Една слънчева, многоцветна книга със 70 стихотворения и пет поетични

...
Една слънчева, многоцветна книга със 70 стихотворения и пет поетични
Коментари Харесай

Загадката Венера на Явора Стоилова - светлинен поток от поезия и философия

Една слънчева, многоцветна книга със 70 стихотворения и пет поетични импресии ще излезе след няколко дни от щемпел!

 

" Загадката Венера " на Явора Стоилов  или загадката Жена от всички времена - от раждането на Ева, през европейския Ренесанс, основал облиците на Ботичелиевата Венера и Леонардовата Джоконда до хубавицата появила се на българска земя в Богомилските митове, в които Жената е сътворена преди Мъжа.

 

Не са забравени и Яворовите Музи - Мина и Лора и Мадоните на художника Васил Стоилов, както и ангелския облик на изгубеното дете - дъщерята - художничката Василия Стоилова.

 

Предговорът е написан от поета Димитър Манолов, който е и редактор на книгата, а послесловът от поетесата Лиляна Кънева.

 

В диалог по телефона Явора Стоилова  каза: " Трудно е да определиш в думи поезията. Защото тя е чувство, докосващо всичко в живота - на границата сред забележимото и невидимото, сред претърпяното и почувстваното, сред възвишената философия и философията на делника. Какво значение има дали е изразена в метрична или неметрична тирада, в слово, живопис или музика...

 

Изкуството е общ светлинен поток - повсеместен език на копнежа по духовното съвършенство. Във финала на книгата се пробвах да преплета моята поетическа прозаичност със стиховете на трима поети, двама, от които българи - актуалният бард на любовната поезия - Димитър Манолов и майсторката на късата поетическа форма - Лиляна Кънева. А третият е японският стихотворец, брачният партньор ми Кен Нагай. "

 

Ето какво написа поетът Димитър Манолов в предговора към " Загадката Венера ": " Мисля, че не са нужни доста думи за представянето на неуловимата женска същина в поезията на Явора Стоилова. Тя е пропаст! Стиховете приказват по- добре от всевъзможни домогвания на разсъдъка и аналитичната критическа мисъл - по този начин, както положителната храна за душата сама предлага себе си. Нека пребъде вдъхновението, родило тези прелестни, надълбоко и мъдри слова! Попътен вятър към безкрая на поетичните хоризонти, приятелко! "

 

А Лиляна Кънева споделя в послеписа към книгата: " Неотдавна написах: Шекспир споделя всичко за хората. Башо - за Вселената. Толкова доста остава... Днес мога да прибавя: Явора написа всичко за възприятията. "

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР