Една от причините хората да искат да работят за АВВ

...
Една от причините хората да искат да работят за АВВ
Коментари Харесай

Между хората и роботите

Една от аргументите хората да желаят да работят за АВВ е, че непрекъснато излизат нови решения, на гребена на вълната сме и това е доста вълнуващо, споделя Ван дер Хук

© Цветелина Белутова Профил

Марсел ван дер Хук е изпълнителен шеф на " АББ България " от началото на тази година. Завършил е Електротехника в университета в Ротердам. Между 1994 година и 2005 година е работил в разнообразни страни за АВВ, като е заемал позиции в областта на мениджмънта, продажбите и развиването на бизнеса. От 2005 година се причислява към екипа на " АББ България " и дава отговор за отдел " Продукти ниско напрежение ", в това число завода в Петрич и цялата комерсиална организация. През 2007 година заема позицията на районен управител за България, Румъния и Молдова. През 2011 година е назначен за изпълнителен шеф на АВВ в Словакия и дава отговор за развиването на бизнеса в страната до края на предходната година. Компанията

" АББ България " е част от шведско-швейцарската ABB Group, която работи в региона на продуктите за електроснабдяване и електрообзавеждане, роботика и задвижвания, индустриална автоматизация и енергийни мрежи. Групата развива активност в над
100
страни и има към 136 хиляди чиновници. За 2017 година компанията регистрира 34.4 милиарда $ доходи и чиста облага 2.2 милиарда $. В България групата има четири завода - за артикули ниско напрежение в Петрич, за артикули високо напрежение в Севлиево и два завода за електрически съставни елементи ниско и приблизително напрежение в град Раковски край Пловдив. Компанията разполага и със сервизен център за турбокомпресори във Варна, а централният й офис е в София. Има общо над 2500 чиновници в страната. За 2016 година приходите й са
335
млн. лева, а облагата - 11.4 млн. лева Още по тематиката
Марсел ван дер Хук застава отпред на " АББ България "

Мениджърът заменя на поста Екехард Нойрайтер, който управляваше бизнеса в страната през последните пет години
15 яну 2018
Най-големите компании за машини и съоръжение: Двигателят на стопанската система

Секторът продължава да пораства, усилват се и облагите и чиновниците на заводите в класацията
8 авг 2017 Вие сте изпълнителен шеф на " АББ България " от единствено два месеца, само че сте работили в страната и преди. Как се промени компанията за тези години и с какво се разграничават отговорностите ви в този момент?

- Работих в България сред 2005 и 2011 година Тогава " АББ България " не беше толкоз огромна, въпреки че имаше над 1000 чиновници. Междувременно броят им набъбна повече от два пъти. Изградени бяха и заводите в Раковски край Пловдив. Преди АВВ беше проведена районно и аз отговарях за подразделението България, Румъния и Молдова, до момента в който в този момент имаме екип, който дава отговор единствено за България. Това е огромна разлика, тъй като приспособяваме организацията съгласно клиента и пазара на място. Другата е, че през тези години бизнесът се разрасна. Организацията е по-голяма - и като произвеждане, и като личен състав. В момента в " АББ България " работят над 2500 души. България е значима за групата, имаме добър опит тук и по тази причина през годините сме добавяли нови индустриални мощности, местоположения и действия.

АВВ евентуално е единственият задграничен вложител, който има четири завода в България. Кои от тях порастват най-бързо?

- Естествено най-бързо порастват двата завода в Раковски - през 2007 година ги нямаше, а в този момент в тях работят повече от 1600 души. В Севлиево оставаме относително постоянни като личен състав през годините - към 400 души, само че модернизирахме фабриката и направихме напълно ново произвеждане. В Петрич също броят на служащите е съвсем без смяна (около 350 души), само че и там обновихме индустриалните мощности.

През последните години доста компании направиха фабрики край Пловдив и там към този момент се усеща дефицит на работна ръка. Имате ли подобен проблем и по какъв начин се справяте с него?

- Ние стъпихме в Пловдив относително рано и нямахме проблем с наемането на личен състав. Сега от ден на ден компании стартират активност там. Това, което вършим, е да работим с университетите, да им демонстрираме новите технологии и да си сътрудничим с тях. АВВ е доста забавна компания от софтуерна позиция и това притегля младежите. Имаме също фондация " АББ Юрген Дорман ", която дава финансова помощ на студенти. Те нямат обвързване, като завършат, да работят за нас, това е техен избор, само че в действителност имаме хора от стипендиантската стратегия, които към този момент са част от компанията. Много добре работи и съдействието ни с поддоставчици. Работим с заводи в цялата страна, не сме лимитирани в един район, което също е преимущество. Другият метод, по който съумяваме да поддържаме производството и да го разширяваме, е положителната степен на автоматизация. Когато има смисъл, автоматизираме и даже роботизираме част от производството, изключително тук-там, където процесът е муден и изисква доста хора. Така служащите могат да поемат други задания. Не мисля, че имаме проблем с работната ръка. Има напън, предизвикателство е, само че ние много пораснахме и планираме да се разтеглим в допълнение.

Има и нещо друго. Заплатите стимулират хората, само че също значими са и опциите за развиване в компанията. Много е забавно да се работи за компания като АВВ - спонсор сме на Формула Е, имаме забавни роботи, които дирижират оркестри и вършат суши и други сходни неща. Когато работех в Словакия дори имахме студенти, които споделяха, че желаят да работят за нас, даже без да им плащаме заплата. Естествено това не го вършим, само че то демонстрира, че в някои области младежите демонстрират огромен възторг и предпочитание да работят за компания като АВВ. Самият аз съм в компанията от 24 години.

Каква част от чиновниците ви в България са инженери и с какво се занимават те?

- Инженерните позиции в " АББ България " са почти 150, или към 6% от общия брой на чиновниците. Компанията има доста необятен набор артикули и решения, в това число цифрови. Инженерите работят на локалния пазар дружно с клиентите, приказват с тях за приложенията, съветват ги. Ако дадена фабрика има проблем - било то с качеството или дефицита на работна ръка, ние можем да помогнем с автоматизация или роботизация. Инженерите ни оферират също решения за енергийна успеваемост. Имаме хора в обслужването, които дават отговор за поддръжката, да вземем за пример на фотоволтаични съоръжения. Това отчасти става цифрово, защото следим инсталациите отдалечено от офиса в София и можем да отстраняваме някои повреди отсам. Работим и по планиране на автоматизацията на дома, което е обвързвано с умните къщи и интернет на нещата. Имаме цялостен портфейл решения в тази област.

Имате ли клиенти с умни къщи в България?

- Да. Вече имаме няколко подготвени плана, както и няколко, които се извършват сега. Те включват друго равнище на автоматизация. Може да добавите автоматизация към съществуваща апаратура, само че може да извършите и цялостна автоматизация.

АВВ има доста планове в региона на електрическата подвижност. Доколко значима е тя за групата и по какъв начин виждате развиването й?

- Електрическата подвижност става все по-популярна тематика изобщо. Ако погледнем България, неотдавна излязоха данни, че предходната година в страната са продадени 1300 автомобила на различно гориво (предимно електрически или хибридни). Преди 10 години надали са били повече от 10 - 20 коли. Това значи, че растежът не е еднократен - тази година го има, следващата година не. Това е наклонност и тя ще се резервира. Правителството също предизвиква потреблението на електрически коли, да вземем за пример с гратис паркиране. Така е на всички места в Европа. АВВ работи доста интензивно в региона на бързото зареждане на електрически коли, в това число инфраструктурата и свързването с мрежата, както и отдалеченото управление на зарядните станции. Повече от 90% от възможните проблеми могат да бъдат позволени отдалечено. В Европа имаме 3500 зарядни станции. В България сътрудник ни е eMobility International, към този момент имаме 17 станции за бързо зареждане и още към 20 се чака да бъдат инсталирани до края на годината. Това е една от областите, в които АВВ работи доста интензивно. Имаме станции за бързо зареждане освен за всички съществуващи типове коли, само че и за тези, които ще излязат на пазара през идващите пет години, защото си сътрудничим с производителите на коли.

Друга област са станциите за стремително зареждане на рейсове. Проблемът с тролеите да вземем за пример е, че постоянно токоприемниците им излизат от електрическите кабели и стопират, което затруднява трафика. Електрическите рейсове имат потребност от доста акумулатори и на процедура транспортират повече акумулатори, в сравнение с пасажери. Решението на АВВ е технологията за стремително зареждане на рейсове (TOSA - от Trolleybus Optimisation Systeme Alimentation). Тя не изисква доста акумулатори, тъй че има задоволително място за пасажерите, а вместо това се прави постоянно зареждане. Това става стремително - за към 20 секунди, до момента в който рейсовете са на спирките. Такива рейсове и станции за стремително зареждане към този момент има в няколко града - да вземем за пример Женева, Нант и други.

Какво значи Индустрия 4.0 от позиция на АВВ? Каква е ролята на компанията и какви са прогнозите ви за цифровизация на промишлеността, в това число в България?

- В заводите в Раковски използваме роботи на проблематични места, да вземем за пример при тестването на изделията, където се изисква доста труд, а самата работа е повтаряща се и хората не я обичат. Прилагането на роботи там е доста уместно, защото те работят доста бързо и точно и автоматизирано записват резултатите. Така подобряваме продуктивността, в някои случаи даже три пъти, само че даже и двойно е задоволително добре. Ако съпоставим обособените страни, равнището на роботизация и автоматизация в тях е друго. В България то към момента е относително ниско. Най-роботизирани са страни като Япония, Южна Корея, Германия и така нататък Интересното е, че безработицата там е покрай нула. Преди да дойда в България, работех в Словакия и там имаше доста развита автомобилна промишленост, само че също и дървопреработване и металургия. Много от нашите клиенти прекосяваха към роботизация, било то поради качеството или от съображения за сигурност при някои действия, само че също и тъй като не успяваха да порастват задоволително заради неналичието на работна ръка. Така че те използваха роботизацията, с цел да продължат да порастват там, вместо да изградят нова фабрика на друго място. Смятам, че това се отнася и за България. Виждаме, че тук-там фирмите имат проблем да наемат 500 души, само че в случай че към този момент имаш 1000 служащи, може да автоматизираш част от производството. АВВ може да помогне за това, считам, че има почва за развиване на бизнеса ни в в тази област тук.

Какви са финансовите резултати на " АББ България " за предходната година и какви са упованията ви за тази?

- Официалните ни резултати за 2017 година към момента не са оповестени, тъй като би трябвало да бъдат одитирани. Като цяло по отношение на миналата година имаме растеж от към 5% по повод както на приходите, по този начин и на чиновниците. Тази година чакаме да увеличим приходите си с най-малко още толкоз. Q&A

Какво е най-трудното управническо решение, което сте взимали?

- За 24 години в АВВ и несъмнено 20 години на мениджърски позиции в 8 страни съм работил с доста хора, имало е доста възходи и спадове. Но най-голямото предизвикателство е, когато бизнесът върви добре, а ти искаш да промениш нещо. Хората мъчно го схващат, не считат, че е належащо. В Словакия да вземем за пример имахме подобен случай. Бизнесът вървеше добре и взехме решение да влагаме в региона на роботиката. Това беше преди повече от 10 години, тогава роботите не бяха толкоз на мода. Най-трудната част беше да убедя хората, че това е верният път. Не беше обвързвано със съкращения, а с смяна на фокуса и вложения в нещо, което към момента не се виждаше. Първо трябваше да убедя групата, че си коства да се направи инвестицията в тази страна, а по-късно да убедя екипа, че си заслужава. За последните две години продадохме над 1000 робота, което демонстрира, че това е било вярното решение. Обикновено огромните компании не са толкоз гъвкави, само че в АВВ има един тип предприемачески нрав - дава нужното пространство на хората да разработят даден план, обезпечава финансирането и поддръжката на цялата група, тъй като ние разполагаме с доста познание. Така че този " стъртъп " може да се възползва от ресурсите на АВВ. Това е една от аргументите да се развиваме толкоз бързо софтуерно.

Кои са обичаните ви устройства и приложения?

- Използвам iPad и iPhone. От приложенията... има забавни приложения на АВВ, които демонстрират къде се намира идната подстанция, идващият трансформатор и така нататък Много одобрявам LinkedIN, тъй като ми оказва помощ за контактите с клиенти, снабдители и другари. Свалил съм си и приложението " Капитал Pro ", само че към момента би трябвало да подобря българския си език.

Как намирате баланс сред персоналния и служебния си живот?

- Балансът постоянно е значим, само че той не значи, че прекарваш 10 часа в офиса и 10 часа у дома. Важно е качествено да прекарваш времето си. Тъй като фамилията ми към момента е в Словакия, технологиите доста оказват помощ. Всяка вечер чета книга на сина си преди лягане посредством видеовръзка. Така че даже да не сме дружно, намираме метод да поддържаме връзка.

Какво е заниманието ви?

- Колоездене. Цялото семейство сме колоездачи. Например предходната и по-миналата година всички карахме от Пасау до Братислава, това са към 400 км. Другото ми занимание е менторството. В Словакия бях непринуден наставник по няколко стратегии, една от тях - Odyssey, за развиване на управническите умения за дами. Вече ревизирах, че програмата я има и в България и ще аплайвам за идната сесия.
Интервюто взе Иглика Филипова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР