Едно от най-старите съхранени написани на ръка евангелия ще бъде

...
Едно от най-старите съхранени написани на ръка евангелия ще бъде
Коментари Харесай

Американски музей връща на Гърция откраднато от българи съкровище

Едно от най-старите съхранени написани на ръка евангелия ще бъде върнато в манастира, от който е откраднато, написа Greek City Times.

Евангелието, написано на гръцки сред края на X век и началото на XI, се намира музея "Bible " във Вашингтон, окръг Колумбия.

Откраднат е през 1917 година от историческия манастир на Дева Ейкосифиниса, издигнат на планината Пангей, от българската окупационна войска.

Наскоро разпознатият ръкопис включва миниатюри и изображения на евангелистите и е написан в две колони с по 27 реда на колона. Колоните са с размери 18,1 см на 14 см.
Според Митрополията на Драма, музеят е уведомил Вселенския патриарх Вартоломей през януари, че е разкрил евангелието. Негово светейшество разрешил на музея - който приема милион гости годишно - да изложи ръкописа до октомври 2021 година и също по този начин ще отпусне още три ръкописа от патриаршията като жест на благосклонност.

Според предисторията, предоставена от Митрополията, която също благодари на Вартоломей за напъните му да репатрира всички откраднати артефакти от манастира, българските бойци нахлули в манастира през март 1917 година и откраднали целия фонд на монашеската библиотека, в това число над 430 ръкописа и 470 предмета, измежду които тях икони и гръцки православни ритуални предмети. Много от тях били продадени през 20-те години и са попаднали в сбирки в Европа и Съединени американски щати.

Това е вторият ръкопис след Кодекса от 1424 година от 9-ти век, който е върнат в манастира. Кодексът бе върнат през 2016 година от Лутеранското богословско учебно заведение в Чикаго.

Превод: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР