Една от най-популярните атаки в историческите филми са залповете с

...
Една от най-популярните атаки в историческите филми са залповете с
Коментари Харесай

Наистина ли средновековните армии са използвали горящи стрели?

Една от най-популярните офанзиви в историческите филми са залповете с горящи стрели. Но в действителност ли бойците тогава са ги употребявали?

От " Смело сърце "   до   " Игра на тронове " - стрелците с лък постоянно потапят върховете на стрелите си в горима течност, палят ги и изпращат горящата гибел в редиците на враговете си.

Според YouTube канала Lindybeige обаче, самата концепция да да запалите стрелата си преди да я изстреляте нанякъде е, цялостна с проблеми.

Може би най-големият проблем от всички е фактът, че модифицирането на стрелата по този начин, че да може да остане горяща по време на целия си полет във въздуха, доста ще понижи нейната успеваемост като далекобойно оръжие и изключително нейната дарба да пробие цел (или въобще да лети задоволително дълго, с цел да удари някого).

Увиването на стрелата в някаква тъкан и запалването й може да нанесе повече щета на ръката на стрелеца, в сравнение с целите му, а в случай че опитате да извършите стрелата просто по-дълга, с цел да компенсирате този проблем, тя ще стане доста тежка и доста чуплива, с цел да се употребява като оръжие по време на борба.

Тези спорни оръжия евентуално са били употребявани единствено при строго избрани условия, с цел да тормозят врага и да отклоняват неговото внимание, вместо да бъдат употребявани като главно оръжие по време на огромни борби.

Източник: Unexplained Mysteries

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР