Една от най-големите пречки пред целта да се изпратят хора

...
Една от най-големите пречки пред целта да се изпратят хора
Коментари Харесай

Бактерия е от ключово значение хората да могат да дишат на Марс

Една от най-големите спънки пред задачата да се изпратят хора на Марс е обезпечаването на по този начин нужните консумативи, като вода, О2 и храна. Настоящата цел е да се намерят способи за произвеждане на тези продукти на планетата, което би помогнало да понижим оптимално превозения товар от Земята до Марс. Благодарение на бактериите учените може би са намерили решение на най-малко един от тези проблеми, като са намерили технология хората да основават О2 на Марс.

НАСА към този момент работи върху технологии, които би трябвало да разрешат на хората да дишат на Марс. Но в този момент учените желаят да създадат крачка напред, като основат О2 на самата планета.

Учените за първи път разгласиха своите открития през февруари 2021 година В известие за пресата подчертаха значимостта на набирането на значими консумативи от самия Марс, тъй като снабдяването на тези неща от Земята би било скъпо, изключително в дълготраен проект.

С цианобактерията обаче учените имат вяра, че могат да основат О2 на Марс, което ще разрешава да се диша свободно на Червената планета.

„ Цианобактериите от дълго време са били набелязани като претенденти за поддържане на биологичен живот при галактически задачи, защото всички типове създават О2 посредством фотосинтеза, до момента в който някои могат да фиксират атмосферния азот в хранителни субстанции, се споделя в прессъобщението.

Но какво прави тази бактерия толкоз специфична? Като начало, всички типове цианобактерии употребяват фотосинтеза за произвеждане на О2 от въглероден диоксид. Освен това бактериите към този момент са се оказали устойчиви, защото оцеляват в някои от най-враждебните среди на нашата планета. Поради тези два фактора мнозина имат вяра, че те могат да бъдат от основно значение за основаването на О2 на Марс.

Преди обаче да можем да използваме цианобактерии за основаване на О2 на Марс, би трябвало да намерим метод да ги накараме да порастват там. Докато мнозина имат вяра, че бактерията може да оцелее в суровата среда, марсианската атмосфера има по-малко от 1% от общото налягане на Земята. Бактериите не могат да порастват непосредствено в атмосферата на Марс, а основаването на земна атмосфера на Марс би било прекомерно скъпо.

Ето за какво група учени, в това число астробиологът Соприен Версо (Cyprien Verseux), сътвориха биореактор, наименуван Atmos – редуциране от Atmosphere Tester за свързани с Марс органични системи. Atmos разреши на учените да тестват атмосферни условия, сходни на тези на Марс. Целта е да се разбере кои атмосферни условия разрешават на цианобактериите да се развиват най-лесно.

След това бихме могли да използваме тази информация, с цел да създадем леки промени на Марс. Това ще разреши на цианобактериите да порастват при тези условия. Това ще им разреши да основат О2 на Марс. Те разкрили, че съответният тип цианобактерии, които са употребявали, Anabaena, порастват при всички атмосферни условия, които са пробвали. Така учените потвърждават, че произвеждащите О2 цианобактерии могат да се култивират на Марс при ниско налягане и при следени условия.

Освен това обаче, значим е фактът, че съумяват да потвърдят, че може да се развива с локални съставки, извънредни за Марс. Това значи, че няма да е належащо да се транспортират газове или различен материал, с цел да се реализира процесът. Разбира се, има още доста работа, която би трябвало да се свърши, преди да може да се употребяват тези цианобактерии за основаване на О2 на Марс.

Превръщането на Марс в населен, несъмнено, не е директно идно. Но учените сигурно към този момент имат основа, върху която да надграждат.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР