Едно от най-големите предимства на Варна е силната образователна инфраструктура

...
Коментари Харесай

Динамичният варненски университет

Едно от най-големите преимущества на Варна е мощната просветителна инфраструктура - в града има 6 университета, като съгласно данни на Института за пазарна стопанска система в тях през 2019 година са следвали към 30 хиляди студенти. Непрекъснатият приток на младежи, високият брой висшисти и съдействието сред науката и бизнеса вършат стопанската система на Варна изключително динамична. 30% от работната ръка в града е с висше обучение, а Институтът за пазарна стопанска система (ИПИ) прави оценка размера на " висшата " стопанска система - бюджетите на университетите и разноските на студентите за живот в града - на 450 млн. лева Перлата в короната на висшето обучение във Варна е медицинският университет " Проф. доктор Параскев Стоянов ", който в последните години прави огромни вложения, с цел да увеличи качеството на образованието. Тези старания дават резултат през привличането на повече студенти и задържането на тези експерти в района.
Град на знанието
Образованието е измежду целите на локалната власт, която стартира идея за развиване на града, озаглавена " Варна - град на знанието ". Стратегията е направена с помощ от ИПИ и в колаборация с университетите и бизнеса в региона. Докато меморандумът няма правна мощ, той ясно декларира дълготрайната цел на града да се възползва оптимално от научната и просветителната инфраструктура, тъй че да притегля образовани младежи и нововъведения в стопанската система си.

Разпределението на студентите във Варна е значимо - съгласно ИПИ към 13 хиляди студенти следват филантропични и обществени науки и обезпечават фрагменти за разрастващия бранш за бизнес и финансови услуги в града. В същото време варненското висше обучение има все по-голям фокус върху приложни посоки - в ИКТ, медицина, превоз и мореплаване следват към 15 хиляди студенти.
Качеството на бялата престилка
Най-динамично разрастващото се висше учебно заведение във Варна несъмнено е медицинският университет " Проф. доктор Параскев Стоянов ", който по обща ранглиста в направленията медицина, стоматология и здравни грижи се подрежда незабавно след МУ - София, и МУ - Пловдив, в рейтинговата система. Университетът е учреден през 1961 година и има филиали във Велико Търново, Сливен и Шумен, а в края на март стана ясно, че нов филиал ще бъде отворен и в Добрич, където се планува образование по специалностите " здравна сестра " и " акушерка ", показва БНР. Висшето здравно образователно заведение във Варна има и най-големия бюджет - над 70 млн. лева за 2019 година, от тези във всички шест града, макар че няма най-вече студенти. " Капиталовите разноски на МУ - Варна, са за близо 19 млн. лева вложения в материалната база и в съвременна инсталация за другите лаборатории ", сочи отчет на ИПИ за стопанската система на града.

Докато действителният брой студенти в другите висши учебни заведения спада, броят студенти в МУ - Варна, се усилва от 2302 през 2012 година до над два пъти повече през 2020 година Това отразява както тактиката на МОН да финансира повече места за специалности като медицина и здравни грижи и по-малко места за посоки като стопанска система и държавна администрация, по този начин и на притока от задгранични студенти, чиито по-високи такси на образование действително разрешават финансова независимост на медицинските университети в страната. Ръстът е максимален в направление медицина, в което се образоват над половината студенти в университета за 2020 година 52% от студентите са били задгранични, демонстрира рейтинговата система на висшите учебни заведения. От общо 2700 задгранични студенти във Варна съвсем 1500 следват в медицински университет " Проф. доктор Параскев Стоянов ".

Това дава на университета финансовата независимост да прави нововъведения, без да се тормози за финансирането си. " В МУ - Варна, са визионерски настроени - като не се тормозят дали ще вържат годината финансово, те гледат да видят какъв брой огромни нови неща могат да създадат ", изяснява за " Капитал " изпълнителният шеф на ИПИ Светла Костадинова. Университетът може да се похвали и с привличането на най-вече средства за научноизследователска активност - освен от държавната дотация, ами и от други източници. Въпреки че е по-малък от МУ - София, варненският медицински университет за последната година е привлякъл двойно повече средства за НИД на студент от медицинския университет в София.
Градове Варна, Шумен
Университетът прави най-вече финансови разноски от висшите учебни заведения в града. През 2019 година е построен съвременен център по роботизирана хирургия. Освен това образователното заведение има голям брой лаборатории, в които интензивно се влага през последните 10 години - по биохимия, по лаборатория по 3D технологии в денталната медицина, клиничната база на УМБАЛ " Св. Марина " и още. През спешната 2020 година университетът влага и съществени средства и старания да даде качествено онлайн образование на студентите си, като образователният развой беше по-малко нарушен, в сравнение с в други медицински университети в страната, споделят студенти пред " Капитал ".
Задържане на експертите
Над 50% от студентите в МУ - Варна, се осъществят в региона - това е много по-нисък дял от районната реализация на завършващите в МУ - София, само че притокът на висшисти към София от всички елементи на страната демонстрира, че Варна съумява да задържи съществено количество медицински експерти в личния си здравен бранш, който е жизненоважен за стопанската система на града. По данни на ИПИ хуманното опазване на здравето заема 4.1-процентов дял от локалната стопанска система, а заетите в опазването на здравето са общо 8.7 хиляди. УМБАЛ " Св. Марина ", в която се образоват и студентите от МУ - Варна, е най-големият шеф в града с над 2000 чиновници, а в МБАЛ " Св. Анна " работят още към 1000. Това значи, че за доста от завършващите от варненския медицински университет се разкрива поле за развиване в града. " Св. Марина " е най-големият диагностично-лечебен и съвещателен академични болничен комплекс в Североизточна България с потенциал от над 1300 кревати.

" Капитал " потърси МУ - Варна, за коментар, само че от университета не дадоха отговор на въпросите на вестника.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР