Едно от доказателствата за незавидното състояние в което се намира

...
Едно от доказателствата за незавидното състояние в което се намира
Коментари Харесай

Министерството на финансите ще предложи на пазара облигации с 2.25% лихва

Едно от доказателствата за нежеланото положение в което се намира българската стопанска система е доходността, която страната би трябвало да предложи за своите облигации, с цел да ги купят вложителите.

Само за една година тази цена скочи десетки пъти и изправи пред стресова обстановка предходното държавно управление, което избра да не емитира дълг по дълъг от три и половина години.

Сегашният длъжностен кабинет обаче няма доста огромен избор и както показа преди месец финансовия министър Росица Велкова - ще би трябвало да пусне нов дълг.

Първата стъпка към този момент е направена. На 19 септември ще бъде извършен аукцион за разпространение на държавни облигации за 200 млн. лв. номинал носещи годишна рента от 2.23 %. Такава висока рента по държавни скъпи бумаги не сме виждали повече 5 години.

На пръв взор тя наподобява изцяло действителна защото става дума за облигации със период от 10 години и половина, а по тези скъпи бумаги пазарната рентабилност е сред 2.67 и 2.73% годишно.

Тук обаче има една значима детайлност. Емисията в действителност е 10 години и половина, само че новите скъпи бумаги са от преотваряне на облигации пуснати за пръв път през 2016-а тъй че до падежа им на 27 юли 2026 остават към три години и 10 месеца.
 Министерството на финансите публично изиска първото заплащане по Плана за възобновяване
Министерството на финансите публично изиска първото заплащане по Плана за възобновяване

Искането включва 22 стадия и цели, свързани с осъществяването на 18 промени и вложения

С други думи Министерството на финансите ще предложи на купувачите инвестиция със период от три години и 10 месеца, която ще им носи годишна рента от 2.25 %. Вярно е че лихвата е едно, а действителната рентабилност напълно друго и последното е по-съществено за пазара.

Купувачите могат да предложат за облигациите по-висока цена от номинала и тогава доходността, която ще получат ще е по-ниска от лихвата. Но могат и да предложат цена по-ниска от номинала, поради увеличена оценка за риска на стопанската система, и тогава доходността ще е по-висока. Аукционът на 19 септември ще покаже каква е истината.

Важното е че увеличението, към този момент въпреки и с малко - 200 млн. лв., на държавния дълг с лихвени заплащания и то много високи на фона на съвсем нулевите лихви с които бяхме привикнали, натоварват непосредствено бюджетните разноски, които така и така са много раздути.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР