Едно от най-красивите хибридни животни от семейство котки е леопонът

...
Едно от най-красивите хибридни животни от семейство котки е леопонът
Коментари Харесай

Леопон - хибридът между лъвица и мъжки леопард

Едно от най-красивите хибридни животни от семейство котки е леопонът – това е кръстоска сред мъжки леопард и женски лъв. Това създание на човешката фикция е основано за първи път преди повече от 100 години и не може да бъде намерено в саваната или гъстите джунгли.

Първата кръстоска сред мъжки леопард и лъвица, която е известна, се е случила в индийския град Колхапур още през 1910 година. От двете огромни котки се родили две бебета – едното от тях оживяло малко повече от два месеца, само че другото пораснало огромно и мощно.

Английският зоолог Реджиналд Покок е взел проби от козината на новото по тип животно и леопонът за първи път е разказан през 1912 година. Реджиналд Покок отбелязва, че животното има извънредно забавна багра – леопонът доста наподобява на леопарда, само че има глава и надлежно грива на лъв.

Освен това има и петна от двете страни на тялото си, които зоологът разказва като неразбираеми и кафяви на цвят, които са по-малки, в сравнение с са шарките на индийския леопард. Петната, които са ситуирани на корема, краката, гърба и главата на хибридното животно, са разказани от зоолога като напълно ясно обрисувани и черни на цвят.

Модата за отглеждане на новия хибрид обхванала незабавно съвсем цяла Европа – в Германия и Италия се заели незабавно с тази задача. По-голям триумф имали обаче японците в националния резерват на о. Хоншу. В немските зоопаркове дребните леопони умирали много бързо след раждането.

В японския резерват има в детайли изложение на този хибрид от семейство котки. Твърди се, че огромните леопони били по-едри от леопарда, само че имали черти и от двата типа животни. Окраската на японските леопони била най-вече кафява, а гривата на мъжките била рядка с дължина не повече от 20 см.

Интересното за този тип хибрид е, че можели да се катерят по дърветата без никакви усложнения и в това време прекарвали дълго време във вода. Публиката, която е отишла в резервата да види леопона, останала повече от очарована поради пленителния и необикновен тип на животното. Повечето учени обаче не одобряват сходни опити с животните за естествени.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР