Една от промените в трудовото законодателство е ограничението относно сключването

...
Една от промените в трудовото законодателство е ограничението относно сключването
Коментари Харесай

Ако сме в конфликт на интереси, може да ни забранят втора работа


Една от измененията в трудовото законодателство е ограничаването по отношение на сключването на трудов контракт за полагане на спомагателен труд при различен шеф заради отбрана на комерсиална загадка и/или попречване на спор на ползи . Какви са измененията в тази област, обяснение дава доктор Тодор Капитанов, специалист в областта на трудовото право. Изменението е в член 111 от КТ.

Досега настоящата наредба по отношение на сключването на трудов контракт за полагане на спомагателен труд при различен шеф, даваше опция на страните да сключат спомагателен трудов контракт, в случай че не е уговорено друго в самостоятелния трудов контракт по главното трудово правно отношение на служащия, в това число цялостна възбрана за полагане на спомагателен труд при различен шеф.

Промяната в Кодекса на труда от 1 август 2022г. урежда, че възбрана за полагане на спомагателен труд при различен шеф може да се уговаря единствено заради отбрана на комерсиална загадка и/или попречване на спор на ползи .

Изменението в закона подсигурява правото на труд на служащите и чиновниците, в това число при различен шеф, като в същото време с това регистрира нуждата от отбрана на комерсиалните ползи на работодателя и/или попречване на спор на ползи , които следва да се заобикалят, когато служащият или служителят работи при повече от един шеф.

 istock istock

В Кодекса на труда обаче не са дадени дефиниции на понятията „ комерсиална загадка “ и „ спор на ползи “. Въпросът тогава е по какъв начин работодателят може да уговори тази законова възбрана ? За да се приложи от работодателя възбраната за паралелна трудова претовареност, би трябвало да се има поради, че тя се лимитира до условието да не се издаде комерсиална загадка или работещият да не поставя труд при другия шеф в спор на ползи по отношение на изпълняваната му работа. Затова в Кодексът на труда ясно следва да се дефинира понятието „ комерсиална загадка “.

Същото важи и за определянето на „ спор на ползи “. Работодателят не разполага с такова определение, дефинирано в Кодекса на труда, само че може да реши да употребява определение, открито в Закона за попречване и определяне на спор на ползи, където е казано, че „ Конфликт на ползи поражда, когато лице, заемащо обществена служба, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективното осъществяване на пълномощията или отговорностите му по работа “. В случая обаче става въпрос за лица, заемащи обществена служба, а не за страни по трудово правно отношение.

В сегашния миг приложението на законовата смяна е сложено под подозрение. Не е ясно до каква степен ще е вярно, в случай че при сключването на спомагателния трудов контракт за работа при различен шеф, в главния трудов контракт на служащия има спогодба за възбрана за подписване на подобен спомагателен трудов контракт заради комерсиална загадка или спор на ползи, без тези понятия да са разгърнати и да е ясно какво би трябвало се съдържат те, веднага като няма формулировка за тях в Кодекса на труда.

Справка:

Чл. 111 от Кодекса на труда
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР