Една закана от Бойко Борисов беше достатъчна, за да сложи

...
Една закана от Бойко Борисов беше достатъчна, за да сложи
Коментари Харесай

Министър за седмица: Как Стефан Димитров изгуби поста си в МВнР

Една закана от Бойко Борисов беше задоволителна, с цел да постави завършек на кариерата на Стефан Димитров като длъжностен министър на външните работи.

Решението на Димитър Главчев да извърши неотложно повелята на ръководителя на ГЕРБ е казус в историята за последните 30 години, откогато въобще съществуват служебни кабинети.

Не единствено тъй като до момента не се е случвало да се уволняват министри на първата седмица от встъпването им в служба.

Независимо от претекстовете си Главчев позволи да се сложи под пряк политически напън на досегашната си партия - и то на фона на съпротивата му против рецензиите на ПП-ДБ по отношение на други противоречиви фрагменти на кабинета му като Калин Стоянов (МВР) или Мария Павлова (Правосъдие).

Всичко това се случи на фона на интернационална дипломатическа и отбранителна конференция в София, на която Стефан Димитров и Атанас Запрянов трябваше да съставляват българската политическа позиция.

При това - Димитров беше вторият избор на Главчев за началник на Министерство на външните работи, откакто първият му претендент, консулът във Виена Ивайло Ценов отпадна още преди Румен Радев да подпише указа си.

Кой в действителност дефинира Ценов и Димитров за титуляри в Министерство на външните работи?

Хибридната скица на служебния кабинет сред Радев и Главчев размива виновността за абсурда сред двете институции. Поне в този момент е ясно кой ще назначи идващия външен министър. Освен в случай че тестето не се разбърка още един път, до момента в който ГЕРБ и президентът не престават да се надиграват.

" Не е добър знак, когато до сутринта имаме един министър, а следобяд различен ", разяснява Мартин Табаков пред Нова ТВ, като добави, че по сходен метод предизвикваме " лукавщина измежду съперниците и страдание измежду сътрудниците си ".

Бившият народен представител от Българска социалистическа партия Георги Кадиев дава още по-безапелационно определение на обстановката в Министерство на външните работи: " Погром ".

Кадиев значително удостоверява неофициалната информация на " 24 часа ", съгласно която първопричината за спора на Главчев със Стефан Димитров е още по-нелепа от партийното кадруване на Борисов.

Назначеният на 9 април външен министър е излязъл в отпуск на 12 април, с цел да се върне за няколко дни в Черна гора, където до момента беше дипломат.

В същия ден обаче избраната от него заместничка е отстранена със заповед на Димитър Главчев, който назначи полк. Невяна Митева и Мария Ангелиева за зам.-министри. Те заемат местата на двама от тримата досегашни членове на политическия кабинет на Мария Габриел, остава единствено Ирена Димитрова.

Според версията на Кадиев - това е станало в нарушаване на авансово съгласие със Стефан Димитров той самичък да дефинира екипа си. Митева беше претендентът за вицепрезидент на проф. Анастас Герджиков в акцията на ГЕРБ, а Мария Ангелиева е някогашен народен представител от Национална движение „Симеон Втори".

Драмата настава не поради кадровото разминаване, а поради... интернационалното състояние.

В събота вечер Иран атакува Израел, а Стефан Димитров се оказал неоткриваем за премиера Главчев. И освен за него, само че и за задгранични посланици, които са желали да сондират позицията на България.

В 3:46 ч. през нощта на 14 април профилът на Министерство на външните работи в Twitter разгласява известие с коментар от името на държавното управление във връзка рецесията в Близкия Изток.

Три часа по-късно се появява нова позиция, този път съгласувана в границите на целия Европейски съюз.

Според " 24 часа " Стефан Димитров самичък пуснал първото известие, което не е било авансово обсъждано. Впоследствие обяснил на екипа си, че изключил телефона си, до момента в който е в Черна гора, тъй като връзката била неприятна.

Втора версия, която към този момент не е доказана публично от Димитър Главчев (и беше отхвърлена от вицепрезидента Илияна Йотова), свързва незабавното премахване на Димитров с хипотетичен негов отвод да се срещне с асистент държавния секретар на Съединени американски щати Джеймс О`Брайън, отговарящ за координацията на глобите.

О`Брайън беше на посещаване в България поради Конференцията по сигурността в Черно море.

В 22:21 ч. - откакто и Бойко Борисов, и Димитър Главчев оповестиха, че желаят оставката на Стефан Димитров - в обществените профили на Външно министерство се появиха фотоси на министъра от среща с О`Брайън и американския дипломат Кенет Мертен.

В претекстовете на Главчев се показва, че е неудовлетворен от неналичието на навременна и виновна съгласуваност и връзка освен с кабинета, само че и " със съдружниците и сътрудниците " на България.

Третата най-често споменавана причина за отстраняването на Димитров се обвързва с персоналното и фамилното му минало.

Служебният външен министър е брат на Георги Димитров - един от най-приближените до Георги Първанов някогашни дипломати и посланици, считан за непосредствен и до Ирина Бокова.

Георги Димитров е осветлен като сътрудник на Държавна сигурност през 2007 като помощник на комунистическото контраразузнаване. По това време той беше консултант на Първанов по външната политика.

По време на мандата на Николай Младенов той беше отзован като дипломат на България в Сърбия. През 2013 обаче стана непрекъснат секретар на Министерство на външните работи по предопределение на Кристиан Вигенин. Това е най-висшата професионална служба в йерархията, като дава отговор за ръководството на бюджета и кариерното развиване на дипломатите.

Докато Даниел Митов беше външен министър през 2014 година, Георги Димитров бе уволнен от поста си и в последна сметка влезе в партийното управление на АБВ на Георги Първанов.

Самият Стефан Димитров е проверяван от Комисията по досиетата, само че при него няма открита принадлежност към Държавна сигурност.

Кариерата му като посланик до момента е вървяла без очевидни политически кавги. Ако се търси принадлежност към лобита - първото му посланическо предопределение е от януари 2023 година, когато Румен Радев контролираше и Външно министерство през служебния кабинет на Гълъб Донев.

Интересното е, че Илияна Йотова беше тази, която излезе да пази престижа на Димитров след абсурда с Главчев. Йотова се намираше в Черна гора сред 3-5 април - броени дни преди избора за нов външен министър да падне върху посланика-домакин.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР