Едно от назначенията, което предизвиква раздор между партньорите в управлението,

...
Едно от назначенията, което предизвиква раздор между партньорите в управлението,
Коментари Харесай

Ще доведе ли до пореден раздор в управлението изборът на гуверньор на БНБ

Едно от назначенията, което провокира разкол сред сътрудниците в ръководството, е изборът на шеф на Българска народна банка. До края на идната седмица ще са ясни имената на претендентите и по-късно изборът е в ръцете на депутатите. Предишният път той се провали и по този начин Димитър Радев продължава да ръководи институцията две години откакто изтече мандатът му.

До седми юли публично парламентарните групи могат да дадат своите оферти за нов шеф на Българска народна банка. Мандатът на Димитър Радев изтече преди две години.

" Проблемът е, че ние нямаме доста огромен пул от вероятни претенденти. Като имате поради фигурата на настоящия гуверньор, който има блестяща кариера и доста висока степен на компетентност, плюс явно и политическите умения да си приказва с всички. Намирането на опция не е по никакъв начин лесна работа, тя е работа за политиците, само че не е казано, че би трябвало да бъде работа за някой от тях. Работата на политиците е или да изберат настоящия шеф или да изберат нещо сходно ", разяснява финансистът Левон Хампарцумян.

Предходният конкурс от март предходната година се провали. Тогава нито един от предлаганите претенденти - депутатите от Политическа партия и Има Такъв Народ Андрей Гюров и Любомир Каримански не беше определен. Гюров се отдръпна след появили се клюки за липса на тапия, а за Каримански в зала гласоподаваха под 60 депутати.





" Предишните оферти бяха на хора, които имат някакви базови пълномощия, само че бяха надалеч от нужното да заемат тази позиция, занапред трябваше да се потвърждават. А не е хубаво, в сериозен интервал, в който нас ни чака присъединение към еврото, да има някой, който да би трябвало да се учи там. Хубаво е да е някой, който има опит, потвърден е, и му подвигат телефона от другата страна ", уточни Левон Хампарцумян.

Според финансиста и някогашен претендент за гуверньор на Българска народна банка Бисер Манолов не е било вярно препоръчаните претенденти на предходния конкурс да бъдат политици.

" Това е доста тъжно, тъй като политиците по най-нагледния метод ни демонстрират по какъв начин те самите погазват закона ", разяснява той.

Българска национална телевизия: Смятате ли че в този момент ще бъде определен нов гуверньор на банката?

-Нямам цялата информация, само че мисля, че ще има обединяване към избрана кандидатура.



Снимки: БГНЕС (архив), pixabay.com

Сега още веднъж се чака претендентите да бъдат препоръчани от ръководещите, които обаче не са в коалиция, а в взаимно ръководство. Според финансистите бъдещият шеф на Българска народна банка би трябвало да има разнородни качества.

Бисер Манолов: Какво би трябвало да има един претендент за гуверньор на централната банка - несъмнено би трябвало да има знания по какъв начин действа цялата банкова система. Второ, би трябвало да бъде осведомен с европейските стандарти за банков контрол. За мен значимо е по какъв начин ще бъде прекарана България като член на еврозоната.

Левон Хампарцумян: Трябва да има базова финансова подготвеност, само че би трябвало да има и политически умения. ТКова е фигура, която съчетава финансови пълномощия и то характерна - централнобанкерска финансова компетентност, което не е същото като в комерсиалните банки. Независимост не значи да бъде затворен в някаква капсула, значи да реагира без значение във взаимоотношението си с другите управляващи.



До този миг 33 ма са били шефовете на Българска народна банка. Пред бъдещия гуверньор следва една от най-трудните задания - приемането на България в еврозоната.

Бисер Манолов: Нашето участие в еврозоната е чисто политическо решение, само че Българска народна банка е органът, който има най-големи отговорности от позиция на технология, приспособявания, адаптиране на законодателство и по този начин нататък.

Левон Хампарцумян: Много хора, в това число и политици, не знаят функционалностите на Българска народна банка. Примерно Българска народна банка към този момент не дава лицензии на банки, нито ги взима - това се прави от Франкфурт, откогато сме членове на банковия съюз.



Бисер Манолов: Ако в нещо може да бъде упрекната през последните две години Българска народна банка, е това, че тя не артикулира какъв брой е значимо за България да стои непоклатимо на този път (към еврозоната - б.р.) Обяснение за дребните хора липсва. Това е една от аргументите толкоз бързо да избуява този популизъм на съперниците на такова участие.



Страната ни е във валутен ръб и това трансформира функционалностите на централната банка. Българска народна банка не може да печата пари отвън разпоредбите, заложени в борда.

" Централната ни банка имаше тези права до 1997 година и никак не свърши добре това. Тази функционалност не е в ръцете на Българска народна банка, само че, несъмнено, Българска народна банка ръководи механически всичко, обвързвано с валутния съвет, по-популярно като валутния ръб ".

За да бъде определен нов гуверньор на Българска народна банка, е належащо за него да гласоподават половината плюс един глас от записаните народни представители в зала.

" Българска народна банка и министерството на финансите са доста технократски институции и там не, че няма по този начин наречените " калинки ", само че са доста по-малко, в сравнение с в други елементи на администрацията. Това ще се отрази доста неприятно на финансовата система на България, външният дълг ще стане по-труден за обслужване, лихвите ще тръгнат нагоре, Взимането на заем ще бъде по-трудно и ще би трябвало да потвърждаваме по какъв начин ще държим непоклатимост още двайсет години ", счита Левон Хампарцумян.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР