Едно любопитно изследване за полета на глухарчето на пръв поглед

...
Едно любопитно изследване за полета на глухарчето на пръв поглед
Коментари Харесай

Как полетът на глухарчето може да направи самолетите по-добри?

Едно любопитно проучване за полета на глухарчето на пръв взор може и да наподобява незначтелно, само че дава поръчка да провокира същинска гражданска война. Как летят глухарчетата, за какво съумяват да изминат толкоз огромни дистанции и могат ли отговорите на тези въпроси да бъдат приложени в авиацията? Разказва Джанан Дурал.

Свикнали сме да ги одобряваме за досадни бурени. От епохи глухарчетата са същинска тъга за градинарите - със своята дарба да се появяват като че ли от нищото. Веднъж понесени от вятъра, дребните им семенца постоянно изминават километри. Група учени от Единбург си сложила за цел да разбере по какъв начин се случва това.
доктор Игнасио Мария Виола, Институт по енергийни системи: Ако би трябвало да обясня за какво глухарчетата са ни толкоз забавни, ще ви кажа следното - става дума за хидромеханика - област, в която още Леонардо Да Винчи е бил изкушен. А откритието, което направихме звучи доста просто, а в това време може да се окаже доста, доста значимо.
Учените завихрят семенца от глухарче във въздушен тунел. За да проследят придвижването им ги снимат на занимателен каданс и измежду пушек, с цел да видят по какъв начин тъкмо минават струите напразно. Оказва се, че стуктурата на глухарчето му оказва помощ да сътвори малко въздушно балонче към себе си и по този начин да се възползва от завихрянето и да изминава огромни дистанции.

Идеята е същата тази форма да се употребява при основаването на дребни летателни обекти, като дронове да вземем за пример. Така, вместо вероятно попадане във буря да смъкна дрона, той ще може да продължи да лети.
 © Българска национална телевизия
Не изключват разновидността някой ден тази технология да се ползва и в самолетостроенето. В момента самолетите се конструират по този начин, че да заобикалят въздушните развихряния, а въздухът да минава гладко около крилете им.
доктор Игнасио Мария Виола, Институт по енергийни системи: Малките самолетчета и дроновете постоянно попадат в турбуленция. Ако използваме наученото от природата, можем да създадем по този начин, че досегашните спънки при хвърчене, да се трансфорат в помощ.
Толкова малко, постоянно невидимо и привидно непотребен бурен. Добре познатото ни глухарче, може да се окаже семенцето, което да даде напълно нов взор върху авиацията.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР