Една същинска съдебна реформа, каквато безспорно е необходима, означава на

...
Една същинска съдебна реформа, каквато безспорно е необходима, означава на
Коментари Харесай

Проф. Пламен Панайотов: Малцина разбират какво е съдебна реформа

" Една същинска правосъдна промяна, каквато несъмнено е нужна, значи преди всичко да се разпознават дефицитите в правораздаването, било то наказателно, гражданско или административно, да се види по какъв начин тези дефицити на законово равнище могат да бъдат преодолени и едвам тогава да се вършат оферти за структурни и лични промени на високите равнища в магистратурите ". Така в студиото на " Денят стартира " на Българска национална телевизия някогашният вицепремиер, учител по наказателно право в СУ проф. Пламен Панайотов разяснява така наречен „ механизъм за следствие на основния прокурор и заместниците му “, апетитен от избрани политически групи като първа крачка към постигането на правосъдна промяна в България.

„ Истината е, че с цел да има всъщност промени в областта на механизма за надзор над основния прокурор е належащо да се осъществят промени и на конституционно равнище. Панайотов акцентира също, че всичко това може да бъде осъществено при постоянно държавно управление с цялостен 4-годишен мандат, с цел да е ясно кой ще поеме политическата отговорност за нещо, което не може да се реализира ден за ден. Дори в този момент да се събере едно ad hoc болшинство, което да гласоподава законопроектите, които са импортирани от служебния министър на правораздаването. Но, в случай че след месец-два сме изправени пред нови избори, ние още веднъж може да сме изправени пред следващите промени “, разяснява юристът.

Фигурата на основния прокурор е значително демонизирана, излиза наяве от думите на проф. Панайотов. „ Ние приказваме за правосъдната промяна като за нещо, което не е напълно ясно какво тъкмо е, тъй като малко на брой схващат какво би трябвало да бъде “.

„ Категорично не “ – по този начин изтъкнатият правист отговори на въпроса дали така наречен „ механизъм за надзор над основния прокурор “ може да е залог за съставянето на държавно управление. „ Съдебната промяна във типа, в който е сега, се употребява единствено за политическо средство за водене на някаква борба с съперниците “, уточни той.

Проф. Панайотов разяснява и настоящите събития към атентата против основния прокурор Иван Гешев от 1 май т.г. Юристът показа, че целият вербален звук, който се надига към случая, не способства, с цел да може да бъде извършено обикновено следствието. „ Образувано е наказателно произвеждане и професионалният метод допуска следствието да завърши и едвам тогава да се вършат съответни мнения “, уточни Панайотов.

Той изрази и мнение, че по случая „ Гешев “ доста се приказва, само че малко се споделя от хора, които не са осведомени с информацията такава, каквато е събрана понастоящем. „ Говорят хора, които не са осведомени с версиите по това следствие, с това какви доказателства следва да бъдат събрани. Всичко това излишно основава една конюнктура, в която е доста мъчно да се провиди от българските жители защо в действителност става дума “, счита професорът.

„ За оставки би могло да се приказва когато следствието към този момент е извършено и се откри, че някой не е работил съгласно закона. На този стадий да се приказва за оставки, съгласно мен е прибързано “, сподели още проф. Панайотов.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!  

 

 

 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР