Една от протестиращите асоциации - конкретно Националната асоциация на зърнопроизводителите

...
Една от протестиращите асоциации - конкретно Националната асоциация на зърнопроизводителите
Коментари Харесай

Зърнарите искат да се гледат загубите им три години назад

Една от протестиращите асоциации - съответно Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) афишира безесрочни протестни дейности от на следващия ден, 6 февруари, напущат полето и излизат по пътищата. Припомняме, че още предходната седмица оповестиха 85 точки в страната, където ще излязат на митинг, в случай че настояванията им не бъдат признати.

Въпреки състоялата се през вчерашния ден в Министерски съвет среща, след което бе оповестена държавна помощ в размер на 150 млн. лева , през днешния ден районните сдружения от НАЗ единомислещо са влези решение, че предлагането на страната е незадоволително и недопустимо.

От НАЗ оспорват това, че в методиката, показана в Министерски съвет, за погашение на помощ се взима годишната данъчна декларация от предходната година. Именно това оспорва организацията като некомпетентна икономическа експертиза , защото това не можело да покаже загубите на земеделските производители, които нарастват през последните три години. Само преразглеждането на това систематизиране на помощите биха попречили всеобщи банкрути .
анкета
Да се подкрепят ли земеделците?
Да, всички Само дребните и междинните Само тези, които имат загуби Не, само че да се спре вносът За всеки по един „ Майбах “
Да, всички

Само дребните и междинните

Само тези, които имат загуби

Не, само че да се спре вносът

За всеки по един „ Майбах “

Освен това си искане от НАЗ декларират, че ще бъдат по пътищата и автомагистралите, до момента в който не бъдат признати следните претенции:

1) Включване на главните пет култури в бранш " Зърнопроизводство " (пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед, рапица) в държавната помощ " Помощ в поддръжка на ликвидността на аграрни стопани за превъзмогване на отрицателното икономическо влияние на съветската експанзия против Украйна " за 2024 година, без това да повлияе върху подпомагането за другите браншове.

2) Изпълнение на законодателни начинания, свързани с възстановяване на опциите за осъществяване на земеделска активност, а точно:

- Промени в член 37в от Закон за собствеността и използването на аграрни земи (ЗСПЗЗ), касаещи улеснение процеса на непринудено уреждане за комасирано прилагане на земеделските земи;

- Промени в Закона за арендата, целящи регламентиране на сключването на дълготрайни контракти при наемане/арендоване на земеделска земя;

- Приемане на държавен механизъм за регулация на рентните заплащания в страната, учреден на рандеман и продажни цени;

- Създаване и приемане на Закон за браншовите организации в земеделието, Закон за аграрната камара и Закон за селскостопанските кооперативи;

- Определяне на напояването като стратегически народен приоритет - ограничения и дейности за възстановяване на поливното земеделие в страната: държавна поддръжка за цената на водата; облекчение на нормативните режими за капиталови планове, свързани с водоспестяващи технологии.

3) Отстояването на твърда позиция за отбрана на българското произвеждане при предоговарянето на регламента за либерализирана търговия с Украйна, така наречен Регламент за самостоятелни търговски ограничения (АТМ), като се предотврати повторна опасност за родното произвеждане на зърнени и маслодайни култури, посредством включване в регламента на защитни ограничения, лицензионни режими и квоти за вносните първични материали.

4) По отношение на екологичните условия по отношение на селското стопанство, произлизащи от Зелената договорка, българската страна да отстоява и изисква на европейско равнище облекчение на зелените правила в Стратегическите проекти за развиване на земеделието и селските региони, включително и за използване за 2024 година на дерогация от наложителните условия по ДЗЕС 7 Ротация на културите или други практики, целящи за запазването на почвения капацитет като диверсификация на културите и ДЗЕС 8 Минимален дял от обработваемата земя, отделена за непроизводствени площи и характерности.

5) Отстояване на европейско равнище на позицията за действително равнене на дотациите и подпомагането за европейските производители.
 Кабинетът отпуска 150 млн. лева за земеделците
Кабинетът отпуска 150 млн. лева за земеделците

Земеделците не се отхвърлят от митингите, съгласно Кирил Вътев такива няма да има

И Българската земеделска камара (БАК) не приема препоръчаните от държавното управление ограничения за поддръжка и афишира ефикасни протестни дейности. И те също не са съгласни с методиката на подкрепяне и желаят подпомагането да е на база данъчната декларация от последните три години. Не се приема и предлаганата от изпълнителната власт сума от 150 млн. лева за поддръжка на уязвимите браншове като тези на овощарството и зеленчукопроизводството, оранжерийното произвеждане, лозарството, картофопроизводството, тютюнопроизводството, отглеждането на животни и пчеларството.

Според БАК за тези браншове следва да се създадат нови калкулации и разбори от страна на Министерство на земеделието и храните, с които да се компенсират българските производителите за загубите от войната в Украйна, високата себестойност на продукцията, неподходящите климатични и стопански условия, условията по линия на Зелената договорка, другите равнища на подкрепяне, загубата на пазари и по тази причина упорства да се запазят нивата/ставките за подкрепяне от 2023 година по тази украинска помощ. Необходима е политическа воля за незабавни законодателни начинания с вдишване на задължения за съответни периоди, тъй като точно те водят до решение на проблемите на земеделските производители в дълготраен проект.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР