Една от най-големите банки в балтийските страни е превърнала прането

...
Една от най-големите банки в балтийските страни е превърнала прането
Коментари Харесай

Голяма латвийска банка е изпрала милиарди долари, съобщиха САЩ

Една от най-големите банки в балтийските страни е трансформирала прането на пари от корупция и проведена престъпност в едно от главните си занимания. Освен това управлението ѝ се е занимавало с подкрепяне на противозаконни преводи, възпрепятстване използването на закона и с корупция, като " незаконни практики " в банката са довели до връзки с оръжейната стратегия на Северна Корея, корупцията в изключително огромни размери в Русия, Украйна и Азербайджан.

Затова тя би трябвало да бъде изолирана от финансовата система на Съединени американски щати. Това предложи мрежата за следствие на финансови закононарушения (FinCEN) на Министерството на финансите на Съединени американски щати по адрес на ABLV Bank - една от най-големите по активи банка на Латвия,

Какво следва

Затова от FinCEN оферират задействане на процедура по Section 311 от фамозния закон от 2001 година за битка с тероризма (USA PATRIOT Act), посредством която да се забрани на латвийската банка да открива или поддържа кореспондентски сметки в Съединени американски щати. Решението се взима от министъра на финансите, откакто изразят мнение държавният секретар на Съединени американски щати и министърът на правораздаването и основен прокурор. Своевременно това би трябвало да бъде известена и централната банка и комисията за контрол над търговията с скъпи бумаги.

В идващите 60 дни предлагането може да се разисква, в това число латвийската банка да оспорва заключенията. Но в заемащия 35 страници отчет по случая от FinCEN декларират, че " са налице съществени учредения да имаме вяра, че ръководители, акционери и чиновници на ABLV са институционализирали прането на пари като една от главните действия в бизнес практиката на банката ". Освен това се изрича съществено подозрение, че те въобще имат предпочитание за извършат промени и да прекратят всичко това. " Не имаме вяра, че американската финансова система ще бъде дейно предпазена от каквото и да е сложено изискване пред ABLV - било то спомагателни условия към документите или управлението ѝ да рапортува. "

Неспособността или отводът да приложат ефикасни ограничения за битка с прането на пари и финансирането на тероризъм направиха банката привлекателна за редица фактори, занимаващи се с противозаконна активност, в това число с проведена престъпност, разпространяване на оръжия, корупция и отбягване на наказания, се споделя още в текста.

В особено изказване латвийската банка споделя, че " след в началото запознаване с документа имаме вяра, че това предложение употребява явно голословна и подвеждаща информация ".

Колко огромна е банката

По данни на Асоциацията на латвийските търговски банки ABLV е третата по мярка на активите - към 3.6 милиарда евро към септември 2017 година От FinCEN се базират на информация към 31 март 2017 година, когато тя е била втората по величина на активите с еквивалент на 4.6 милиарда $.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР