Една от най-големите международни компании в ТИЗ отвори вратите си

...
Една от най-големите международни компании в ТИЗ отвори вратите си
Коментари Харесай

Родители и ученици на визита в „Либхер-Хаусгерете Марица”: Д...

Една от най-големите интернационалните компании в ТИЗ отвори вратите си за възпитаници и родители и сподели, че работата в цех не е страшна, тежка и непрестижна. В актуалната промишленост от дълго време не се работи с чукче и отвертка, а с високи технологии и роботи, които се командват от образовани хора.



Днешният чук в действителност е преносимият компютър. Така нагледно, малко и ясно показа актуалното произвеждане пред родители и деца Красимир Кирков, началник отдел „ Управление на човешките запаси “ в „ Либхер-Хаусгерете Марица “. Заводът за хладилници и фризери в " Тракия икономическа зона " /ТИЗ/ бе първият хазаин на „ Ден на отворените порти за родители и деца от главните учебни заведения “, започваща акция за кариерно насочване на съдружие „ Клъстер Тракия икономическа зона “. „ Тези целенасочени визити ще продължим и в останалите фабрики на най-голямата, с над 200 компании, индустриална зона в Източна Европа “, уточни Катя Стайкова, изпълнителен шеф на сдружението. Тя акцентира, че възраждащата се промишленост в България има потребност от фрагменти с механически умения.

„ Всяка година в ТИЗ откриваме 2-3 високотехнологични предприятия

Всеки нов вложител първото, което пита е: може ли да ми осигурите нужния личен състав? Затова съм извънредно признателна на управлението на един от най-големите и обществено ангажирани работодатели в България - „ Либхер-Хаусгерете Марица “ ЕООД, че първи откликна за реализация на концепцията ми за смяна на публичните настройки посредством „ Ден на отворените порти за родители “, споделя Стайкова. Тя е признателна и на началника на Регионално ръководство на образованието Антоанета Пакова за поддръжката на това начинание.



Групата „ Либхер “ има необятна продуктова гама - от най-големите железни структури в света - от кранове на морските пристанища до хладилници и фризери. Концернът обезпечава на искащите интернационалните курсове за подготовка, а от 2010 година откри и първия по рода си в България Учебен център, в който подготвяните за механици, шлосери, електроинженери, инженери по автоматизация получават заплата в процеса на образование и имат обезпечени работни места по-късно.

„ Целта на акцията „ Ден на отворените порти “ е да представим производството и най-много неговата софтуерна част - обвързвана с автоматизация, програмиране. Едно произвеждане не е единствено монтажни линии, които помним от филмите с Чарли Чаплин “, уточни Красимир Кирков. Той конкретизира, че от 2200 сътрудници в " Либхер " 150 се занимават с развойна активност - те са създателите на прототипите, които се изпитват в завода за уреди за заледяване и изстудяване. За страдание обаче, сега за едно място във финансово-счетоводните отдели на компанията аплайват по 200 индивида, а в техническите - по 20 индивида.



Това не трябва да се случва в Пловдив, индустриалната столица на България,

безапелационен е ръководителят на отдел „ Човешки запаси “. Според него парадоксът се дължи на 30 години държавна и общинска политика, която не планува трендовете. „ Има деформиране - професионалните гимназии и техническото обучение е подценено. Ранното кариерно насочване посредством показване на заводите на родителите /те нормално вземат решенията за реализацията на своите синове и дъщери/ е стъпка в вярната посока “, уверен е Кирков.

Софтуерни разработчици, хардуерни и машинни инженери, електроинженери, експерти по автоматизацията, механици, шлосери, електротехници. Това са специалностите за висшисти и хора със приблизително обучение, които най-вече се търсят в този момент. „ Тези експерти ще се търсят и в бъдеще и който желае да се осъществя в България и да има несъмнено място и приход, и достъп до високи технологии, да си избере нещо от този лист, сигурно няма да сгреши “. С тези думи концентрира вниманието върху специалностите на бъдещето Григор Ендрев - бизнес сътрудник „ Човешки запаси “ в „ Либхер-Хаусгерете Марица “, по време на двете визити в завода на родители на петокласници и деца от 5-ите, 6-ите и 7-ите класове от главните учебни заведения „ Екзарх Антим I “ и  „ Алеко Константинов " от Пловдив.  

„ Искаме да преориентираме децата - да учат в професионалните гимназии и по-късно в механически университети, тъй като

по този начин те ще имат наистина добра кариерна реализация в родината.

Но това не може да стане, без да им покажем образно, че работата в промишлеността е доста надалеч от всеобщите показа “, добавя Стайкова.  

„ Родители, възпитаници и учители се допряха до нещо напълно ново и друго за тях. Научиха какво е предприятието на съвремието ни и схванаха, че няма нищо общо с това, което им е в визиите. Установиха, че там също може да се израства професионално. Считам, че самодейността е доста добре премислена и проведена, потребна за кариерното насочване на учениците ”, заключи усещанията на всички от визитата в „ Либхер “ Марияна Найденова, шеф на ОУ „ Алеко Константинов ".

А Катерина Василева, шеф на ОУ „ Екзарх Антим I “, уточни, че най-хубавото за детето е да приключи междинното обучение, придобивайки специалност. Така ще има опция за реализация на пазара на труда и за постоянни приходи. „ Тези визити се надявам да предизвикат разговор в фамилната среда и диалози сред подрастващите “, сподели още Василева.

Разговори и разискване вкъщи сигурно ще има, съдейки по интереса, с който учениците и родителите обиколиха завода. На място те следиха

по какъв начин робот подвига и придвижва тежките хладилни елементи

като да вземем за пример порти, а човешката интервенция се изчерпва в командването му от пулт. В индустриалното хале огромна част от работните места са автоматизирани. И че даже един ледник може да стане бутиков и дизайнерски - в „ Либхер ” „ лицето “ на уредите може да се промени посредством принтирана фотография върху него. „ Видяхме такива неща, които рядко някой от връстниците ни има опция да види. Така по-лесно можем да създадем избора си за приблизително учебно заведение ”, умно заключи Радина от 5-А клас от ОУ „ Екзарх Антим I “.

„ Трябва още веднъж да обединим в едно образованието и промишлеността, както беше преди години. Стигаме сме копирали непознати модели, имахме съвършено работещ български модел, просто би трябвало да се върнем към неговите корени, към неговите здрави основи и да надграждаме! “, приканва Катя Стайкова.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР