Една от най-обсъжданите теми от четвъртък е стабилността на управляващата

...
Една от най-обсъжданите теми от четвъртък е стабилността на управляващата
Коментари Харесай

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната, пред „Труд“: Правителството не бива да се поддава на зеления рекет

Една от най-обсъжданите тематики от четвъртък е стабилността на ръководещата коалиция. За връзките сред сътрудниците във властта, за това трансформира ли се вторият въжен превоз в Банско в изискване за целостта на обединението, за положението на Военновъздушни сили, за заплатите на военните, беседваме с вицепремиера и боен министър Красимир Каракачанов.

– Г-н Каракачанов, постоянна ли е обединението?
– Стабилна дотолкоз, доколкото може да бъде постоянна една коалиция от четири партии. Има, несъмнено, разминаване по разнообразни въпроси… Събрали сме се четири партии – от една страна ГЕРБ, от друга Вътрешна македонска революционна организация, НФСБ и „ Атака “. Нормално е да имаме нюанси във вижданията. Към момента обединението е постоянна. Скърцания има във всяко едно младо семейство.

– Това, което сподели ръководителят на една от трите партии във вашата коалиция – Валери Симеонов, прозвуча като опасност, че ще напусне обединението. Какво ще се случи, в случай че той напусне обединението?
– Защо ме карате да разясня какво е споделил един от членовете, питайте него, той ще ви отговори. Защо аз би трябвало да давам отговор какво има поради един или различен, или трети. Ако питате нещо мен, ще ви отговоря, само че да давам отговор от името на други, или да изяснявам какво е имал поради Борисов, Симеонов или Волен Сидеров – не ми е работа.

– Повод за спора в обединението е построяването на втори въжен превоз в Банско. Каква е позицията на Вътрешна македонска революционна организация?
– Вътрешна македонска революционна организация в действителност стартира построяването на този въжен превоз, тъй като точно по времето, когато кмет на Банско с два мандата беше Александър Краваров от Вътрешна македонска революционна организация, стартира целият този план. А Банско от един ски курорт, с национално значение, се трансформира в ски курорт от интернационална големина, един от 10-те най-хубави курорта в Европа, тъй че Вътрешна македонска революционна организация има директно отношение към този план. Всички знаем защо става дума.

– За какво тъкмо става дума?
– Факт е, че Банско се построи като един международен курорт, в който идват да карат ски жители от цяла Европа. Местните хора просперират, тъй като се разви строителство, развиха се заведения за хранене, ски писти, въжен превоз, които основават занаят и работа. Тоест Банско от едно средностатистическо българско градче се трансформира в едно от най-богатите обитаеми места в България. Моето разбиране, което подкрепям от далечните 1997, 1998-1999-та година, е че освен Банско, само че и други ски курорти в България би трябвало да се развиват, тъй като това носи доходи на страната. Първо, носи доходи в бюджета от платени налози, второ – основава занаят на локалното население и то тъкмо в планинските региони, където казусът с безработицата е максимален, носи и позитивен имидж на България.

– Как си обяснявате реакцията на зелените, които са срещу построяването на втори въжен превоз в Банско?
– Откакто в Банско е почнал планът, има една група зелени, които напълно не безкористно пречат. Същата тази групичка „ зелени “ в България, така наречен „ екологични организации “, през всичките тези години получаваха едни големи грантове по разнообразни интернационалните планове, или пари от българския бюджет, с които броиха дивите мечки, лалугерите, пеликаните, пеперудите, делфините и това се трансформира в доходоносна специалност. Професия – да изнудваш страната, да стопираш развиването на туризма, тъй като получаваш пари от фондации в чужбина. Сега същите тези „ зелени “ реват за 2000 дървета, които щели да се изсекат в Пирин поради лифта. А в това време не съм ги чул да отворят дума за годишната противозаконна сеч, която е 1,5-2 млн. кубика. Незаконната сеч унищожава природата, а те мълчат за нея.
Ето това е казусът в Банско. Преди няколко дни видяхте 5 политически партии – „ Да, България “, ДСБ, Български земеделски народен съюз, Зелени и гей организации, които събраха 200 индивида, а хората от Банско, Разлог и региона изкараха 2000 индивида на автомагистралата, без някой да ги провежда. Докога страната ще търпи да бъде рекетирана от група хора, които по политически или по финансови аргументи, стопират икономическото развиване на страната? Помните и сагата с автомагистрала „ Струма “. Предложението на тези организации беше да се създадат тунели, които щяха да оскъпят двойно плана и осъществяването му щеше да трае два пъти по-дълго. Стига толкоз рекет, това го няма на никое място по света. Извадил съм статистика за страни, които са по-малки от България като Австрия, Швейцария и даже държавицата Андора, която е по-малка по население и територия от община Банско, България има 110 лифта, Австрия 3028, Швейцария – 1774, Словения 217. Андора има 114 лифта. Въпросът е, в това да се одобри новият проект за ръководство „ Пирин “, да се промени концесията, с цел да се даде опция да се построи още един въжен превоз. Защото след развиването на курорта Банско, се оказва, че е нужна още една кабинка и писти, които да поемат целия напор от туристи. Когато един екскурзиант чака на опашка 2 часа, от време на време и повече, с цел да се качи на въжен превоз, извинявайте, само че част от тези туристи идващия път няма да дойдат. Защо в други страни това е уредено и се печелят пари, а в страна като България да не може да стане, ето това не разбирам.

– Защо държавното управление се поддаде на зеления рекет?
– Правителството не се е поддало. Убеден съм, че проектът за ръководство ще бъде признат от Министерски съвет до края на тази година. Мисля, че по въпроса за концесията няма никакъв проблем. По време на предишното държавно управление, когато Патриотите бяха подкрепящи кабинета, по предложение на Патриотичния фронт беше импортиран планът в Съвета по развиване. От министерствата по екология, туризъм и районно развиване бе излъчена междуведомствена работна група, която удостовери, че няма никакви спънки планът да се случи. Аз персонално считам, че няма за какво да се чудим по какъв начин да угодим на една група, част от която са природозащитници, само че уредниците на митингите са политически обединения, които са в съпротива, а и тезата им е на цяло политическа. Правителството не би трябвало да се поддава на този рекет и планът би трябвало да се реализира. Има най-малко още 10-12 плана, които във времето бяха проваляни, като да вземем за пример планът „ КОМ-Берковица “, който не се осъществя. Връх Ком е най-високият връх в Западна Стара планина, където още веднъж не се осъществя план за ски писти. А от другата страна на границата, сърбите при доста по-неизгодни условия, въпреки и в смален тип, осъществиха сходен план. Сега освен сръбски туристи вървят там, само че и български жители, защото им е по-близо от Пампорово и Боровец или Банско. Отиват и си харчат парите в Сърбия. Задавам въпроса: Каква е логиката? Защо тъкмо в планинските региони, в които няма занаят и популацията бяга, да вземем за пример в Родопите, където тъкмо поради недоимъка, ниските приходи и мизерията, българите мюсюлмани са обект на напън на ислямски емисари, ние не сътворяваме занаят на това население, в името на 200 души, които са подготвени да излязат на жълтите павета и да блокират Орлов мост? Повтарям, на последния митинг бяха пет политически партии в съпротива и всевъзможни гей сдружения, а в това време 2000 души бяха на автомагистрала „ Струма “. Какво в този момент, да мерим митингите ли?

– Да разбирам ли, че въпросът за втория въжен превоз в Банско ще бъде подложен на съвет на обединението?
– Този въпрос е подложен и ще бъде решен, макар митингите на измислени природозащитници, тъй като по този начин е добре и за българската стопанска система, и за българските жители. Предпочитам българските жители да си харчат парите в български ски курорти и по този метод да подкрепят на българската стопанска система, в сравнение с да ги харчат в други страни, отивайки там, тъй като изискванията за каране на ски са 10 пъти по-уредени. Защо когато приказваме за туризъм, приказваме единствено за морски, за какво не приказваме за планински туризъм и не го развиваме?
Нека вземем Витоша за образец, какъв брой души карат ски там, какъв брой са столиците в Европа, в които може да се съчетава спа туризъм и планински туризъм. Туризмът не е единствено бараки, нощни заведения и хотели по черноморското крайбрежие, което към този момент замязя на джунгла от бетон, асфалт и сергии. Дори дребният план „ Беклемето “, който не може да стане международен курорт, само че може да бъде районен ски център наоколо до минерални извори. Подобни планове не се случват, тъй като някой ще каже, че там има глухарчета, черен щъркел, бяла лястовица, крастава жаба, червен пеликан или нещо подобно… Извинявайте, само че това са измислени неща, а младите българи или презаселват огромните градове, или бягат от страната, защото не могат да намерят занаят по родните си места. Вместо българинът да работи в ски курорт в личната си община или град, той отива да работи по сходни курорти, единствено че в Австрия, Словения, Италия, Швейцария и така нататък, Няма логичност в това. Това е фиктивен политически напън, който обслужва измисленото его на дадени хора, които се вършат на зелени, само че по никакъв метод не обслужва икономическите ползи на страната и на българските жители.

– Превърна ли се вторият въжен превоз в Банско в залог за оцеляване на обединението?
– Не, не се е трансформирал. Вторият въжен превоз в Банско се е трансформирал в спор в самата коалиция, който ще бъде решен.

– Да влезем в сферата, за която сте виновен като министър. От последната стенограма от съвещание на Министерски съвет стана ясно, че министър председателят Борисов е ядосан поради неналичието на поддръжка на „ Спартан “-ите. Какъв е в действителност казусът?
– Когато са купувани и „ Спартан “-ите и „ Кугър “-ите са сключвани контракти, при които на процедура никой не си е направил труда да намерения за поддръжката и за ремонта на тези хеликоптери и дали една част от тези неща могат да се вършат в България. По това време в съществуване са два военноремонтни завода „ Хан Крум “ и „ Авионамс “. Случва се това, че от време на време изтича срокът и би трябвало след 4-5 години да има поддръжка на тези летателни средства, а това коства доста пари. Само годишната застраховката на 12-те „ Кугър “-а коства 8 млн. лева, а компаниите са монополисти и слагат цени, за които ти си с вързани ръце. По време на служебното държавно управление започнаха диалози за трите „ Спартан “-а, от които сега единствено един лети, само че цената, която е поискана, е в размер на няколко десетки милиона лв. и поради нея не се стигна до сключване на контракт. Нашите упоритости е да се стигне до сделка при рационални параметри, които можем да си позволим. Не е въпросът някой да ни преглежда като чувал с брашно и да ни отупва за пари. Договорът за поддръжка изтича тази година. В момента водим договаряния за по-приемливи цени, само че защото няма подписан контракт, няма и по какъв начин парите да се приведат от бюджета. Борисов сподели, че пари ще бъдат обезпечени, само че няма по какъв начин да бъдат подписани контракти за три дни.

– Колко пари са нужни, с цел да не приземим военната ни авиация?
– Парите, които би трябвало да се отделят са много, само че приказвам съответно единствено за „ Спартаните “ и „ Кугърите “. Борисов говореше за много огромна сума, която ще се отдели, с цел да може да се решат част от проблемите във военновъздушните сили. Една част от парите са свързани контракт за ремонт и рационализация на „ МИГ-29 “, другите средства за „ Спартан “-ите, трети са за „ Кугъри “-те и така нататък, за доста неща, които във връзка с военновъздушните сили би трябвало да бъдат решени. В края на годината ще бъдат дадени и пари, с които да се ремонтират поделенията. Лично аз считам, че би трябвало да се отделят средства и за военните учебни заведения. Един курсант, който се образова за офицер би трябвало да има естествени условия за образование и живот. Проблемът на авиацията са подписани контракти във времето обратно, които са сключвани единствено, с цел да ги има. Никой не си е правил сметка какъв брой ще коства поддръжката и дали не може тя да се прави в България, с цел да излиза по-евтино. Много вярно министър Радев загатна, че над 500 млн. лева са изплатени още при първото държавно управление на Борисов за възнаграждение на „ Кугърите “. Поддръжката би трябвало да се контракти още при подписване на контракта, а не когато към този момент си купил техниката и компанията ти споделя „ Кьорав карти не играе “, и ти извиват ръце с цени. В Гърция има сходен случай. Техните „ Кугър “-и са на земята, защото поддръжката им е извънредно скъпа. Тук става въпрос за договаряния, даже в случай че би трябвало да се упражни някакво политическо въздействие. Извинявайте, само че в случай че НАТО и Европейският съюз желаят да имат надеждни сътрудници, които да могат да способстват за сигурността на Европа и да бъдат действителни боеспособни членове на НАТО, това няма по какъв начин да стане, когато от една страна компаниите за поддръжка притискат с високите си цени и в това време да се приказва за непрекъснатото увеличение на военните бюджети. Трябва да има логичност в нещата, тъй като не всичко е пари. Не можеш, от една страна да искаш сигурност и отбрана, а въпреки това по отношение на по-малките страни да бъдат равностойни и равноправни участници, и в това време да им извиваш ръцете с високи цени. Това поражда не изключително приятни усеща.

– С какъв брой ще се усилят заплатите на военните?
– Правителството отдели малко над 100 млн. за нарастване на заплатите. 30 млн. ще са за решаването на казуса с недокомплекта в армията. Планът за идната година е да бъдат набрани 1300 души в допълнение, тъй като в някои от поделенията казусът е сериозен. В сухопътни войски недокомплектът е към 20 %. Останалите пари ще бъдат за нарастване с 10-11% на заплатите на в този момент настоящите войски, което е друга сума съгласно това каква заплата се получава сега – към 70-80 лв.. Ако успеем през идната година също да увеличим заплатите с още средства, ще се обезпечи едно обикновено възнаграждение на българските военнослужещи.

Нашият посетител
Красимир Каракачанов е роден е на 29.03.1965 година в гр. Русе.
През 1990 година се дипломира като магистър по история в СУ „ Св. Климент Охридски ”. Специализира Нова българска история, политическа история на балканските страни, национално освободителното придвижване в Македония и Тракия, политически придвижвания в България. От 2014 е лекар по интернационално право и интернационалните връзки. Член е на Македонския теоретичен институт – гр. София. През 1998 година приключва първия курс на Училището за политика с образование в Москва и Страсбург. Председател е на Вътрешна македонска революционна организация – Българско национално придвижване. Бил е народен представител в 38-ото, 40-ото, 43-ото и 44-ото Народно събрание. Избран за вицепремиер по публичния ред и сигурността и министър на защитата на 4 май 2017 г.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР