Една питка на кифлички, защото е хубаво да се меси

...
Една питка на кифлички, защото е хубаво да се меси
Коментари Харесай

Къпана питка на кифлички

Една питка на кифлички, тъй като е хубаво да се меси самун!

Необходими Продукти

● брашно - 600 г
● яйца - 2 отделя се 1 жълтък за мазане
● кисело мляко - 2 с.л.
● олио - 3 с.л.
● прясно мляко - 300 мл
● хладка вода - 100 мл
● жива квас - 22 г или 7 г суха
● сол - 1 с.л. равна
● захар - 1 с.л.
● сусам - за поръсване

Начин на подготвяне

Една питка на кифлички, тъй като е хубаво да се меси самун!

Най-напред се задейства маята. Разтваря се в топличко мляко, аз употребявам цялото мляко, и 1 равна лъжица захар с малко брашно, 2 лъжици. Когато шупне, е подготвена.

Брашното се пресява в дълбока купа, а в друга купичка разбърквам киселото мляко с олиото, водата и яйцата. В брашното поставям солта и разбърниквам с лъжица.

Постепенно сложете и маята, сместа с яйцата и бъркайте с лъжица. Когато към този момент става мъчно трансферирате тестото на плота и измесвате до безпрепятствено и меко тесто. Ако е належащо, добавяте малко брашно.

След това готовото тесто слагаме в забрадка от тензух или няколко ката марля и вършим на сноп. Потапяме го в хладка вода в една дребна кофичка в дълбока тенджера, каквото имате.

Когато тестото изплува на повърхността на водата, е готово. Вадим го и го премесваме с мъничко брашно, деля го на 4 топки и оставям да втаса повторно - към 15//20 мин.

След това с точилка върша кори с диаметър към 35 см и ги поставям една върху друга като сред тях мажа с масло. Последната не се маже, а се разточат всичките кори още един път на огромна кора. Нарязваме на 4 и след това всяка четвърт на още 4 триъгълника. Навивам на кифлички. Втасва още веднъж и мажем цялата погача с жълтъка, ръсим със сусам и печем на 180 градуса до подготвеност.

Ако решите пробвайте моята празнична питка - постоянно е сполучлива тази рецепта за къпана питка на кифлички, единствено би трябвало да имате повече време.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР