Една ярка на цветове, персонажи и сюжети експозиция, която проследява

...
Една ярка на цветове, персонажи и сюжети експозиция, която проследява
Коментари Харесай

Мирослав Боршош: С изложбата „Бруто – нето“ в Софийската градска художествена галерия представяме Румен Гашаров

„ Една ярка на цветове, персонажи и сюжети експозиция, която наблюдава 60-годишното творчество на Румен Гашаров, ни предлага Софийската градска художествена изложба “, разяснява заместник-кметът на София Мирослав Боршош, който участва на откриването на изложбата и беседва с създателя.

„ Бруто – нето “ наблюдава измененията в живописта на Румен Гашаров през годините – от ранните произведения, в които действителността към този момент е сложена под подозрение – до негови знакови огромни платна. Тя показва на публиката и най-много на младите фенове тематичния кръг на този ослепителен създател, в който главно място заема дребният човек. Тема, която поредно пази и до момента. Живописта на Румен Гашаров през годините е будила разнообразни разногласия – за пристрастието му към труфя, за усета му към гротеската, за отношението му към всеобщата просвета и „ градския фолклор “, за смисъла на неговите картинни послания. Но в полето на ползите му остават градските претекстове, фигуралните композиции, женските персонажи и натюрморти, в които индивидът е в центъра на неговия свят. На напред във времето постоянно излиза концепцията на художника за индивида и за отношението му към предметите и образната среда. Животът на предметите, които носят следата от човешкото, е това, което го интересува. В картините му участват предмети от бита – бродерии, ковьорчета, афиши, картички и други разновидности на попкултурата – включени като колажи напряко в живописта, ловко нарисувани и втъкани в ново единение. Творчеството му продължава да интригува с иронията и особеното възприятие за комизъм, с богатата осведоменост, с наивизма, с тематики, които и през днешния ден се оказват настоящи.

В експозицията са включени над 90 произведения, измежду които и знакови творби: „ Час пик “ (1979), „ Спирка по пътя “ (1966), „ София – триптих “ (1989), „ Централна гара “ (1987), „ Служебен прием “ (1984), „ Синият манекен “ (1986), „ Стрелбище “ II и III, „ Семейство “ (1967) и други За пръв път се показва и част от рисунките на художника, разкриващи процеса на работа – от спонтанния миг на ентусиазъм, скициран небрежно, до прецизираните и добре премислени композиции.

Изложбата може да бъде прегледана в  до 12 февруари 2023 г.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР