Едни от най-ярките театрални събития от България, Косово и Северна

...
Едни от най-ярките театрални събития от България, Косово и Северна
Коментари Харесай

Балкански театрален фестивал започва в Благоевград

Едни от най-ярките театрални събития от България, Косово и Северна Македония стават част от първото издание на Балкански сценичен фестивал, проведен от Драматичен спектакъл „ Никола Вапцаров “ – Благоевград. Осем спектакъла ще бъдат играни на три подиуми, планувана е и паралелна стратегия, оповестиха за Българска телеграфна агенция от благоевградския спектакъл.

Началото на фестивала ще бъде сложено довечера от 19 часа с премиерното за театъра в Благоевград заглавие „ Момчето от последния чин “ от Хуан Майорга, с режисьор Тея Сугарева – Савова.

В рамките на фестивала публиката ще гледа моноспектакъла на Христо Мутафчиев „ Плач на ангел “; „ Дани и дълбокото синьо море “ на Градски спектакъл „ Беким Фехмиу “ (Призрен, Косово); „ Нирвана “ от Константин Илиев (Театър 199 „ Валентин Стойчев “); „ Кислород “ от Иван Вирипаев, (НУ Народен спектакъл Битола); „ Дом за овце и сънища “ – моноспектакъл на Здрава Каменова (организация „ 36 маймуни “); моноспектакълът на Снежина Петрова „ Една българка “ по описа на Иван Вазов (Сдружение „ Легал арт център “). Финал на фестивала ще сложи представлението „ Амадеус “ от Питър Шафър на Драматичен спектакъл „ Стоян Бъчваров “ – Варна.

Паралелната стратегия планува борса за планове с онлайн стрийминг на четения на маса с артисти, готови от трима млади режисьори – Николай Йорданов, Надя Панчева и Любомир Колаксъзов, разгласи на конференция в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция в Благоевград шефът на държавна такса „ Никола Вапцаров “ Маргарита Мачева.

Тези млади режисьори избраха по една класическа пиеса, като с изключение на четенето на маса, те ще опишат за своята идея и по какъв начин биха създали съответната пиеса, по какъв начин биха я трансформирали в театър. Главната цел на този план е техните хрумвания да намерят място за реализация, ще се обърнем към шефовете на останалите театри да гледат тези представяния и се надявам, това да помогне да осъществят своите хрумвания, сподели още Мачева.

Финалът на Балкански сценичен фестивал ще бъде подложен с 3D мапинг на площад „ Георги Измирлиев “ в Благоевград.

Фестивалът се осъществя с финансовата поддръжка на Министерството на културата, Национален фонд „ Култура “ – „ Конкурс за дотации за планове с национално значение за 2022 “ и със съдействието на Община Благоевград. Българска телеграфна агенция е медиен сътрудник на първото издание на Балканския сценичен фестивал.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР