Едно от най-очакваните заглавия за 2021 г. според Goodreads и

...
Едно от най-очакваните заглавия за 2021 г. според Goodreads и
Коментари Харесай

Време за четене: „Парижката библиотека“, в която оцелява човешкото достойнство

Едно от най-очакваните заглавия за 2021 година съгласно Goodreads и най-хубава книга за месец февруари съгласно Amazon – „ Парижката библиотека “ от Джанет Скеслин Чарлс , е разказ за способността на книгите да лекуват човешката душа и за техните посланици, които черпят мощ и вяра от страниците им.

Базиран на историята на най-голямата американска библиотека в Европа – Парижката, романът споделя за куража и героизма на нейните библиотекари, които през 1940 година единствено в границите на 5 месеца изпращат на английските и френски бойци на фронта над 12 хиляди книги, които да им послужат за леговище от суровата реалност и метод да запазят човечността си. Самата Дороти Рийдър – шеф на библиотеката тогава и воин в романа през днешния ден, споделя за книгите: „ Нищо друго не има мистичното свойство да ни накара да забележим света през очите на другия. “

 книга Софпрес Издателство СофтПрес

Наред с историческата си меродавност, „ Парижката библиотека “ печели читателите и с роман за фамилията и любовта, за другарството и приемствеността сред поколенията, за лоялността и доверието като скъпи амуниции, за завистта като човешка уязвимост, за прошката и изкуплението .

През 1939 година Одил към момента не знае доста за живота и света оттатък границите на френската столица, само че в едно е сигурна – книгите са нейното предопределение. Водена от любовта си към литературата, тя стартира работа в Американската библиотека в Париж , където се среща с забавни и будни хора. Също като нея те са приели четенето за своя вяра и извършват ролята си на библиотекари с отдаденост и жар. Когато войната настава, макар риска за живота на чиновниците, Библиотеката остава отворена и се трансформира в леговище за всички, които търсят светлина и опора в най-мрачните дни. А за тези, които не могат да прекрачат прага на книжното светилище, Одил и останалите библиотекари се наемат персонално да доставят книгите.

В окупирания от нацистите Париж човек всеки ден е изправен пред избор. Избор, от който зависи животът на мнозина и една неправилна стъпка може да докара до непоправими последици.

Години по-късно едно комплицирано момиче от дребен град в Монтана, Съединени американски щати, ще откри съвет и приятелско рамо, на което да се опре, в лицето на своята стара съседка. Въпреки километрите и десетилетията отдалеченост, Одил не е не запомнила какво се е случило в Париж и още носи тайната със себе си като тежък товар. Познанството ѝ с Лили може би е това, от което се нуждае, с цел да откри сили да елементарни. Най-вече на себе си.

Вдъхновена от действителни лица и събития, „ Парижката библиотека “ от Джанет Скеслин Чарлс е книга, в която всеки разпален четец ще открие парченце от себе си.

Джанет Скеслийн Чарлс демонстрира интерес към изумителната действителна история на библиотекарите, които се опълчват на нацистките „ Защитници на книгите “, до момента в който работи като програмна ръководителка на Американската библиотека в Париж. Романът ѝ „ Парижката библиотека “ е оповестен на двайсет езика. Джанет разделя времето си сред Монтана и Париж.

 книга Софпрес Издателство СофтПрес
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР