Едно четиричленно семейство в столицата се нуждае от 3055 лв.,

...
Едно четиричленно семейство в столицата се нуждае от 3055 лв.,
Коментари Харесай

Човек в София се нуждае средно от 763 лв. на месец, в страната - от 585 лв.

Едно четиричленно семейство в столицата се нуждае от 3055 лева, с цел да живее обикновено. В страната междинната нужна сума е с към 700 лева по-ниска или 2340 лева Това значи, че родителите би трябвало да взимат чисто по 1170 лева , съобщи откривателят в Института за синдикални проучвания Виолета Иванова при представянето на данните за първото тримесечие в КНСБ.

Според данните на човек в София приблизително са нужни 763,80 лева на месец, а на човек в страната - 585,09 лв..

„ Сравнение със междинната работна заплата към месец март, която е от 859 лева имаме занемаряване с 26.6% на чистата работна заплата, по отношение на нужните средства, които би трябвало да получават двамата работещи родители “, разяснява Иванова.

73.3% от семействата в България не могат да си покриват потребностите, а към 26.6% от фамилиите страната разполагат с приход на едно лице със сума над 585 лв.. Иванова добави, че понижава броят на бедните семейства, само че това става с по-бавни темповете, което води до запазването на относително високото им ниво от 26%.

„ 1 млн. 890 хиляди лица са тези, които имат приход на едно лице под 321 лева Това се следи в районите отвън София. Най-бедният район е Северозападния. Там освен, че недостигат нужните средства за живот, само че разликата при тях в последните години е близо 30% от нужните средства за прехрана, т.е. приходът е по-нисък с 30% от нужните средства за прехрана на живот. При тях темповете са по-бавни заради обстоятелството, че общият приход нараства с по-големи темпове в региони, които са покрай София или до огромни стопански центрове “, заключи изследователката, представена от БГНЕС. Тя посочи, че макар тези данни имаме една позитивна макроикономическа среда, Брутният вътрешен продукт през последните години непрекъснато нараства, заетостта нараства, безработицата понижава. Тази наклонност продължава и през първото тримесечие на 2018 година

„ Брутният вътрешен продукт по експертна оценка доближи до 3,5%. Основен мотор продължава да бъде потреблението, което демонстрира, че нарастват приходите. Средната работна заплата нараства със 7% номинално през първото тримесечие за едногодишен интервал. Това демонстрира, че има едно богатство на популацията. Броят на наетите на минимална работна заплата също се усилва и доближава към 20% от всички наети. 470 хиляди живеят с минимална заплата. 36% от заетите в хотелите и заведенията за хранене получават по 510 лева, разясни Иванова.

Тя акцентира, че междинната работна заплата за страната през първото тримесечие на 2018 година към този момент е 1077 лева, което е със 71 лева повече по отношение на същия интервал на предходната година. В София междинната заплата е 1456 лева, като тя е два пъти по-висока от тази във Видин, където е 710 лева И добави, че в случай че продължи междинният общ приход да нараства всяка година сред 10 и 12% до 2022 година заплатите у нас ще доближат 60% от заплатите, които получават в Европа.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР