Еднакво забавен и мрачен роман за настоящи и (не)пораснали тийнейджъри

...
Еднакво забавен и мрачен роман за настоящи и (не)пораснали тийнейджъри
Коментари Харесай

Скипи умря“ – трагикомичен роман за тийнейджъра у всеки от нас

Еднакво занимателен и тъмен разказ за сегашни и (не)пораснали младежи – по този начин допустимо най-накратко може да се опише „ Скипи умря ” от ирландския публицист Пол Мъри. Завладяваща и надълбоко хуманна, дръзка и непредвидима, жизнеутвърждаваща и съкрушаваща, това е история за другарството, любовта, загубата и обезверения блян към принадлежност. Нюансиран портрет на тийнейджърския живот с всичките му терзания и възторзи, жестокост и непорочност. Макар да се чете с лекост заради изключително живия си и остроумен език, романът, който към този момент е по книжарниците с логото на „ Кръг “, поразява със своята прочувствена и психическа дълбочина.

Публикуван в оригинал през 2010-а, той е посрещнат възторжено от литературните критици по света, номиниран е за „ Букър “ и става бестселър в доста страни. Българското издание е в превод на Елка Виденова и Екатерина Мачева и с експресивна корица от Люба Халева. На Алея на книгата в София до 10 септември се предлага на 42-ра шатра пред НДК с 20% отстъпка от цената.

Действието в „ Скипи умря “ се развива в измислената мъжка католическа гимназия „ Сийбрук ” в Дъблин, а Скипи е неин 14-годишен ученик, който умира още във встъпителната сцена по време на надяждане с понички. Кой би могъл да е виновникът за неочакваната му и трагична гибел?

Дали неговият съквартирант и най-хубав другар Рупрехт – талант с наднормено тегло, решен да открие портал към паралелна галактика? Дали противникът му в любовта Карл – новак наркопласьор и неприкрит умопобъркан? Или пък Автоматора – безсърдечният заместващ шеф, целящ да постави завършек на цяла ера в ирландското обучение?



Обхващащ единствено един пагубен период в гимназията, сюжетът на романа наблюдава събитията, довели до гибелта на Скипи, както и следствията от нея. Разказът се води от голям брой разнообразни гледни точки: на възпитаници, учители, родители, свещеници и други представители на локалната общественост. До един ярки и спорни, тези персонажи от няколко генерации са свързани между тях от повторимостта на своите блянове и провали.

 Обемът и комплексността на историята разрешават на създателя да засегне разнопосочни теми като Първата международна война, квантовата физика, ирландския фолклор, видеоигрите, увлечението по звезди, търговията с опиати, религията, спорта, порнографията и поезията, които ловко и с изключителна емпатия преплита в самобитен реквием за погубената младост и разрушените илюзии.  

Запитан в изявление за литературното списание „ Парис Ривю “ дали му е било мъчно да написа от гледната точка на младежи, Мъри дава отговор по този начин: „ Беше много занимателно. В някои връзки младежите са доста разнообразни от възрастните, тъй като са прекомерно прочувствени и склонни да изпадат в крайности. Но в това време мисля, че ние просто се научаваме да се прикриваме по-добре. У всеки от нас има младеж, който по този начин и не си отива. Търсим мощни страсти и мощни преживявания, тъй като те ни карат да се усещаме живи, само че в действителност това е доста егоистично и в последна сметка – съсипващо “.

Освен „ Скипи умря “ по време на Алея на книгата в София всички книги на „ Кръг “ и „ Рижко “ могат да бъдат закупени с огромни отстъпки на 42-ра шатра пред НДК. Сред новите заглавия на двете издателства са „ Заека богат ” и „ Заека се укроти ” от Джон Ъпдайк, „ Фарс, или в никакъв случай към този момент самотност ” от Кърт Вонегът, „ Годината на свинята ” от Кармен Мола, „ Войните на Путин. От Чечения до Украйна ” от Марк Галеоти и детската „ Книга за фамилно четене. Девет истории с деца “ от Антон Чехов.  

Пол Мъри (1975) е ирландски публицист и сценарист. Автор е на четири романа, в които майсторски съумява да съчетае комедията с нещастието. Роден в Дъблин, той посещава локалния лицей „ Блекрок “, по-късно послужил за първообраз на учебния живот в „ Скипи умря “. Завършва лингвистика в колежа „ Тринити “ и креативно писане в Университета на Източна Англия. Любим на читателите и приет от рецензията, Мъри постоянно оглавява класациите на „ Тайм “, а книгите му са номинирани за разнообразни влиятелни оценки, измежду които „ Букър “ и „ Коста “.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР