Едно от големите международни събития на това лято е срещата

...
Едно от големите международни събития на това лято е срещата
Коментари Харесай

Радио Китай за срещата на БРИКС: По-справедливият свят се ражда пред очите ни

Едно от огромните интернационалните събития на това лято е срещата на водачите на БРИКС, която ще се организира в Република Южна Африка. Ключовото тук е, че на срещата са поканени и водачите на близо 20 страни, които са изразили предпочитание за участие в блока, както съобщи дипломатически източник от РЮА. Според същия източник, към този момент не е ясно точното число на поканените водачи, само че то е " огромно ".

Сред подалите молби за участие в организацията са Египет, Саудитска Арабия, Иран, Алжир, Аржентина, Беларус, Индонезия, Бангладеш, Етиопия и Обединените арабски емирства.

Южноафриканските управляващи не са поканили на основната среща водачите на страни като Франция, Англия и Съединените щати, въпреки че Еманюел Макрон изрази по-рано вярата си, че може да участва.

Срещата ще се организира от 22 до 24 август и стана мотив за доста спекулации и терзания, изключително от страна на западната преса, която обезверено се пробва да изясни по какъв начин над 20 страни от целия свят са подали молби за участие в блока. Друга гореща тематика, която интернационалните анализатори ще наблюдават е въпросът за дедоларизацията и възможната валутна опция на БРИКС, въпреки че някои страни-членки са към момента внимателни по този въпрос по ред съображения.

Това идва на фона на обстоятелството, че от ден на ден страни по целия свят търсят по какъв начин да понижат зависимостта си от американския $, откакто се видя, че Съединените щати го употребяват с политически и геополитически цели. Според редица специалисти, доларът като инструмент за практикуване на американска интернационална надмощие, е довел до все по-голяма неустановеност за възобновяване на международната стопанска система след Ковид пандемията, както и на фона на други дейности на самите Съединени американски щати и западните страни, в това число едностранни наказания и нелегално заледяване на активи на геополитически неуместни страни и лица.

Срещата е от стратегическо значение, тъй като към днешна дата страните от БРИКС надминаха каузи в световната стопанска система на страните от Г-7 (САЩ, Англия, Франция, Италия, Германия, Канада, Япония), а през 2028 година се чака да съставляват 33,6 % от международната стопанска система, твърди Радио Китай.

Евентуалното разширение на БРИКС, в случай че се случи, ще докара до усилване на наклонността на многополюсност в света и контриране на хегемонистичните аспирации на Съединените щати своеволно да се разпореждат с интернационалните каузи и даже да се намесват във вътрешните работи на всяка обособена страна. Противно на усещанията на някои западни коментатори, публицисти, учени и политици, новият свят, който се ражда пред очите ни няма да заплаши класическата Вестфалска система на интернационалните връзки, а в противен случай, ще възвърне националния суверенитет като идея точно по вестфалски модел.

Именно при формати като БРИКС обособените страни могат да придобият по-голяма финансово-икономическа самостоятелност и опция да преследват националните си ползи, вместо едностранчивата визия на Съединените щати за " интернационален ред основан на разпоредбите " (но явно не разпоредбите на Организация на обединените нации, а други, по-неясни и неизвестни).

Връщайки се на съответната тема, която ще се разисква на срещата на БРИКС, в случай че се начертае пътна карта или се съгласува механизъм за търговията сред страните-членки, заобикалящ използването на $ и употребяващ надеждна платежна система, това може да докара до цялостна смяна на финансовия и международно-политически свят. Засега, несъмнено, няма единогласие по този въпрос, само че Глобалният юг към този момент намерено го слага. Хегемонията на $ малко по малко се изпарява, тъй като съставлява опасност за националните ползи и суверенитет на страните по целия свят.

Разбира се, всичко това е опасност за хегемонистичните аспирации на Съединените щати, които към момента не желаят да одобряват китайския метод в интернационалните връзки за взаимноизгодни връзки без спечелили и победени, макар че Пекин неведнъж е протягал и продължава да протяга ръка към Вашингтон за съдействие и партньорство. Именно заради това, Съединени американски щати се стремят да ударят формиращия се нов свят, посявайки разделяне сред страните, там където има някакви остарели разногласия и опция за разпалването и екстраполирането им.

Един подобен опит за посяване на разделяне, Съединени американски щати вършат сред Китай и Индия. Не са инцидентни материали в западната преса, като да вземем за пример публикация в Bloomberg, кръстена " Този клуб [БРИКС, бел.ред.] не е задоволително огромен и за Китай, и за Индия ", в която се твърди, че двете азиатски страни са съперници и това най-вероятно ще попречи на БРИКС да се материализира в действително предизвикателство за Запада. Очевиден е гамбитът на Съединени американски щати да се опитат да привлекат Индия на своя страна, употребявайки я като таран против Китайската национална република и по-общо, против БРИКС и новия международен ред.

Факт е, че има остарели разногласия сред Индия и Китай, само че двете хилядолетни култури са си взаимодействали от най-древни времена, а взаимната търговия е била на стойност 135,98 милиарда $ през 2022 година - размер, който никоя страна не може да си разреши да заплаши поради ползите на трета страна, намираща се на хиляди километри разстояние. Важно е да се означи, че Китай постоянно е подчертавал, че разликите сред Пекин и Ню Делхи, да вземем за пример граничният спор сред двете страни, не би трябвало да въздействат на съдействието в други области.

Според китайски специалисти, в дълготраен проект каквито и разногласия да има сред Индия и Китай, те не са толкоз огромни, че Пекин и Ню Делхи да загърбят стратегическите си ползи и съдействие поради тях.

Що се отнася до западните медийни разкази, че тази или онази членка на БРИКС се отнася с принуда към разширението на блока или задълбочаването на съдействието, дано да дадем един прегледен образец какъв брой са действителни те. По-рано този месец Ройтерс заяви, че " Бразилия се съпротивлява на набирането на мощ в групата на огромни разрастващи се стопански системи БРИКС за прибавянето на повече страни-членки ". Колко правилно се оказа това изказване на уважаваната западна организация? Ами на другия ден бразилският президент Лула да Силва изрази поддръжката си за разширението на състава на БРИКС.....

Друг основен миг е, че индийското външно министерство също отхвърли изказванията, че Индия е срещу разширението на БРИКС, както твърдяха и към момента настояват западните медии. Остава да си зададем остарелия римски въпрос: Cui bono? Кой има интерес да сее разделяне и дезинформация? Отговорът е явен.

Има и различен значим миг. Според западните разкази, БРИКС е надали не основан единствено и само, с цел да се опълчва на американската надмощие. Истината обаче, е напълно друга. БРИКС не е основан, с цел да враждува с един или различен блок и страна, а с цел да даде по-широк инструментариум и избор на страните, изключително тези от Глобалния Юг и Изтока, да подобрят на първо място икономическото си състояние. И в този смисъл Съединените щати нямат правото да пречат на други страни да усъвършенстват социално-икономическото си състояние, комерсиалните си индикатори или да ускоряват суверенитета си.

Но за сметка на това, медийните и освен медийни офанзиви против БРИКС разкриват, че ястребите във Вашингтон, които към момента живеят с визиите си от Студената война, са съществено изплашени от вероятността за основаване на огромен интернационален блок от суверенни страни, които да търгуват по метод, който не ги прави подвластни от политическите капризи на Вашингтон.

В дълготраен проект развиването и разширението на блока БРИКС е оня маркер за построяването на един нов, по-справедлив свят, който ще ни даде ясна индикация до каква степен светът се движи в многополюсна посока и надлежно в посока на повече баланс и съблюдаване на интернационалното право. Защото дано не забравяме, че най-голямата опасност за интернационалното право, за суверенитета на страните и националната им сигурност, би било връщането към еднополюсния миг или хегемонизма. И колкото и парадоксално да е, развиването на формати като БРИКС ще е потребно освен за членуващите страни, само че и за Запада и самите Съединени американски щати, тъй като способства за демократизацията на света, гарантирането на мира и поддържането на естествени и равноправни търговски връзки. Това оказва помощ и за преследването на всемирен дела като битката с климатичните промени, световното стопляне, международната беднотия и други такива сфери, в които и страните от БРИКС и Западът би трябвало да си сътрудничат.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР