Едно невярно твърдение се повтаря често от политици, близки до

...
Едно невярно твърдение се повтаря често от политици, близки до
Коментари Харесай

Просто не е вярно. Въвлича ли се България във война, ако изпрати военна помощ на Украйна

Едно погрешно изказване се повтаря постоянно от политици, близки до Кремъл: че в случай че България изпрати военна помощ на Украйна, това ще я направи участник във войната. Не, не е по този начин. Ето за какво.

Твърдението има трима съществени представители. Това са президентът Румен Радев , лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова и водачът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов . И тримата са известни с позитивното си отношение към Москва. Те споделят, че в случай че България даде военна помощ на Украйна, това ще значи, че страната се въвлича във война.

Мнението се споделя и от премиера на друга страна от НАТО - Унгария. Виктор Орбан , който в неделя отива на избори, употребява същото обръщение като част от. Той също е прочут с околните си връзки с Русия.

България и Унгария са единствените страни от НАТО, които не са дали военна помощ на Киев.

Тезата, че който даде оръжие на Украйна, на собствен ред ще се окаже участник във войната, не се поддържа нито на дипломатическо, нито на правно, нито на историческо ниво, сподели инспекция на Свободна Европа.

28 от 30 страни членки на НАТО, които към този момент изпратиха военна помощ за Киев, не виждат връзка сред помощта и "въвличането във война ", споделиха от посолствата на някои от тях.

Такава връзка не вижда и специалистът по обществено частно право Стоян Мадин. Той припомня, че след приемането на Устава на Организация на обединените нации оказването на поддръжка на една от воюващите страни, и "особено на тази, която е нападната ", не съставлява замесване в спора. "Идеята е, че законът за неутралитета не може да ограничи правото на трети страни да се намесят в интерес на страна, която е била нелегално атакувана “, сподели той за Свободна Европа.

Преди дни зам.-министърът на защитата Николай Божилов също изясни пред бТВ, че сред помощта и въвличането във война няма връзка. Това се показва и в на парламентарната група на „ Демократична България “ , призната в сряда. Партията е част от ръководещата коалиция.

Досега министър председателят Кирил Петков няколко пъти сподели, че за изпращане на военна помощ за Украйна може да бъде взето единствено от Народното събрание.

Остава въпросът за какво част от водещите политици, някои от които са част от ръководството, изричат погрешни изказвания на фона на най-голямата война в Европа след 1945 година
Радев, Нинова, Костадинов. Заедно
Най-отчетливи съперници на поддръжката за Украйна са от „ Възраждане “. В позицията на партията няма изненада, защото тя заявява, че част от задачите ѝ са свързани с изваждането на България от Европейски Съюз и НАТО. Преди седмици водачът ѝ Костадин Костадинов сподели, че има 10-годишна, тъй като от Киев знаят, че е „ проруски политик “. От украинското посолство в България оповестиха, че.

На 19 март, когато на беше секретарят по защитата на Съединени американски щати Лойд Остин, "Възраждане " провежда митинг под надпис "Не на войната ", на който можеха да бъдат видени съветски флагове.

"Възраждане " няма да допусне България да даде дребното си останало въоръжение, под американски диктат, на Украйна, и с това да бъде забъркана във боен спор “, се споделя под.

За разлика от "Възраждане ", президентът Радев и лидерката на Българска социалистическа партия Нинова неведнъж са заявявали, че поддържат ориентацията на България към НАТО и Европейски Съюз. Те подлагаха на критика и дейностите на Русия в Украйна. И двамата обаче настояват с едни и същи думи, че изпращането на военна помощ значи „ замесване във войната “.

На 18 март по време на посещаване в Стара Загора Радев сподели:

"Който вземе решение за даване на въоръжение, и по този метод за замесване на България във войната, би трябвало да може да се изправи пред обществото и да изясни какъв е рискът, тъй като цената постоянно се заплаща от жителите, а не от политиците ".

На 26 март той още по-категорично затвърди позицията си:
Като държавен глава няма да позволи въвличането на България в спора в УкрайнаРумен Радев
"Като държавен глава няма да позволи въвличането на България в спора в Украйна. Избран съм, с цел да не отстъпвам сигурността на българите и мира в България. Цената на войната я заплащат жителите, а не телевизионните проповедници. Моята грижа са хората ".

С съвсем същите думи приказва и Нинова:

"Ние като сътрудници, като коалиция "БСП за България ", изразихме своята позиция - да не се доставят оръжия. Това е непосредствено замесване на България във война и ще има последствия за нас ".

Двамата не обясниха за какво считат, че изпращането на военна помощ или оръжие значи "въвличане " на България във войната, нито какво тъкмо визират под "въвличане във война ". Нинова не даде пояснение и за възможните "последици ", които може да има сходно решение за България.

Свободна Европа изпрати въпроси до администрацията на президента и пресцентровете на Българска социалистическа партия и "Възраждане ", с цел да разбере какво се засяга под "въвличане във война " и какви са доводите в поддръжка на такова изказване. До публикуването на материала не бяха получени отговори.

Българска социалистическа партия е партията приемник на Българска комунистическа партия, управлявала България по време на тоталитарния режим сред 1945 и 1989 година Досега членовете на партията означават 9 септември - дата на преврата, от който стартира режимът, разгласен след това за незаконен. Този исторически поврат става вероятен поради нахлуването на Червената войска на територията на страната.

Два дни преди началото на войната в Украйна в обща позиция на останалите си съдружни сътрудници, с която да се осъди признаването на Донецка и Луганска „ национални републики ” от страна на Руската федерация.

След началото на войната депутатите от партията се въздържаха при гласуването на, наложени от Русия. Според Българска социалистическа партия и Нинова те не са ефикасни против Русия, само че засягат стопанските системи на страните, които ги постановат. Тази теза е употребена неведнъж от Владимир Путин.

Кандидатурата на Румен Радев за президент през 2016 година беше издигната от Българска социалистическа партия и АБВ, която тогава беше ръководена от някогашния водач на Българска социалистическа партия, член на Българска комунистическа партия и президент сред 2002 и 2012 година Георги Първанов. По време на пребиваването си на поста държавен глава Радев на няколко пъти сподели, че нелегално анексираният от Русия полуостров Крим е съветски.
Страните, които към този момент изпращат военна помощ
Страните, които към този момент изпратиха и не престават да изпращат военна помощ на Украйна, не се считат за участници във война.

Свободна Европа изпрати запитвания до консулствата и посолствата на някои от тях. До публицистичното довеждане докрай на обявата получихме отговори от Словакия, Полша, Белгия, Ирландия, Дания и Англия . Всички те отхвърлят да са участници във война.
Нашият министър ясно съобщи, че Белгия не е във война с Русия, нито НАТО е във война с РусияМинистерство на външните работи на Белгия
"Нашият министър ясно съобщи, че Белгия не е във война с Русия, нито НАТО е във война с Русия. Няма непосредствено присъединяване на Белгия във войната ", дадоха отговор от Брюксел.

Въпреки, че е страната, която изпраща огромно количество оръжия като Противовъздушна отбрана, снаряди, огнестрелни оръжия и други, Полша също заявява, че "от гледна точна на филантропичното право " е запазила неутралитет.

"Оказването на военна помощ, включително изпращането на оръжия в Украйна, не значи, че Полша се трансформира в страна в украинско-руския въоръжен спор. Такива дейности не опонират на интернационалното филантропично право ", пишат още в позицията си от посолството.
"Това просто не е правилно "
Правните причини и историческите прецеденти също не поддържат тезите на Радев, Българска социалистическа партия и "Възраждане ".

Юристът Стоян Мадин напомня два исторически прецедента, които могат да бъдат дадени за образец. Първият е добре известната стратегия, призната със закон от Конгреса на Съединени американски щати - Lend-Lease (Заем-Наем). С тази стратегия Съединени американски щати доставят със самолети, камиони, танкове и муниции страните, воюващи против нацистка Германия, до момента в който резервират неутралитет.

Втори сходен случай е войната сред Иран и Ирак при започване на 80-те. Тогава редица страни, в това число и враждуващите суперсили Съюз на съветските социалистически републики и Съединени американски щати, дават въоръжение, само че не са считани за участници във войната.

"С приемането на Устава на Организация на обединените нации непосредствено се не разрешава воденето на нападателна война и се признава правото на самозащита. Така малко или доста разбиранията за неутралитет се трансформират и даването на военна помощ или налагането на наказания, не може да бъде третирано като акт на война ", споделя още юристът.

По образеца на посолството на Полша Мадин също акцентира, че няма по какъв начин предоставящият военна помощ да се счита за участник във боен спор, изключително откакто в свои заявления Общото заседание на Организация на обединените нации, Международният съд на Организация на обединените нации и Европейският съд за правата на индивида (ЕСПЧ) са излезли с резолюции, в които се споделя, че военната експанзия следва да спре.

"Всичко това идва да покаже, че нападателната война от страна на Русия към този миг е в нарушаване на интернационалното право, което дава право на Украйна да се пази, което пък от своя страна включва правото и да получи военна помощ от трети страни ", споделя още Мадин.

Според журналиста от Медиапул Красен Николов аргументът, употребен от Радев и Нинова, е "напълно неуместен ". Най-ясна поддръжка за това е фактът, че 28 държавни членки, които към този момент са изпратили или изпращат помощ на Украйна, не водят война с Русия.

"Това просто не е правилно. Това е апелиране на Корнелия Нинова и президента Румен Радев към част от техния електорат. В случая на Корнелия Нинова - към целия електорат ", сподели още журналистът пред Свободна Европа.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР