Една от основните задачи на всяко служебно правителство е да

...
Една от основните задачи на всяко служебно правителство е да
Коментари Харесай

Иван Демерджиев пред "Дневник": Свидетели са притискани да се откажат от показанията си за купен вот

Една от главните задания на всяко служебно държавно управление е да провежда провеждането на предварителни парламентарни избори, както и да обезпечи безвредното и умерено протичане на изборния ден. На 29 март, дни преди следващите избори за парламент в неделя (2 април) " Дневник " беседва със служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев за дейностите на Министерство на вътрешните работи против пазаруването на гласове и следения избор и за вероятните рискове пред изборния развой.

От началото на седмицата в десетки учебни заведения в страната бяха получени сигнали за бомбени закани. Вие казахте, че това няма да бъде спънка за естественото протичане на вота в неделя, защото Министерство на вътрешните работи ще охранява секциите от събота. Какви инструкции сте дали и може ли да се стигне до затваряне на секции?

- Не може да се стигне до затваряне на секциите. Направили сме нужното. Ще ги поемем под защита от събота до края на процеса на броене. Не би трябвало да има терзание в тази посока. Атаките, които споменахте, са хибридни офанзиви. До момента няма нито една действителна от тях, непрекъснато проучваме оперативната информация, в случай че има смяна на обстановката, ще уведомим незабавно, само че на този стадий не приказваме за действителни закани и хората би трябвало да са спокойни и безусловно умерено да упражнят правото си на глас.

Ако няма сложено взривно устройство, само че въпреки всичко бъде подаден подобен сигнал, какво ще предприеме Министерство на вътрешните работи?

- Ако бъде подаден сигнал, Министерство на вътрешните работи ще съобрази, че този обект е под защита и няма по какъв начин да бъде сложено взривно устройство, т.е единственото, което ще предприеме Министерство на вътрешните работи, е да огледа обекта, без да пречи на процеса.

 Вътрешният министър: Ако има сигнал за бомба в секция, Министерство на вътрешните работи ще огледа без да пречи на вота Вътрешният министър: Ако има сигнал за бомба в секция, Министерство на вътрешните работи ще огледа без да пречи на вота

Министерство на вътрешните работи организира серия от " профилактиращи " акции в цялата страна, само че още веднъж арестуваните са търговци на гласове с бележници. Кога полицията ще стигне до уредниците на схемите за пазаруване на гласове от по-високите равнища - до хората, които поръчват гласове от името на партиите?

- Оценявам упованията Ви към полицията да стигне до края на едно следствие, само че дано да съобразим пълномощията. Впрочем полицията към този момент е провела следствия, по които има постановени крайни актове. Добре е да се запознаете с тях. В някои от тези крайни актове на съдилищата има ясно указано кой е поръчвал и за кого са купувани тези гласове. От полицията се желае да събира оперативни данни, там където се изискват дейности по необходимост да ги предприеме, да събере оперативна информация и когато я рапортува на прокуратурата стартира същинското следствие. Оттам задача на прокуратурата е да разплете една верига от звеното, което сме подали до индивида, хората или организацията, която е поръчвала тези дейности. Уверявам Ви, че има производства, приключили с крайни правосъдни актове, в които е посочено кой е поръчвал пазаруването на въпросните гласове.

Може ли да кажете от последните избори до момента какъв брой са тези производства и какъв брой са влезлите в действие присъди?

- Не са малко, не бих желал да ги разясня в този момент в предизборна обстановка. Ако имате интерес, може да се направи такава инспекция и да се откри, че има такива актове. Не са малко и ясно указват кой е поръчал пазаруването на гласове .

Кандидат-депутати алармираха, че по места още веднъж има многочислени заявки за гласоподаване с преносими урни - скица, употребена на предходни избори за управление на вота. Министерство на вътрешните работи прави ли инспекции дали подателите на заявките са в действителност мъчно преносими?

- Министерство на вътрешните работи прави такива инспекции. Освен това, на всички, които са се срещали с нас или са подавали сигнали, сме им давали опция тези сигнали да бъдат препратени на телефон на основен секретар, на зам.-главен секретар, на моя телефон. Могат са алармират хората, които знаят за тези условия и се тормозят да не стане притежание на тези, които манипулират вота, самите кандидат-депутати или който желае да съобщи тази информация. На съответна информация за нарушавания реагираме неотложно и подаваме противоположна връзка за тази реакция. Всеки, който има съответни данни, без да показва източника на тези данни, може да ги съобщи. Дали сме телефони на всички, в това число и моя телефон и на професионалното управление.

Има ли нови схеми за търговия с избор и какви?

- Има най-различни схеми, които се ползват. Ако би трябвало да посоча някои от тях като нови това е разделянето на заплащанията на части, изнасяне на заплащанията и след изборния ден, т.е. нашата работа ще продължи и няма да свърши на 2 април, когато завърши броенето. Има много усилване на опитите да се образува корпоративен избор като са много изобретателни тези, които стоят зад тези практики. Наблюдават се както в комерсиалните сдружения, по този начин и по места в общини, в кметства, където се оферират избрани услуги или се твърди, че избрани услуги ще бъдат предоставени или прекъснато тяхното даване, в случай че не се гласоподава за избрана партия или претендент. Навсякъде, където има такава информация сме подхванали нужните дейности. Не постоянно те водят до дейности, свързани с неотложно задържане или нещо сходно, само че работата по тези сигнали е задоволително интензивна, с цел да докара до резултат.

 Демерджиев: Министерство на вътрешните работи работи по над 190 оперативни сигнала за пазаруване на гласове Демерджиев: Министерство на вътрешните работи работи по над 190 оперативни сигнала за пазаруване на гласове

Каква е цената на един глас за тези избори? Имате ли данни кои партии купуват най- интензивно гласове?

- Имаме данни по всички тези въпроси, които поставихте. Максималната цена, клоято е достигала до мен като информация е 150 лева за глас. Разбира се, има и по-ниски суми, които се оферират по места. Казах към този момент, че от време на време се разделят тези заплащания, а във връзка с политическите партии сега не е редно да ги разясня в предизборна обстановка, а и работи презумпцията за невиновност. Ще стане ясно кои са, когато тези производства приключат. Както към този момент загатнах има завършили производства и в случай че Ви интересува с влезнали в действие правосъдни актове е открито и ясно записано кой е възлагал на избрани хора да купуват гласове.

Като министър към този момент няколко пъти отговаряте за организацията на изборния развой. Смятате ли, че са нужни законодателни промени за по-ефективни санкции за търговията с гласове?

- Тук не сме изправени пред проблем, пред който сме изправени в битката с незаконните мигранти, да вземем за пример. Там има потребност от завишаване на наказванията. Тук не става въпрос за завишаване на наказванията, а по-скоро би трябвало още по-внимателно да работят всички правоохранителни органи, с цел да може на всички хора, които сме разпознали и сме подхванали някакви дейности по отношение на тях, да им бъдат повдигнати обвинявания, в следствие да бъдат импортирани обвинителни актове и да бъдат наказани. На няколко пъти ставаме очевидци по какъв начин се вършат опити да се разубедят очевидци и да се промени хода на едно наказателно произвеждане - има такива случаи, в които сме подхванали дейности, в това число посредством " Вътрешна сигурност " на Министерство на вътрешните работи. Скоро ще бъдат оповестени резултати от такива дейности, т.е. ние с изключение на, че организираме работата на терен се опитваме да следим и производствата, които са предадени в прокуратурата и са импортирани в съда.

Можете ли да кажете малко повече детайлности какво се случва с тези производства?

- Правят се опити от време на време да се влияе на очевидци и те да настояват, че са получавали средства не за изборите и с цел да гласоподават за избран претендент, а че са получавали за нещо друго или че са им опрощавани средства. Не постоянно тези опити съумяват, само че от време на време очевидците се притискат, когато продължи прекомерно дълго едно наказателно произвеждане и някои от тях трансформират показанията си. Винаги в такива случаи би трябвало да бъде доста деликатна прокуратурата, ние също сме деликатни, с цел да се откри какво е повлияло на очевидеца, с цел да промени показанията си.

 Служебният вътрешен министър пред Служебният вътрешен министър пред " Дневник ": Има усилване на опитите за корпоративен избор

Смятате ли, че има проблем в метода, по който прокуратурата работи по тези случаи и задоволително ефикасна ли е работата, с цел да може в последна сметка да се стигне до неоправдателни присъди?

- Аз не мога да сложа всички случаи под общ знаменател Стана ясно, че има не малко случаи, по които прокуратурата работи правилно, работи по този начин, че да се стигне до неоправдателни присъди. Споменах, че има такива значително и в това число е открито кой е поръчвал пазаруването на гласове. Има, несъмнено, и други случаи, само че при тях се стараем по някакъв метод да проявим интензивност и да го кажем първо на самата прокуратура, а по-късно и да сигнализираме обществеността, че от време на време, по някои производства нещата не се движат в рамки. Но в общия случай е противоположното - производствата се движат правилно. Тази наклонност, която обрисувах се вижда - има растеж както на сигналите, по този начин и на формираните производства и на арестуваните. Около три пъти повече са формираните досъдебни производства по отношение на предходните парламентарни избори.

По отношение на арестуваните, растежът е впечатляващ - той е някъде съвсем 4 пъти повече, на този стадий, в сряда преди изборния ден. Очертах преди началото на акцията сюжета, който чакахме. Той се удостоверява, само че както се вижда нашите дейности са дейни и в действителност по-голямата интензивност на хората, които се пробват да манипулират вота обуславя по-голяма интензивност на полицията, повече производства и доста повече арестувани. Така че аз имам вяра, че противодействаме, интервенциите, които споменахте, че организираме, не престават да се организират. Ще се организират интензивно.

Набелязали сме доста ограничения, които ще бъдат приложени и в изборния ден, в това число имаме и богат опит и всички положителни практики ще бъдат възпроизведени, дори бих споделил по един по-ефикасен метод. Хората могат да са спокойни, че ние вършим всичко допустимо и в огромна степен съумяваме да подсигуряваме честността на вота и могат да са изцяло спокойни, че ще подсигуряваме и сигурността на вота, тъй че без никакво терзание да могат да гласоподават в неделния ден.

Целият диалог -
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР