Една от най-сложните оперативни интервенции в коремната хирургия – лапароскопска

...
Една от най-сложните оперативни интервенции в коремната хирургия – лапароскопска
Коментари Харесай

За първи път в България: Екип на ВМА извърши лапароскопски една от най-сложните коремни операции

Една от най-сложните оперативни интервенции в коремната хирургия – лапароскопска тотална панкреато-дуоденална резекция със опазване на слезката, бе осъществена за първи път в България от екипа на Първа клиника по коремна хирургия на Военномедицинска академия (ВМА), оповестиха от лечебното заведение.



Успешното осъществяване на такава интервенция изисква както извънредно умел екип – хирурзи, анестезиолози-реаниматори и експерти по здравни грижи, по този начин и съществуването на модерно софтуерно съоръжение.

„ Пациентката е 49-годишна жена с открит карцином в региона на главата на панкреаса и преканцерозни кистични промени в тялото и опашката на жлезата. Лапароскопският метод за планувания размер на интервенцията бе най-подходящ за нея. В съпоставяне с стандартната хирургия той е по-щадящ, понижава систематичните резултати и обезпечава по-бързо и пълноценно възобновяване “, разяснява доцент Ивелин Такоров, началник на клиниката.

Продължилата няколко часа намеса бе последвана от неусложнен постоперативен интервал и възобновяване – ранно оживление, зареждане и по-скорошно изписване по отношение на общоприетата отворена интервенция.

С този тип интервенция се допълниха осъществяваните във ВМА общоприети лапароскопски процедури в региона на общата коремна, жлъчно-чернодробната и панкреатична хирургия – щадящи пациента, гарантиращи неговото бързо възобновяване с минимална контузия и болежка и следоперативен надзор, допълват от лечебното заведение.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР