След снощното земетресение в Пловдивско, са възможни вторични трусове. Това

...
След снощното земетресение в Пловдивско, са възможни вторични трусове. Това
Коментари Харесай

Пламена Райкова: Не изключваме в сеизмичния район да се случи трус и от 7 по Рихтер

След снощното земетресение в Пловдивско, са вероятни вторични земетресения. Това разяснява пред Българска национална телевизия Пламена Райкова - началник на департамент " Сеизмология и сеизмично инженерство " в Националния институт по геофизика, геодезия и география.

" Земетресението беше умерено. В множеството случаи в тази зона се следят вторични трусове, само че огромна част от тях няма да се усетят от хората. Към момента има единствено един по-осезаем за хората афтършок с магнитуд 2,4 по Рихтер ", сподели сеизмологът.

" Ние сме сеизмичен регион, особено в зоната, в която се осъществя земетресението през вчерашния ден, са се следили мощни трусове с порядъка от магнитуд до 7,1. Тоест нищо не се изключва като вид, само че дали ще се осъществя скоро, по кое време ще се осъществя, ние не можем да предвиждаме ", безапелационна е Пламена Райкова.

" Миналата година в този регион имаше две трусове, едното от които беше на 6 юни и беше с магнитуд 4,7 с епицентър покрай Асеновград на 15 км от Пловдив. През октомври се случи още едно земетресение, което беше със същата мощ - 4,7 по Рихтер и още веднъж беше в този регион, по-близо обаче до Пловдив. Това земетресение е със същия епицентър и със същите характерности може да се каже като събитията от предходната година.

Тази зона се характеризира със сеизмичност, тъй че това не е нещо извънредно. В тази зона и различен път са се осъществили такива умерени трусове. Например през 2021 година имаше също заметресение с магнитуд 4,5 по Рихтер в същия регион. През 2002 година до село Крумово отново същия епицентър, земетресението беше 4,3 ", добави тя.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР