Едно отличително качество на бразилските орехи е голямото съдържание на

...
Едно отличително качество на бразилските орехи е голямото съдържание на
Коментари Харесай

Бразилски орех -Гигантът от амазонската джунгла

Едно характерно качество на бразилските орехи е огромното наличие на селен – 1917 мкг на 100 грама, което го прави най-богатата на този минерал храна. Други минерали, които си коства да се упоменат са фосфор, магнезий, калций и калий. От витамините в бразилския орех можем да открием витамин Е под формата на алфа-токоферол, фолати и холин. Останалите са в пренебрежимо дребни количества.

Необичайно високо е наличието на мазнини в бразилските орехи – цели 66 грана на 100. От тях 15 грама са наситени, по 24 и 21 са надлежно моно- и полиненаситените мазнини. Съотношението на есенциалните мастни киселини е 18 мг към 20564 мг в интерес на омега-6 мастните киселини.

Здравословни изгоди от потреблението на бразилския орех

Богатото наличие на селен прави бразилските орехи освен един от най-хубавите антиоксиданти измежду ядките и семената, само че също по този начин работи удобно за секрецията на тироидни хормони, предотвратяване от чернодробна цироза и някои типове рак, изключително рак на простатата.

Бразилските орехи са също по този начин изобилни на витамин Е, който е извънредно нужен за поддържане целостта на клетъчната мембрана на лигавиците и кожата, и я защищава от въздействието на свободните радикали.

Те са и прелестна храна за мъжете, защото подтикват производството на тестостерон, усъвършенстват подвижността и качеството на спермата и като цяло работят извънредно благотворно на мъжката репродуктивна система.

Протеинът в бразилския орех се смята за един от дребното пълноценни в растителното царство, което ги прави желана храна за вегетарианци.

Като минус може да се означи обстоятелството, че заради високото си мазнинно наличие гранясват елементарно и е добре да се съхраняват на хладно място.

Здравословни опасности при потреблението на бразилски орех

  • Хората, които са алергични към семена и ядки, би следвало да се въздържат от потреблението и на бразилски орехи.
  • Хората, които получават алергична реакция от бразилските орехи, в действителност имат неповторим проблем: това е единствената алергия, която се предава по сексуален път. Това значи, че спермата на човек, който е ял бразилски орех може да провокира реакция у партньорката му, ако тя е алергична.
  • Не е добре да се прекалява с използването на бразилския орех, защото високите равнища на селен в организма могат да доведат до отмалялост, нервност и смутен корем. Препоръчителната доза на селена е почти по 75 микрограма за мъже и 55 микрограма за дамите, за което е задоволително да изядете не повече от шепа бразилски орехи дневно.
  • В извънредно редки случаи е допустимо да се прояви известна токсичност в резултат на несъразмерен банкет на селен посредством огромни количества бразилски орехи.
  • Бидейки една много причудлива храна, бразилските орехи имат още една специфичност: защото дърветата са извънредно огромни на растеж, техните коренови системи проникват дълбоко в почвата и изсмукват радия от почвата. Въпреки че наличието на радий е към 1000 пъти по-високо, в сравнение с в други ядки и семена, стихотворец посредством бразилските орехи, той рядко се задържа в тялото.
  • В Европейския съюз са наложени извънредно строги регулации във вноса на бразилските орехи, заради хипотетичното наличие в тях на афлатоксини.

Интересни обстоятелства за бразилския орех

  • Въпреки името си, най-големият експортьор на бразилски орехи в действителност е Боливия;
  • В Бразилия е неразрешен добивът на дървесина от бразилския орех, защото е намаляващ вид;
  • Плодовете на дървото са извънредно тежки и съставляват заплаха за преминаващите под тях хора и транспортни средства;
  • За разлика от останалите ядки, консистенцията на бразилския орех е извънредно плътна, което прави допустимо потъването им във вода, и това от време на време затлачва речните корита;
  • Бразилският орех се добива извънредно от девствени гори заради обстоятелството, че горите, наранени от човешката активност не се населяват от задоволително огромни по мярка пчели от типовете Bombus, Centris, Epicharis, Eulaema и Xylocopa, а това са единствените типове, които са в положение да опрашват цветовете на бразилския орех заради спецификата на цветовете му. Той е превъзходен образец за комплицираната мрежа на причинност на типовете в джунглата: единствените пчели, които го опрашват, населяват единствено места, където вирее характерен тип орхидея, тъй че дървото е индиректно подвластно от цветята и след това разчита на гризача агути (също единствен от жителите на джунглата с задоволително мощ, с цел да счупи черупката на плода), с цел да разнесе семената му и да се развъди.
  • Поради високата си масленост бразилският орех се употребява освен в хранителната промишленост, като смазка за часовници, суровина за бои за художници, а също и в козметиката.

Инфо: https://www.bb-team.org

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР