Една от най-прекрасните породи котки е британската късокосместа. Това прекрасно

...
Една от най-прекрасните породи котки е британската късокосместа. Това прекрасно
Коментари Харесай

Заболявания при британска късокосместа котка

Една от най-прекрасните породи котки е английската късокосместа. Това прелестно творение за наслада на феновете е крепко животно и живее дълго. Прогнозираната дълготрайност на живота им е от 14 до 20 години. Шведските застрахователни компании дават като междинна дълготрайност на живота им 12, 5 години.

Грижата за домашната хубавица е най-важното изискване за запазване на здравето на британката и тя би трябвало да се прави съгласно с известните слаби места в здравния статус на породата.

Британската късокосместа котка е притежател на генетични болести и предразположеност към заболявания, засягащи венците, черния дроб, бъбреците, костите, кръвта. Срещат се заболявания на съвсем всички органи и системи.

Генетичните проблеми засягат относително дребен брой английски котки и изискват деликатно следене, с цел да бъдат отстранени.

Иначе към заболяванията на английската късокосместа котка най-често срещани са:

- Наднормено тегло при котките. Британките са склонни към затлъстяване, а това е причина за голям брой заболявания и гибел в породата. Голяма е вероятността от котешки диабет при затлъстяване. Друга сериозна болест, разследване на повишено тегло и чернодробната липидоза.

- Заболяване на венците и зъбите на котето. От насъбраната плака котката получава зъбен камък и оттова се развива зараза на венците и корените на зъбите.

- Бактериални и вирусни инфекции. Това са панлейкопенията, ринотрахеитът, вирусът на котешката левкемия, бяс и други, като предварителната защита за тях са имунизациите.

 Заболявания при английска късокосместа котка Снимка: ToNic-Pics/ pixabay.com

- Инфекциите на пикочните пътища се срещат относително постоянно и елементарно се откриват, защото котките стартират да изпускат урина тук-там отвън избраните им, с които са привикнали.

- Хемофилията е нарушаване на кръвосъсирването, при което ранички по тялото вървят мощно и щедро.

- Циститът, както хипертиориедизмът се срещат при котките също толкоз постоянно, както и при хората. Симптомите, както и аргументите наподобяват човешките и в случай че бъдат проследени в точния момент, лекуването е по-бързо и качествено.

Котките доста ловко прикриват, че са заболели, което прави ранното диагностициране много мъчно, съвсем невероятно. Затова годишните прегледи при експерт са доста значими, с цел да може да се предотвратят тежки последствия от котешките болести или гибел на домашния любим.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР