Едно от най-важните неща преди да инвестираме в акции е

...
Едно от най-важните неща преди да инвестираме в акции е
Коментари Харесай

Първо, анализирай! После - инвестирай

Едно от най-важните неща преди да влагаме в акции е да създадем авансово изследване за тях. В интернет е цялостно с информация за всяка една компания, само че става все по-трудно да отсеем значимите и потребни материали от тези, които единствено ще ни изгубят времето. В тази публикация ще ви споделя какво е значимо да разберем за дадена акция, с цел да преценим дали си коства да я прибавим в нашето капиталово портфолио или не.

В какъв стадий се намира международната стопанска система?

Преди да влагаме в съответна компания е добре да разберем какво се случва в международната стопанска система и в кой стадий от бизнес цикъла е тя. Ако приказваме за фондовите пазари, последните 12 години са един от най-хубавите интервали в тяхната история. Широкият показател S&P500 е повишен с над 400%, а показателят на софтуерните компании в Съединени американски щати NASDAQ100 има растеж от над 1,000% за този интервал (като немалка част от него идва от последните 12 месеца).

Въпреки това, международната стопанска система сега е в криза и стартира нейното възобновяване от пандемията. През предходната година десетки милиони хора изгубиха работата си, а на други възнагражденията бяха понижени. Цели браншове като ресторантьорство, хотелиерство, въздушен превоз, самолетостроене, круизни пътувания и други претърпяха над 50% спад в приходите си. Да не забравяме и че имаме нулеви лихви и големи суми, които ще се влеят в стопанските системи по света.

В коя промишленост оперира компанията?

Следващото нещо, което би трябвало да проучим е в кой бранш е компанията, в която желаеме да влагаме. Основните индикатори, които аз виждам са какво е било положението на промишлеността в последните 5 години, какъв е размерът сега, както и какви са упованията за идващите години. Пандемията форсира навлизането и развиването на десетки бизнеси, които имат капацитет за напредък в идващото десетилетие.

Сред главните трендове, които могат да донесат положителни облаги на хората, които са вложили в тях са онлайн търговията, връзките, зелената сила, домашните занимания и други. Ако сме по-рискови играчи, може да заложим и на някои от секторите, които сега са на дъното, само че имат капацитет за бърз напредък, когато стопанската система се възвърне.

Какво прави компанията?

След като сме проучили главните трендове в международната стопанска система и сме селектирали секторите с капацитет за напредък, идната стъпка е да изберем съответни компании, в които да влагаме. Може да изберем такива с огромна пазарна капитализация (Large Cap), които са измежду водачите в техните промишлености, или такива със междинна или дребна капитализация (Medium & Small Cap).

За да разберем с какво тъкмо се занимава съответната компания и какъв е нейният бизнес модел, добре е да стартираме изследването си от „ извора “. Обикновено, обществените компании имат секция в техния уебсайт, която се назовава „ За вложители “ (за непознатите компании се употребява “Investor relations ”, „ Investors “ или нещо подобно). В тази част на уеб страницата ще намерим подробна информация за главните артикули на

компанията, кои са главните ѝ пазари и какви новости има към нея. За мен едно от най-важните неща, които виждам, когато върша разбор на евентуална инвестиция е какъв е бизнес моделът на компанията, т.е. по какъв начин тя генерира доходи, каква е структурата на разноските и каква облага остава най-после.

След като проуча с какво се занимава компанията (невинаги е толкоз елементарно, изключително при софтуерни компании или такива, които са стартирали наскоро), стартирам да групирам информация за главните индикатори, които са значими за мениджмънта и акционерите на бизнеса. На първо място са приходите и облагите, само че има браншове, при които има и други основни метрики като количество метал от 1 звук руда (при минните компании), междинна месечна сметка (при мобилните оператори), дълготрайна стойност на клиентите (при абонаментните бизнеси) и други.

В секцията за вложители на уеб страницата има голям размер с информация за мениджърите на компанията, подписаните контракти, стартиране на пазара на нови артикули, правосъдни каузи против компанията, съществени акционери, придобивания на по-малки бизнеси и стотици прес известия, презентации и други, с които може да се срещнем в елементи с бизнеса.

Какви са резултатите на компанията?

Каквато и активност да има една компания, най-после значими са облагите, които тя осъществя. Преди да стигнем до тях обаче, добре е да разберем и останалите финансови параметри на бизнеса – доходи, разноски, парични потоци, промени в личния капитал, активи и пасиви. Всички тези данни са във финансовите доклади на компанията, която е задължена да ги дава за всяко тримесечие и на годишна база. Обикновено към годишните доклади има и одиторски отчет, който удостоверява, че всички числа в тях са тествани и правилни.

Първият доклад, към който аз се отправям е годишният Отчет за приходите и разноските (нарича се още Отчет за всеобхватния приход или Statement of Comprehensive Income за американските компании, като той е част от годишния доклад, прочут и като форма 10-К). Той е за 12 поредни месеца, като краят на финансовата година у нас е 31 декември, само че в Съединени американски щати има компании, които завършват на 30 септември, да вземем за пример. Той демонстрира по какъв начин се е показала компанията за предходната година и това ми разрешава да сравня данните ѝ с други бизнеси.

Тъй като може да са минали доста месеци от публикуването на годишния доклад, останалите отчети, които виждам са за последните тримесечия (форма 10-Q за фирмите в САЩ). Те ми дават визия за сезонността на бизнеса и значимите събития от последните няколко месеца. Когато човек влага в дадена компания от най-малко няколко години, стартира да схваща трендовете в нейния бизнес и да разграничава значимите събития от тези, които няма да се отразят значително на активността ѝ.

Каква да е нашата капиталова тактика за тази акция?

Когато сме избрали съответната компания и сме купили нейни акции, е добре да имаме изясненост какво чакаме от нея като рентабилност на годишна база, до по кое време ще я държим и при какви условия ще я продадем. Колкото по-добър разбор сме създали за нея, толкоз и елементарно ще създадем печеливша тактика. Единият вид е да продадем акциите, когато капацитетът на компанията или на бранша са изчерпа. Друга алтернатива е

да имаме тъкмо избран % облага и когато го достигнем, да продадем нашите вложения. Ако сме питали другар или в обществените мрежи коя акция да си купим, още веднъж тях би трябвало да потърсим за съвет по кое време да я продадем (все отново, предлагам сами да си създадем разбор и да изберем нашите инвестиции).

Анализът на съответна компания, в която да влагаме, лишава време и може да наподобява комплициран първоначално, само че това ще ни донесе значително позитиви в бъдещето, изключително в турбулентни времена, каквито са сегашните. Ако не си напишем „ домашното “ и влагаме „ по нюх “, по-добре да се насочим към хазарта, тъй като ще имаме същите шансове за триумф. И да не забравяме, че при възходящ пазар всички са специалисти и топ вложители, само че когато кривата се обърне, ще има доста губещи. Успех!

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР