Eдно от най-смислените решения на управлението на Продължаваме промяната -

...
Eдно от най-смислените решения на управлението на Продължаваме промяната -
Коментари Харесай

Идва ли краят на безплатните детски градини и ясли?

Eдно от най-смислените решения на ръководството на " Продължаваме промяната " - безплатните детски градини и ясли и обезщетенията за родителите, чиито деца не са признати, рискува да бъде анулирано от служебното министерство на финансите.

Вчера съпредседателят на партията Асен Василев разяснява отчет на ведомството, който предлага понижаване на разноските за стартирали политики или анулация на данъчни облекчения. Част от поддръжката за родителите, която кабинетът Петков усили по време на седеммесечното си ръководство, е данъчното облекчение в размер на 1200 лв. за фамилиите с две деца.

" Двете актуализации и главният бюджет, който направихме тази година, демонстрираха, че в България може да се прави обществена политика. Пенсиите могат да бъдат вдигнати за 1 година повече, в сравнение с за последните 12 години. Можем да имаме безвъзмездни детски градини, почтено платени учители, покачване на заплатите в опазването на здравето, в Министерство на вътрешните работи, в защитата ", разяснява Василев.
 Снимка 586867
Източник:

В среда на европейска инфлация, най-хубавото, което може да направи България - най-бедната страна в Европейски Съюз вследствие на 12-годишното ръководство на ГЕРБ, е да помогне на хората да поемат тежестта й по-безболезнено. Кабинетът с мандата на " Продължаваме промяната " направи яслите и детските градини безвъзмездни от 1-ви април тази година. През образователната 2021/2022 година 214 847 деца са посещавали детска градина или ясла. От тях 7612 са в ясла, 6659 в частни детски градини, 41 288 в детски градини в селата.

Тази мярка имаше и друга цел - да разреши на повече деца да вървят на градина. Средно за страната, 79,1% от всички деца до 7-годишна възраст посещават детска градина или ясла. Най-малка е посещаемостта в област Кърджали - 58,7%, а най-високата е в област Благоевград - 89.6%. Към април 2022 година 26 028 места са останали незаети по детските градини и ясли. С вложените 106,8 млн. лв., поради които градините стават изцяло безвъзмездни, тези свободни места ще бъдат запълнени значително.

Безплатният достъп до детските градини не взема решение обаче всички проблеми за младите фамилии в София, където места в тези институции общината въобще не е осигурила. За тези родители държавното управление на Политическа партия обезпечи обезщетения в размер на 13 милиона лв., а 70 милиона лв. са планувани за построяването на нови детски градини в София и страната и за разширението на остарели. Отпуснатите средства са към този момент предоставени на общините. В началото на 2022 година в София право на обезщетения поради липса тук-там в детски градини са имали родителите на 820 деца, за месеците март и април броят им се е нараснал до 833, а през май и юни са били 848.

" Вярваме, че всички български деца заслужават гратис и качествено обучение. Затова като първи стъпки направихме всички детски градини безвъзмездни, осигурихме над 400 млн. лева за ремонт и строителство на нови детски градини и учебни заведения до 2026 година и стартирахме стратегия за безвъзмездни извънкласни действия за спорт и изкуства. Вярваме, че децата не би трябвало да заплащат за частни уроци, с цел да реализиран триумфи в живота, а българските университети и просвета би трябвало още веднъж да се стремят да бъдат на международно равнище ", разяснява съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков по време на срещите си с хората из цялата страна.

От " Продължаваме промяната " държат също и на качеството на храната, която стига до децата в градините. Затова по време на ръководството бяха отпуснати 16 млн. лв. спомагателни средства за набирането на по-здравословна храна - както за предучилищната възраст, по този начин и за учениците от 1-ви до 4-ти клас.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР