Едни от малкото модерни самолети, с които разполага българската армия

...
Едни от малкото модерни самолети, с които разполага българската армия
Коментари Харесай

Спартан-ите вероятно пак ще литнат


Едни от дребното съвременни самолети, с които разполага българската войска – товарните " Спартан " - евентуално още веднъж ще полетят. Те бяха приземени, откакто военното министерство не съумя да се контракти в точния момент с компанията, която ги поддържа - " Аления Леонардо ".

МО обаче чака до две седмици да подписа контракт с италианците и трите " Спартан " -а скоро още веднъж да са във въздуха, заяви заместник-военният министър Анатолий Величков.

Той заяви, че МО е съумяло да понижи желаната от " Аления Леонардо " цена, само че не даде детайлности към финансовата рамка.

Компанията в началото изиска над 17 млн. евро за нов четиригодишен контракт, само че съгласно източници от МО в договарянията сумата е паднала с към 4 млн. лв..

Освен това МО се е договорило и за ремонта на един от " Спартан " -ите, който претърпя случай при започване на януари. Поправката му ще коства към 1 млн. лв..

Освен за военни цели, транспортните самолети се употребяват и за незабавни полети при донорски обстановки, оказване на интернационална помощ, а в редки случи даже за държавни визити.

Те бяха закупени от италианската компания " Аления Аеронавтика " през 2006 година. Първоначалният контракт предвиждаше доставката на 5 самолета " Спартан " за 91.8 млн. евро, само че той бе предоговорен от първото държавно управление на ГЕРБ и страната ни се отхвърли от последните две машини.

Подобна е обстановката и с другата многомилионна придобвика на страната през последните години – хеликоптерите " Кугър ". Заради неналичието на средства за поддръжката им, от 12 налични машини летят единствено 3-4.

При това договорът с " Юрокоптер " още не е затворен.

Според неофициална информация от МО чакат, че ще съумеят да получат един нов хеликоптер от " Еърбъс Хеликоптерс " (бившата " Юрокоптер " ) в подмяна на правосъдните си искания против компанията за неизпълнения контракт с българското държавно управление, който бе подписан в далечната 2005 година.

Според МО това може да се окаже единственият късмет за държавното управление, защото съгласно министерството имало възможност то да загуби арбитража против компанията и по този начин да се наложи да покрие и правните разноски на " Еърбъс Хеликоптерс ".

Затова военното министерство се надява да подписа извънсъдебно съглашение с компанията, с което тя да му даде един граждански хеликоптер за избавителни задачи в морето за сметка на неизпълнените действия по контракта.

Става въпрос за машина " Долфин " (Dolphin), която на процедура се явявала цивилният вид на към този момент закупените от компанията военни хеликоптери " Пантер ".

Договорът за покупката на 18 хеликоптера (12 " Кугър " и 6 " Пантер) за малко над 383 млн. евро бе квалифициран от държавното управление на Симеон Сакскобургготски и подписан от идващия кабинет на Сергей Станишев (тройната коалиция) през 2005 година

Той обаче бе предоговорен " на мрачно " от първото държавно управление на ГЕРБ и бе отказана част от поръчката – последните три машини " Пантер ". По-миналата година стана ясно, че съгласно Министерството на защитата компанията не е доставила цялото контрактувано съоръжение, забавила се е, а има проблеми и с осъществяването на офсета.

Затова в края на 2015 година България изпрати до Международния трибунал при Международната комерсиална камара искане за арбитраж срещу " Еърбъс Хеликоптерс ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР