Една от основните пречки пред суданските бежанци, които се опитват

...
Една от основните пречки пред суданските бежанци, които се опитват
Коментари Харесай

Училище по английски за бежанки в Уганда: Организацията Кандаакиати

Една от главните спънки пред суданските бежанци , които се пробват да изградят нов живот в Уганда , е езиковата преграда. Някои от почти 40 000 души , пристигнали през последните месеци, имат лимитирани знания по британски език , само че те не са задоволителни, с цел да заемат работни места или да живеят елементарно в угандийското общество, споделя Voice of America/VOA.ѝ

Група за помагане на дами в централна Уганда се пробва да промени това посредством главен урок по британски език за някогашни професионални държавни чиновници и техните деца.

Това са арабскоговорящи бежанци от Судан, които обезверено се нуждаят от проучване на британски език, с цел да улеснят прехода си в Уганда.

Сред тях е Разан Абдулрахим Мохамед , инженер-химик по специалност и майка на четири деца. След като е избягала от Судан през март, Мухаммад е изгубила връзка със брачна половинка си.

" Искам да се модернизирам, да мога да аплайвам за всякаква работа, с цел да мога да се грижа за децата си ", споделя Мухаммад.

Всеки от 50-те възпитаници в класа има потребност от най-малко три месеца , с цел да научи езика. Асмахан Ахмед би трябвало да смесва арабски и британски език, с цел да могат учениците ѝ да го схващат елементарно.

С малко образователни средства някогашният строителен инженер преподава урок за главните британски звуци.

Повечето от бежанците, споделя тя, са научили единствено малко британски в учебно заведение , преди да дойдат в Уганда.

" Беше ни мъчно да поддържаме връзка и да го използваме за обществени цели. И ние откриваме тази трудност  да се изразим, какво знаем, какво желаеме, от какво се нуждаем ", споделя Асмахан Ахмед.

Даула Хюсеин Хасан е разселена за първи път от Судан през 2011 година по време на цивилен спор.

Тя търси леговище в Южен Судан, само че спорът в тази страна я принуждава да отиде в Уганда през 2014 година

Сега тя е изпълнителен шеф на организацията за помощ за дамите -  Кандаакиати- работи за възстановяване на живота на тези новопристигнали судански бежанци.

Хасан отбелязва, че компликациите с британския език са довели до отчаяние на доста бежанци, без значение от тяхното обучение и подготовка.

" Те се нуждаят от същинска помощ, с цел да се закрепят да живеят в тази общественост и да почувстват достолепието си . Защото, в случай че аз самият съм доктор, не показвам пред сътрудника си по какъв начин се усещам, по какъв начин съм болен. Заради езиковата преграда се появява срамът . И доста... се оказва, че си потиснат ", споделя Даула Хюсеин Хасан, член на организацията Кандаакиат.

От началото на юни Уганда е записала над 39 000 бежанци от Судан, като 70 % от тях са дами и деца.

Пол Збигнев Диме, старши чиновник по въпросите на закрилата към Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците в Уганда, работи с угандийското държавно управление, с цел да бъдат л ицензирани и сертифицирани лекари и професори бежанци.

" Досега успяхме да профилираме множеството от служащите, на равнище Кириандонго (бежанско селище), на равнище Кампала. И сега водим тези полемики и работим с Министерството на здравеопазването, Министерството на образованието и спорта, с цел да могат те да упражняват активност тук, в Уганда ", споделя Диме.

асан се надява, че с повече помощ и разширението на организацията, повече бежанци ще научат британски език и това ще ги приготви за това, което в този момент наподобява като нестабилно бъдеще.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР