Една от най-големите телекомуникационни компании в света - испанската Telefonica,

...
Една от най-големите телекомуникационни компании в света - испанската Telefonica,
Коментари Харесай

Водещ телеком търси инвеститори за технологичен бизнес, оценен на над €3 милиарда

Една от най-големите телекомуникационни компании в света - испанската Telefonica, търси вложители за своето поделение Telefonica Tech, като няколко банки са го оценили на сред 2,7 милиарда и 3,5 милиарда евро, написа Telecoms.com, като цитира в. El Confidencial.

Търсенето на решения за киберсигурност, IoT и Big Data пораства в международен проект, което прави одобрените имена в IT бранша изключително атрактивни. Telefonica Tech демонстрира огромен напредък - с 1,33 милиарда евро доходи за първите 9 месеца на 2023 година, което е растеж с 30% на годишна база. 85% от тези пари идват от пазари със мощна валута, акцентират от телекома.

Според Banco Santander софтуерният бизнес на телекома коства сред 3,1 милиарда и 3,5 милиарда евро, показва изданието. La Caxia и BBVA са дали по-ниска оценка - 2,7 милиарда, като съгласно източници на вестника повода е упованието, че Telefonica ще резервира контрола над сдружението.

При всички случаи приказваме за доста по-добра вероятност спрямо първите клюки от октомври, които поставяха на Telefonica Tech цена от 2 милиарда евро.

Telecoms.com отбелязва отсъствието на Morgan Stanley. В началото на годината се появиха информации, че тя е била ангажирана с търсенето на вложители, само че в това време банката се оказа и в позицията на съветник на саудитската STC, която закупи 9,9% дял точно в Telefonica.

Официално испанският телеком колос твърди, че държи на Tech крилото си и чака то да способства за подобряването на финансовите резултати на цялата група през идващите години. В същото време е реалност, че Telefonica има задължения, които към края на Q3 са в размер на 26,5 милиарда евро. El Confidencial цитира източници, съгласно които оперативната облага на Tech за 2023 година ще е 270 млн. евро.

Според Telecoms.com повода да се търсят вложители или дори продажба може да е незадоволителната връзка сред софтуерния бизнес и главните действия на Telefonica. През идващите месеци ще стане ясно какво тъкмо възнамерява да прави групата с това свое звено.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР