17.17%.

Това може да се промени с стартирането на газовата връзка с Гърция, което се чака да стане през лятото. Така в страната ще могат да постъпват доста по-големи количества различен газ и да се подсигури зимния сезон.
Залогът на Русия
Договорът с " Газпром " кардинално изтича на 31 декември 2022 година, само че със сегашните дейности на руснаците той на процедура може да се счита за преустановен. Същото се отнася и за връзките на останалите европейски страни с Русия.

На пръв взор това наподобява като гибелен удар на Путин върху Европейски Съюз, само че действително може да се окаже икономическо самоубийство за Москва. Природният газ обезпечава оргомна част от приходите на съветския бюджет, като единствено Европа плащаше до скоро по близо 1 милиарда евро дневно. Без тези средства и с компликациите при планирането на съветския нефт, както и с блокираните запаси, Путин безусловно може да остане без ликвидни средства.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Енергетика 3 Войната в Украйна 1 Политика 2 Компании 3 Компании 1 Политика 2 Енергетика 3 Войната в Украйна Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Ивайло Станчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР