Едно от най-опасните заболявания на половата система на женските котки

...
Едно от най-опасните заболявания на половата система на женските котки
Коментари Харесай

Пиометра при котка - симптоми и лечение

Едно от най-опасните болести на половата система на женските котки е котешката пиометра. Това е струпване на гнойно наличие в маточната празнина, което при липса на навременно лекуване води до съществени септични затруднения и гибел на животното.

Причини за пиометра при котките

Пиометрата нормално се свързва с високи равнища на прогестерон и естроген в тялото на животното. В резултат на това котките развиват кистозна ендометриална хиперплазия: ендометриумът става извънредно удебелен заради образуването на кистозни структури, цялостни с течност. Ако тази течност навлезе в лумена на матката, тя се трансформира в отлична среда за напредък на бактерии, което води до разрушение на кистозни структури, разпространяване на зараза и развиване на пиометра.

Пиометра при котките от време на време поражда и вследствие на задържане на плода или плацентата, контузия по време на раждане или инструментална интервенция по време на затруднено раждане.

Неконтролираното потребление на медикаменти за угнетяване на еструса (против разгонване при котките) при някои котки води до промени в хормоналните равнища, вследствие на което се развива кистозна ендометриална хиперлазия.

Симптоми на пиометра при котките

Заболяването най-често се среща при женски котки на възраст над 5 години, както тези, които в никакъв случай не са имали поколение, по този начин и тези, които са раждали един или повече пъти.

Признаците на пиометра при котките включват щедро вагинално течение, понижен или загуба на вкус, меланхолия при котката, заспалост, загуба на тегло и неприятен външен тип. Котката уринира постоянно и пие доста, а от време на време повръща и/или има диария. При някои котки загубата на вкус и депресията са леки.

Явно вагинално течение се следи единствено при котки с отворена пиометра. В множеството случаи секретите са розови, кафяви или кремави на цвят.

 Котка

При пиометра от затворен вид няма вагинално течение, матката е мощно разтегната, което води до увеличаване на корема. Може даже да се заблудите, че котката е бременна. Заболяването става тежко.

Диагностика на пиометра при котките

Необходимо е да се изключат други вероятни аргументи за такова течение: вагинит, контузия, съществуване на непознато тяло във влагалището, израстък.

Необходими са спомагателни проучвания за определяне на диагнозата. Диагнозата се удостоверява, в случай че на рентгеново проучване се следи увеличена матка.

Ултразвукът на матката е благонадежден диагностичен способ. В композиция с лабораторни кръвни проучвания ви разрешава да поставите вярната диагноза в съвсем 100% от случаите.

Кръвен тест при котки с пиометра може да покаже левкоцитоза, хиперпротеинемия и нараснали равнища на урея.

Преди започване на лечението и по време на нейното използване е належащо да се следят редица спомагателни индикатори: ректална температура, наличие на уреен азот в кръвта, серумни концентрации на калий и натрий и диуреза. Отклонението на тези параметри от нормата е измежду факторите, които утежняват тежестта на болестта.

Лечение на пиометра при котките

Бактериалната зараза се среща при 10-15% от котките с пиометра. От това следва, че всички заболели котки би трябвало да получават антибиотици. Също толкоз значимо е да се следи положението на водния метаболизъм. Отстраняването на матката и яйчниците се смята за най-благоприятен избор за лекуване на котешка пиометра и като предписание дава добър резултат: източникът на зараза е изцяло отстранен и множеството котки се възвръщат бързо.

 Котка с пиометра

Ако животното има висока разплодна стойност и към момента не е навършило 6 години, тогава лекуването на пиометра може да бъде консервативно. В този случай се употребяват простагландини. Лечението с простагландини би трябвало да се комбинира с антибиотична терапия.

По време на лекуването котката би трябвало да бъде деликатно следена, с цялостен обзор най-малко два пъти на ден. След първата инжекция с простагландин котката се хоспитализира за един ден за наблюдаване. Но няма потребност да я държите в клиниката през целия курс. Ако лекуването с медикаменти се организира сполучливо, еструсът на котката се възобновява след 1-6 седмици.

Препоръчително е да се развъжда по това време, с цел да се сътвори поколение и да се понижи вероятността от повторна поява на зараза. Ако лекуването на пиометра при котките не докара до стремежи резултат и деянията на болестта се усилят и/или се подозира перитонит, тогава отстраняването на матката и яйчниците ще бъде единственият метод за лекуване на пиометра.

Можем ли да предпазим котката от пиометра?

Единственият способ за попречване на пиометра при котката е стерилизирането на котката. За разплодните животни се изисква медицински обзор минимум един път на всеки шест месеца.

Ако вашият домакински любим демонстрира признаците, разказани в тази публикация, неотложно се свържете с вашия ветеринарен доктор! Забавянето може да му коства живота!

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР