Една от най-големите загадки и научни познания, с които разполагаме,

...
Една от най-големите загадки и научни познания, с които разполагаме,
Коментари Харесай

Дърветата говорят: учени уловиха странни звуци, издавани от древно дърво

Една от най-големите загадки и научни знания, с които разполагаме, е, че дърветата могат да беседват между тях посредством кореновата си система. Сега откриватели откриха, че един от най-древните организми в света издава жив тон. Едно-единствено дърво, което е наречено Пандо ( " разгръщам се " на латински), е издало необикновен тон от разклащането на милионите си листа, който се популяризира до ехтене в голямата му коренова система.

Изследователите са записали ниските тътени на гората от трепетлика Пандо - единично дърво, разпростиращо се на хиляди стъбла, и се счита, че звуците са от " треперенето " на листата му по време на гръмотевична стихия.

Общо взето, дървото Пандо има необикновено количество стъбла - тъкмо 47 000 - които се простират и разрастват на 100 акра в Юта. С тегло от 6000 метрични тона, тази трепетлика е впечатляващо антично дърво, което съгласно учените е претърпяло 12 000 години на Земята. С толкоз доста маса и възраст, трепетликата има голямо количество живи звуци, идващи от нейната вътрешност.

В рамките на проучване, извършено от група, наречена " Приятели на Пандо ", живите звуци, които вибрират от дървото, са изследвани в продължение на няколко месеца. Разкривайки за пръв път резултатите си пред обществеността през май, участниците в изследването не са могли да чакат невероятното изобретение, което ще произлезе от тяхната упорита работа.

Изследователите обаче се притесняват, че Пандо е на път да изчезне, отнасяйки със себе си и живите си звуци.

Описвайки звука на дървото като нещо, идващо от " голяма скрита хидравлична система ", Ланс Одит, създател на " Приятели на Пандо ", споделя, че въпреки планът да е почнал като нещо, което ще съчетае изкуството с природата, в този момент той вижда опцията да го съчетае с науката.

Първото произведение на изкуството, с което Пандо се среща, е звуковият експерт Джеф Райс, който пуска хидрофон в кухо парче клон в основата на гигантското дърво. Насочвайки го към корените на дървото, той бил шокиран да открие, че откакто поставил слушалките си, от дървото се разнасяла дисхармония от живи звуци. В допълнение към драмата Райс се върнал до Пандо по време на гръмотевична стихия и открил, че звукът се усилва, като от организма се разнасяло едва бумтене.

Райс счита, че заради големия размер на дървото звукът идва от " милиони листа в гората ", които разклащат дървото, вибрират надолу през клоните и най-после си проправят път до земята. Вероятно още по-впечатляващо е, че живият тон от трепетликата не стопира с листата ѝ, а идва и от клоните ѝ. По време на тестванията си Райс съумява да улови звуци от клон на далечно разстояние, което затвърждава концепцията, че кореновата система на дървото е обвързвана.

Разбира се, всяка красива находка в природата има и негативна страна, като хищниците, като световното стопляне и даже хората, унищожават неща, които в миналото са били считани за безсмъртни. Изследователите се притесняват, че Пандо е на път да си отиде, отнасяйки със себе си живите си звуци. Наред с хората и естествените аргументи учените считат, че броят на тревопасните животни се е нараснал, което води до това, че от ден на ден същества се взират в дървото за вечеря.

И въпреки всичко, като кадър от " Властелинът на пръстените " и дърветата, говорещи между тях, живите звуци, идващи от дълбоките корени на Пандо, са нещо, което демонстрира чудото на живота. Можете сами да чуете звуците в Ecosystem Sound. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР