Едно тесто ще замесите, две питки ще изпечете, всички ще

...
Едно тесто ще замесите, две питки ще изпечете, всички ще
Коментари Харесай

Две питки за Ивановден от едно тесто

Едно тесто ще замесите, две питки ще изпечете, всички ще желаят да ги опитат

Необходими Продукти

● вода - 400 мл хладка
● кисело мляко - 3 с.л.
● квас - 30 г свежа
● олио - 4 с.л.
● захар - 1 с.л.
● сол - 1.5 ч.л.
● яйца - 1 бр. + 1 жълтък за намазване
● брашно - 700 г

сред корите


● масло - 50 г разтопено
● олио - 4 - 5 с.л.
● сирене - 200 г
● семена - за поръсване

Начин на подготвяне

В чаша с 200 мл хладка вода се натрошава маята, прибавя се захарта, 2 с. л. брашно, разбърква се и оставяме да бухне. Сипва се в средата на брашното, прибавят се останалите артикули и замесваме меко тесто. Покрива се с фолио и оставяме да втаса. Разделя се една по-малка и една по-голяма топка.

Малката се разделя на 3 топчета. Всяка се разточва на правоъгълна кора, намазваме с масло и поръсваме натрошено сирене. Навива се руло, нарязва се на пънчета и нареждаме в дребна кръгла тавичка за еднократна приложимост. Краят на рулото се слага като роза в средата.

Оставя се да бухне, започваме втората питка. Тестото се разделя на две елементи. Първата още веднъж се дели на три топчета. Всяка се разточва на правоъгълна кора, намазва се с масло и поръсваме сирене.

Трите кори се подреждат една върху друга, нарязват се на 6 ленти по 2 -3 см и се навиват на рулца.

Нареждат се в правоъгълна тава намаслена с лой. Второто тесто се разделя на две елементи и още веднъж се разточва на правоъгълни кори. Между тях намазваме с масло и поръсваме натрошено сирене.

Срязват се на две през средата по дължина, краищата се прищипват да се оформят две рулца, усукват се и слагаме по ръба на тавата от двете страни.

Оставя се на топло да почине. Разбива се отделения жълтък с малко олио и вода, намазват се питките с яйчената примес и поръсваме сусам и маково семе.

Печем питката на умерена фурна 180 С всяка за по 30-40 минути до подготвеност. Изваждат се върху решетка, намазваме с масло и покриваме с забрадка.

Тази пита за Ивановден ухае на свеж самун с мирис на масло. Да ви е вкусно!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР