Една от най-мистериозните и често срещани болести - мигрената, явно

...
Една от най-мистериозните и често срещани болести - мигрената, явно
Коментари Харесай

Шоколадът и френското сирене се оказват доста по-вредни отколкото сме си мислели!

Една от най-мистериозните и постоянно срещани заболявания - мигрената, очевидно се въздейства съществено от изисканите храни. За множеството хора френските сирена, шоколадът и аленото вино значат една чудесна вечеря, само че за тези от нас с по-чувствителни глави те могат да са началото на нечовешко главоболие, прилошаване и свръхчувствителност към звук и светлина.

Д-р Ричард Липтън - шеф на Центъра за проучване на главоболията към медицинския лицей " Алберт Айнщайн " в Ню Йорк, организира изследване, съгласно което отлежалите храни като някои сирена, сушените плодове и зрялото авокадо съдържат химикал, наименуван тирамин, който може да работи като спусък за ужасните премеждия.

Връзката сред храната и мигрените от дълго време е измежду нормалните обвинени, само че до момента те се свързваха най-много с алкохола и кофеина, които имат свойството да свиват кръвоносните съдове. Сега тираминът се подрежда до тях като химически ключ към болката.

Тираминът се създава естествено в тялото при разпадането на една от аминокиселините. Нивата на химикала в храната нарастват, когато тя е остаряла, ферментирала или престояла (дори с цел да се усъвършенства усетът й). Тъй като последните изследвания потвърждават, че мигрените стартират от мозъка, евентуално тираминът отключва някакъв химичен развой, който води до промени в кръвоносните съдове и заслепяващата болежка.

Не е ясно дали единствено вкусотиите са отговорни, или е композиция от фактори. Някои медици считат, че сиренето може да ви удари в главата единствено в случай че сте уплашени, изтощени или сте пропуснали фитнеса.

Наскоро учени откриха, че всичко опира до микроби, които живеят във вътрешните органи и до метода, по който те взаимодействат с химикалите в храната.

Мозъкът на склонните към мигрена не обича измененията. Избягвайте да го стимулирате ненужно, поучават лекарите, водете колкото се може по-рутинен метод на живот и внимавайте с неочакваните пристъпи на апетит - те постоянно са симптом, че болката наближава. В такива моменти ще би трябвало да забравите за шоколада - колкото и успокояващо да ви работи другояче.

Източник: обекти.бг.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР