Едно от най-търсените луксозни издания на „Кръг“ за отминалата 2021-ва

...
Едно от най-търсените луксозни издания на „Кръг“ за отминалата 2021-ва
Коментари Харесай

Данте отново ни повежда през деветте кръга на своя Ад

Едно от най-търсените първокласни издания на „ Кръг “ за отминалата 2021-ва – „ Ад “ от Данте Алигиери, получава нов образ в по-практичен формат с меки корици и по-достъпна цена. Това е и идващото заглавие в поредицата на издателството „ Световни литературни шедьоври “ с оформление на художника Виктор Паунов.

В новото издание, което може да откриете по книжарниците от 31 януари, е непокътнат преводът на огромния стихотворец и публицист Константин Величков от 1906 година, за който получава благодарности от краля на Италия. Редактор на изданието тогава е самият Иван Вазов, а творбата е оповестено за първи път в известното списание за просвета и изкуство „ Художник “, което по това време е на равнището на значимите международни културни издания.

„ Божествена комедия “ от Данте Алигиери е едно от най-важните творби в международната литература и неслучайно се учи в учебно заведение като образец за скъпо културно завещание, само че и като знак за непреходната стойност на лириката. Над поемата си италианският стихотворец работи дванайсет години и я приключва тъкмо година преди своята кончина. Разделена е на три елементи: „ Ад “, „ Чистилище “ и „ Рай “, като най-популярна е първата. В нея Данте разказва личното си пътешестване през деветте кръга на пъкъла.

В това рисково и тъмно пътешествие той е воден от собствен предходник – древноримския стихотворец Вергилий, написал „ Енеида “ (също част от поредицата „ Световни литературни шедьоври “ на „ Кръг “). Новото издание на „ Ад “ е уместно допълнение към фамилната библиотека, само че и добър подарък за учениците, на които следва да се срещнат с този основен текст от международната литература.

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР