Една от най-ярките звезди на небето отдавна вече не свети

...
Една от най-ярките звезди на небето отдавна вече не свети
Коментари Харесай

Ще избухне ли най-накрая Бетелгейзе? Или това е факт?

Една от най-ярките звезди на небето от дълго време към този момент не свети толкоз мощно. Възможно ли е да се приготвя да избухне? Или пък просто избледнява поради непрекъснато изменящата се звездна физична картина?Бетелгейзе (α Orioni) е червен свръхгигант, намиращ се на 643 ± 146 светлинни години от Земята. Бетелгейзе е осмата по бляскавост звезда на нощното небе. 
Спектралният клас на Бетелгейзе е M2Iab. Тя е 1180 пъти по-голяма от Слънцето, има 18–19 пъти по-голяма маса от него, а излъчването на светлина е 140 000 пъти по-силно от слънчевото. Възрастта на Бетелгейзе се пресмята на към 10 милиона години. Бетелгейзе е първата звезда, чиито размери са били изчислени. Ако бъде сложена в центъра на Слънчевата система, Бетелгейзе би обхванала орбитите на Меркурий, Венера, Земята, Марс и Юпитер.
Бетелгейзе се намира в късен етап от своята еволюция. Водородът в недрата й е привършен и се образуват по-тежки детайли. От повърхността й изтича вещество, заради което към самата звезда се е образувала газово-прахова обвивка с размери, надминаващи стотици пъти тези на самата звезда. Възможно е Бетелгейзе към този момент да е избухнала като свръхнова, само че светлината от това събитие още да не е достигнала до нас.
Ако звездата стане свръхнова, тя евентуално ще бъде най-малко толкоз ярка или даже по-ярка от Луната в продължение на седмици или месеци. Ако забележим Бетелгейзе да избухва довечера, свръхновата в действителност към този момент се е родила преди повече от 600 години, само че ние ще я следим ясно едвам в този момент.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР