Една от основните световни сензации през март беше почти едновременният

...
Една от основните световни сензации през март беше почти едновременният
Коментари Харесай

Съдбата на Silicon Valley Bank и други банки в банкрут - сватба под дулото на пистолета

Една от главните международни сензации през март беше съвсем едновременният банкрут на американските банки Silvergate Bank, Silicon Valley Bank и Signature Bank, както и действителният (но публично необявен) банкрут на швейцарската банка Credit Suisse (CS). Това породи дейни полемики в медиите за вероятността от банкова рецесия в Съединени американски щати, Европа и по света.

Колапсът на Silicon Valley Bank беше разгласен на 10 март, а още на 11 март американският предприемач, създател на Tesla и SpaceX, Илон Мъск, позволи закупуването на банкрутиралата Silicon Valley Bank (SVB). „ Отворен съм към тази концепция “, написа Мъск в Туитър. Вярно е, че въпросът не стигна по-далеч от това изказване.

По-конкретно беше желанието на First Citizens, банков холдинг в Северна Каролина, да изкупи банкрутиралата SVB. Блумбърг допусна, че това не е единствената оферта за закупуване на банкрутиралата банка; Заявки от евентуални вложители бяха получени преди края на предходната седмица. На 19 март Федералната корпорация за гарантиране на депозитите на Съединени американски щати (FDIC) се събра и приготви решение за продажба на банката.

В друга обява Bloomberg заяви, че до момента в който американските регулатори не могат да намерят съответен покупател за SVB и по тази причина са решили да приготвят продажбата на банката на части. Приемът на поръчки за закупуване е продължен до края на тази седмица. Засега приказваме за две елементи на банката. Първата е SVB Private Bank, която ръководи капитала на частни клиенти. Втората част е „ мостова банка “, краткотрайно основана от FDIC, предопределена да ръководи активите и пасивите на SVB.

Съдбата на другата банкрутирала банка, Signature Bank, беше повече или по-малко решена. FDIC разгласи, че част от активите на тази банка се получават от New York Community Bank (включена в листата на най-големите американски банки; активи в края на 2022 година - 87 милиарда долара).

NYCB ще купи активите на банкрутиралата банка за общо 38,4 милиарда $, в това число заеми на стойност 12,9 милиарда $ (закупуване на последните с отстъпка от 2,7 милиарда долара). Купувачът ще получи 40 клона на Signature Bank. Около 60 милиарда $ от активите на банкрутиралия към този момент ще останат във FDIC, която ще ги продаде на конкурентна основа.

Що се отнася до швейцарската банка CS, през миналата седмица бяха посочени няколко разновидността за спасяването на тази известна кредитна организация, която в продължение на век и половина беше на върха на банковата система на алпийската република дружно с банката UBS. Първоначално главният вид беше да се раздроби CS и да се продаде на части. Този вид обаче беше зарязан. До края на предходната седмица главната алтернатива беше Credit Suisse да бъде изкупена от UBS. Всъщност приказваме за усвояване, макар че по някаква причина в медиите се назовава " обединение на две банки ".

Financial Times заяви, че финансовият холдинг UBS Group AG е подготвен да купи Credit Suisse за до $1 милиарда UBS Group AG се съгласи да купи всички акции на Credit Suisse на цена от 0,25 швейцарски франка ($0,27) за акция. Между другото, търговията с акциите на Credit Suisse на 17 март завърши на 1,86 франка. Отстъпката е цели 87%!

В същото време покупката на всички акции на Credit Suisse би трябвало да стане не с пари, а с скъпи бумаги на UBS. Малко по-късно вестник Financial Times заяви, че вследствие на напрегнати договаряния управляващите са съумели да убедят управлението на UBS да придобие Credit Suisse (CS)на по-висока цена - за 2 милиарда $

А ето и последната информация все още: UBS се съгласи да заплати цена от 0,76 швейцарски франка за акция. Така общата сума на договорката към този момент е 3 милиарда франка (3,24 милиарда долара) при пазарна цена на CS, равна на 8 милиарда $.

Прави усещане, че договорката не е плод на свободни договаряния сред двете банки. Нито UBS, нито Credit Suisse (CS), които бяха в положение на безмълвна конкуренция от век и половина, желаеха тази алтернатива, само че управляващите настояха за нея. Сделката е планувана от регулаторите - Швейцарската национална банка и Швейцарската работа за контрол на финансовите пазари (FINMA).

За да се заобиколи гласуването на акционерите (които има възможност да гласоподават против) и да се избегне дългата (шестседмична) процедура за взимане на решение по отношение на договорката, швейцарското държавно управление възнамерява да промени закона.

Заради невиждания напън върху двете банки от страна на управляващите, идната договорка беше наречена „ женитба под дулото на револвера “. Вярно е, че управляващите дадоха обещание, че след „ сватбата “ фамилната двойка може да разчита на приемане на заем от 100 милиарда швейцарски франка при преференциални условия за поддържане на ликвидност. Освен това UBS получи гаранции от държавното управление за обезщетяване при положение на финансови загуби от придобиването на нерентабилните активи на Credit Suisse в размер на 9 милиарда франка.

Наблюдателите обръщат внимание на обстоятелството, че договорката за „ сливането на две банки “ нарушава швейцарските антимонополни закони, защото вследствие на нейното осъществяване ще се появи банков колос, който ще надмине всички останали банки в алпийската република, взети дружно по всички индикатори (има 246 банки с 896 клона в страната).

Сливането на UBS и Credit Suisse ще докара до основаването на една от най-големите световни редовно значими финансови институции в Европа: активи на UBS - $1,1 трилиона, Credit Suisse - $575 милиарда Швейцарските управляващи евентуално ще би трябвало да поправят и антитръстовите си закони. Съгласно известията в медиите, швейцарските управляващи даже са съумели да получат авансово утвърждение от европейски и американски регулатори за сливането сред UBS и Credit Suisse.

Президентът на Швейцария Ален Берсет сподели, че „ поглъщането на Credit Suisse от UBS е най-хубавото решение “ в сегашната обстановка. Според някои източници, в случай че договорката се провали, швейцарското държавно управление обмисля национализиране на Credit Suisse като авариен вид.

Превод: Европейски Съюз

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР