Една от най-великите български атлетки и световна знаменитост празнува днес

...
Една от най-великите български атлетки и световна знаменитост празнува днес
Коментари Харесай

Иванка Христова - първата българска атлетка с олимпийско злато, чества днес юбилей

Една от най-великите български атлетки и международна звезда чества през днешния ден своя 80-годишен празник. Кръглата годишнина на олимпийската шампионка на гюле Иванка Христова е мотив да си напомним в резюме популярната й кариера и богатата й на триумфи визитка.
Българката е известна по цялата планета с това че е „ международна рекордьорка по сложени национални върхове “ – общо 61. Участва на четири следващи олимпиади, на които печели злато и бронз като постоянно е измежду Топ 10. По нейно време още няма международни шампионати, а на европейските печели злато в Мюнхен 1976, два пъти сребро – в Прага 1967 и в Белград 1969 плюс бронз в Катовице 1975. Световна, европейска и олимпийска рекордьорка. На Игрите в Монреал 1976 година печели първия в историята на българската атлетика златен олимпийски орден, същата година е избрана за „ Спортист № 1 на България “.

* * *
(откъс от книгата „ БЪЛГАРИЯ НА ОЛИМП “)
Иванка Христова
Първата „ златна” атлетка на България
…С приближаването на заветната олимпиада Иванка смразява конкуренцията с два международни върха. Непосредствено преди игрите в Канада за 3 дни тя усъвършенства на високопланинската база в Белмекен два пъти върховото достижение: 21.87 метра на 3 юли и 21.89 метра на 5 юли.
От Белмекен се „ изстрелва “ към златото в Канада
В Монреал 1976 българската звезда идва единствено 3 дни преди надпреварата, в което 13-те участнички се включват напряко във финала. Дори мнозина я подпитват на подбив за какво въобще бие толкоз път… Тогава има доста разногласия за адаптацията в спорта и се дискутира какъв брой продължителна би трябвало да е тя. Дебати бушуват и за резултата от високопланинската подготовка, защото последните месеци тренировките на Христова минават на Белмекен. Иванка обаче е мощно стимулирана, чудесно готова и с добре премислена тактика за купа.
Още на разгрявката прави опит над 22 метра и съперничките й остават като попарени. Така, още преди старта на надпреварата, българката дава да се разбере, че е твърдо решена и подготвена за успех на тази олимпиада.
В борбата обаче водачеството поема Чижова. Защитаващата своята купа и трансформирала се в легенда през последните години в този спорт рускиня тласка гюлето на 20.84 метра още в първия си опит. Във втория реализира 20.96, а българката записва 20.88 м. Но „ Шоуто на Христова “ занапред следва. Големият удар Иванка прави в петия си опит – 21.16 метра, с което взривява освен конкуренцията, само че и олимпийския връх.
„ Бях доста мощна, уверена – доверява тя. - Чувствах гюллето като перце в ръцете ми. Всички тласнаха под опциите си. Освен това имах шанса да изработка своя огромен опит и незабавно по-късно като че ли небето се разтвори - изля се страховит дъжд, същински проливен дъжд. Но аз към този момент бях подобрила олимпийския връх и за мое благополучие това се оказа задоволително за купата “.
Последните опити действително са единствено за легализиране на новия международен ред в бранша - на върха е Христова, а под нея са две атлетки с от дълго време отвоюван статут на митове: Надежда Чижова (СССР) и Хелена Фибингерова (Чехословакия). В класирането следват респектиращите представителки на Германска демократична република - досегашната международна рекордьорка Мариане Адам, Илона Слупянек и Маргита Дрьосе-Пуфе. Така трите велики школи в дисциплината са в краката на българката, подчинени от нейната класа и мощност.
След близо 20 години в спорта, на 34-годишна възраст, на четвъртата си олимпиада, Иванка Христова реализира фантазията си и стъпва на олимпийския връх. Първата в историята на българската лека атлетика!...
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР